Nasi zoals bij de chinees

nasi zoals van de chinees

Nasi zoals bij de chinees. Heerlijk van smaak zonder smaakversterkers. Ik ben echt heel lang op zoek geweest naar een recept dat de smaak kon evenaren. Was nooit een succes, dus dan maar zelf het wiel uitvinden. En met succes!

Geen joggingbroeken meer

En hoera, het is gelukt! Ik heb eindelijk een nasi kunnen maken die zeer ernstig overeenkomt met de nasi die je bij de chinees haalt. Hoef ik nooit meer op zondag naar de afhaalchinees om daar, temidden van mensen in joggingbroeken en teenslippers, te wachten op mijn bestelling.

Okee, eerlijk, dat deed ik sowieso al heel erg lang niet meer. Vroeger haalden wij regelmatig chinees en toen vond ik het echt nog een feestje. Maar de afgelopen jaren ben ik niet bij een chinees binnen geweest. Ik vind het eten vaak gewoon niet zo lekker. En ik ben ook niet het type dat het overgebleven eten de drie dagen erna nog opwarmt in de magnetron.

Zwangerschapscravings

Alleen toen ik zwanger was kreeg ik vreselijke cravings voor nasi van de chinees. Mijn man wist niet wat hem overkwam. Ik moest en zo nasi hebben, met saté ajam. We wisten in de buurt waar we woonden niet eens of er een goede chinees zat, omdat we er nooit kwamen. Het is dus regelmatig voorgekomen dat mijn liefhebbende echtgenoot naar de andere kant van de stad reed, waar hij wel een goede afhaalchinees wist.

Gelukkig zijn die cravings direct na mijn zwangerschap voorbij gegaan. Maar nasi eet ik nog wel heel erg graag. Zelfgemaakt, dat dan weer wel. En nu ik mijn recept helemaal geperfectioneerd heb hoef ik voor nasi nooit meer naar de chinees. Superlekker met deze babi ketjap uit de slowcooker. Of met kipfilet met zelfgemaakte pindasaus. Want ja, deze nasi is wel een bijgerecht.

Nasi als hoofdgerecht

Wil je nasi liever als hoofdgerecht eten? Doen wij hier ook regelmatig. Dan gaan er wat meer groenten doorheen, zoals paprika, taugé en/of boontjes. En qua kruiden maken we hem veel meer op smaak, onder andere met koriander. Plus een scheutje ketjap en een likje sambal. Hmmm, misschien daar ook eens een recept van opschrijven, gaat nu nog voornamelijk uit de losse pols.

Maar voor nu eerst het recept van deze heerlijke nasi zoals je hem bij de chinees zou halen. Echter dan zonder ve-tsin, rubber ei en enorme lap kroepoek.

nasi met babi ketjap
Deze nasi smaakt heerlijk met bijvoorbeeld babi ketjap

Recept nasi zoals bij de chinees (bijgerecht)

Let op: rijst ruim vantevoren bereiden, deze moet goed afgekoeld zijn

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 300 gram basmatirijst (ongekookt)
  • 2 stronken prei
  • 125 gram hamblokjes
  • 3-4 eieren
  • 1-2 blokjes kippenbouillon
  • ca. 1,5 liter water
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen gember (of duimpje versgeraspt)
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl kurkuma (optioneel)
  • snuf peper
  • scheutje olie

Hoe maak je het:

Om goede gebakken rijst te maken is het van belang de rijst na het koken goed af te laten koelen en te laten drogen. Het beste maak je de rijst de avond of ochtend vantevoren.

Breng het water in een ruime pan aan de kook en los hier het bouillonblokje in op (naar smaak kun je 2 blokjes toevoegen). Voeg de rijst toe en kook deze volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Giet de rijst af en laat wat afkoelen. Bewaar de rijst afgedekt in de koelkast.

Was de prei en snijd in fijne, halve ringen. Verhit wat olie in een (wok)pan en bak hierin de hamblokjes even aan. Voeg de prei toe en vervolgens ook de komijn, gember en koriander. Bak even aan tot de prei wat slinkt. Voeg vervolgens de rijst toe en bak dit mee tot alles goed warm is.

Kluts de eieren samen met een snuf peper en eventueel kurkuma, dit geeft naast smaak ook een mooi gele kleur. Verhit in een koekenpan wat olie en maak hierin roerei van de geklutste eieren. Voeg het roerei vervolgens toe aan de pan met nasi en roer door.

Serveer deze nasi als bijgerecht bij bijvoorbeeld saté met pindasaus of babi ketjap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.