Babi ketjap uit de slowcooker

babi ketjap slowcooker

Het ultieme recept voor babi ketjap uit de slowcooker! Echt zo lekker, vol van smaak, heerlijk sappig vlees en de slowcooker doet het meeste werk.

Onze slowcooker, een CrockPot van 4,7 liter, staat pas sinds kort in onze keuken, maar ik zou hem nu al niet meer willen missen. Ik ben namelijk gek op Hollandse stoofpotjes en stoofgerechten zoals rendang en babi ketjap. Waar ik niet gek op ben is gedoe. En gedoe had ik steeds met onze braadpan. Deze pan en mijn stoofjes waren absoluut geen vrienden met elkaar.

Met pan en al in de kliko

Een paar maanden terug wilde ik weer eens hachee maken. Een heel simpel recept dat altijd lukt. Maar de braadpan die ik had was het daar niet mee eens. Hij vond mijn inductieplaat niet zo leuk denk ik, want dan stond de temperatuur weer te hoog, dan weer te laag.

En zo gebeurde het dat ik bij de laatste keer hachee maken de pan, inclusief hachee, want aangekoekt, in de kliko heb geflikkerd. Ja, ik ben soms best rigoreus, maar ik was er zo klaar mee! En toen besloten we om een slowcooker te kopen.

Slowcooker meets babi ketjap

Mijn man had al eens een CrockPot gehad en was uitermate tevreden over deze slowcooker. Dus de keuze was al snel gemaakt. Inmiddels hebben we er al talloze gerechten in gemaakt, zoals deze Italiaanse balletjes, hachee en dus ook babi ketjap, een perfect gerecht voor de slowcooker. Deze past perfect bij mijn zelfgemaakte nasi en zelfs mijn vader (type: wat de boer niet kent, eet hij niet) smulde er enorm van. Een geslaagd recept dus. Heb hem al meerdere malen gemaakt en volledig verfijnd tot een ultiem recept.

Wat ik bij een volgende keer eens wil proberen is om het vlees niet aan te bakken. In principe zou dat prima moeten kunnen en ik heb het idee dat er door het vooraf aanbakken een wat vettig laagje ontstaat. Die haal ik er wel steeds makkelijk af met een keukenpapiertje, maar het zou toch ook te voorkomen moeten zijn.

Oefenen

Volgende keer maar eens proberen dus. Want ja, een recept helemaal eigen maken is nu eenmaal oefenen, oefenen, oefenen. Vind dat alleen wat spannend omdat als het mislukt het hele gerecht weg kan. En dat na zes uur pruttelen. Maar ach, de slowcooker doet het meeste werk en ik heb er wel vertrouwen in. Zodra ik het heb geprobeerd, en het was een succes, pas ik het recept hier aan. Voor nu gewoon dit toprecept maken, zorg dat je wat keukenpapier achter de hand houdt 😉

Babit ketjap uit de slowcooker

Recept babi ketjap uit de slowcooker

Wat gaat erin (4-6 pers.):

Vlees:

  • ca. 600 gram hamlappen
  • flinke snuf zwarte vers gemalen peper
  • scheutje (zonnebloem)olie

Saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemberpoeder of klein stukje verse gember (geschild en gerapst)
  • 100 ml ketjap manis
  • 15 ml sojasaus
  • 15 ml gembersiroop
  • 15 ml witte azijn of citroensap
  • 100 ml water
  • 1/2 tl sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 1 el maïzena

Garnering: geroosterde sesamzaadjes, lenteui of rode peper in ringetjes

Hoe maak je het:

Leg de hamlappen vantevoren even uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen (ongeveer half uurtje). Snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Strooi hier de peper over.

Pel en snipper de ui en knoflook.

Meng in een kommetje de ketjap, sojasaus, gembersiroop, azijn en sambal door elkaar.

Verhit wat olie in een pan en bak de blokjes hamlappen een beetje aan. Ze moeten wat bruin zijn, maar zeker nog niet helemaal gaar. Doe de blokjes vervolgens in de pan van de slowcooker. Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook met de gember. Zodra de ui glazig is giet je het ketjapsausje en het water erbij. Breng even aan de kook en giet het geheel vervolgens over het vlees in de slowcookerpan. Roer alles even door en zet de slowcooker op stand low en plaats het deksel erop.

Het vlees heeft ongeveer 6 uur nodig om te garen. Schep tussendoor een keer om.

Als het vlees bijna gaar is, met ongeveer een half uur nog op de klok, meng je de eetlepel maïzena in een kommetje met een paar eetlepels van de saus uit de slowcooker. Als het een glad papje is, roer je het door het vlees en de saus in de slowcooker. Laat de saus, zonder deksel op de pan, indikken. Zoals ik het blog al zei komt er soms een vettig laagje op. Ik denk dat dit komt van het aanbakken van het vlees. Ik dep dit er altijd voorzichtig af met een keukenpapiertje. Als ik dit niet doe, dikt de saus niet goed in.

Serveer met bijvoorbeeld geroosterde sesamzaadjes, gehakte lente-ui of smalle ringetjes rode peper, lekker pittig! Smaakt heerlijk bij witte rijst met sperzieboontjes of zelfgemaakte nasi.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.