Romige bloemkoolsoep met kaas

romige bloemkoolsoep met kaas

Romige bloemkoolsoep met kaas en geroosterde hazelnoten. Een feest op tafel en zeer geschikt voor kinderen die geen groente willen eten. Ik ontdekte deze heerlijke soep in Mexico en inmiddels zet ik hem net zo smaakvol op tafel in mijn Hollandse keuken. Snel gemaakt en super lekker!

Bloemkoolsoep uit Mexico

In 2008 maakte ik een rondreis door Yucatán, Mexico. Onze gids had aan het begin van de reis een voorstel: op de route lagen veel restaurants waar hij een mooie deal mee had gemaakt. Voor een vast bedrag zorgde hij dat wij als groep iedere dag keurig bij de restaurants gedropt werden en konden genieten van de authentieke Mexicaanse keuken. Tijdens deze reis at ik voor het eerst bloemkoolsoep.

In het gewone dagelijkse leven zou ik nooit gekozen hebben voor bloemkoolsoep. Zo lekker vond ik die groente nou niet (dankzij het formidabele ‘alles tot snot gekookt’-principe van mijn ouders). Maar op een avond, in een pittoresk plaatsje genaamd Merida, kreeg ik deze soep toch voorgeschoteld.

Behangplak

Enigszins wantrouwend nam ik de eerste hap. Want ja, bloemkoolsoep ziet er doorgaans uit als behangplak of rijstebloempap, en dat heeft niet echt mijn voorkeur. Maar omdat de maissoep de dag ervoor ook heel goed bevallen was, probeerde ik het toch. En wat was het een genot!

Ik heb tijdens deze reis zoveel ontzettend lekkere dingen gegeten. Vers gevangen vis met citroen, onder de grond gegaarde kip en tortilla’s in alle soorten en maten. Om al die smaken weer op mijn bord te krijgen, zal ik terug moeten naar Mexico, want hier heb ik ze nooit meer zo intens geproefd. Totdat ik deze bloemkoolsoep zelf maakte. Qua smaak misschien niet helemaal hetzelfde, maar die romige, fluweelzachte structuur evenaart het origineel absoluut!

Peuterproof

Mijn man was wat huiverig toen ik een bloemkool ging koken in een laagje bouillon en dat pureerde tot soep, maar uiteindelijk was hij na de eerste hap ook verkocht. En nog belangrijker: onze peuter, die in de hinderlijke ‘lust ik niet’-fase zit, at zijn bordje helemaal leeg. Peuterproof dus die bloemkoolsoep. Net als mijn broccolisoep en gegrilde tomaat-paprikasoep trouwens.

Dus uiteraard deel ik met liefde het recept met jullie. Het is absoluut niet moeilijk om te maken en het staat ook nog eens snel op tafel. Wat wil je nog meer?

Recept romige bloemkoolsoep

Wat gaat erin (4 pers.):

  • een hele bloemkool (ca. 800 gram aan roosjes)
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • een blokje kippenbouillon (groentebouillon kan ook)
  • 25 ml kookroom
  • 75-100 gram geraspte belegen kaas
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl gemalen komijn
  • snuf nootmuskaat
  • snuf gemalen zwarte peper
  • scheutje (olijf)olie
  • handje ongebrande hazelnoten

Hoe maak je het:

Pel de ui en snijd in kleine stukjes. Verhit wat olie in een soeppan en fruit hierin de ui aan tot deze glazig is. Voeg het komijn toe en bak even mee. Blus het geheel af met heet water en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook.

Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Doe deze vervolgens in de pan. Zodra het water zijn kookpunt weer terug heeft, zet je het vuur lager en voeg je het laurierblaadje toe. Laat de soep ongeveer 10 minuten pruttelen.

Rooster ondertussen in een droge pan de hazelnoten.

Als de soep 10 minuten heeft gekookt zet je het vuur uit en verwijder je het laurierblaadje. Pureer de bloemkool met een staafmixer tot een romig geheel. Voeg de kookroom, nootmuskaat en kaas toe en pureer nog heel even. Breng de soep verder op smaak met peper.

Serveer de bloemkoolsoep met de hazelnoten. Je kunt hierbij ook variëren met bijvoorbeeld verse peterselie, extra kaas, uitgebakken spek, hamreepjes, blauwe kaas of paprikaolie, zoals op de foto te zien is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.