Pistache granola met cranberry

pistache granola

Een granola moet voor mij niet alleen lekker en goed vullend zijn, het is ook leuk als er wat kleurrijks op mijn bord ligt. Het groen van de pistachenoten en het rood van de cranberry steekt mooi af tegen het saaie wit van mijn yoghurt. Dus ik bedacht een pistache granola met cranberry. En wat matcht er nu perfect met pistache? Juist, kardemom en chocolade!

Blauwe slagroom

Ik eet met mijn ogen. Dat bevalt niet altijd even goed, want aan de ene kant zijn mijn ogen altijd groter dan mijn maag en aan de andere kant eet ik absoluut geen dingen die er raar uitzien. Zo kreeg ik eens bij een Halloweendiner blauwe slagroom bij mij toetje. Gewoon slagroom met een blauwe kleurspoeling, niks gek, maar ik vond het echt niet fijn om te eten. Ook eet ik geen vlees en vis dat nog teveel op het oorspronkelijke dier lijkt. Geen mini-inktvisjes voor mij, of zo’n vis die je doods aanstaart.

Alles eten dat mooi is

Maar als de presentatie op mijn bordje me wél aanstaat, dan eet ik het zonder problemen op. Zelfs als het iets is dat ik uit eigen beweging nooit zou eten. Als het goed is klaargemaakt en er appetijtelijk uitziet verdwijnt het zo in mijn mond. Is niet altijd even handig, want ik eet rustig te veel. Maar ja, wie kan mooi en lekker eten nu weerstaan? Dit is een retorische vraag, je hoeft niet te pochen dat jij het wel kunt. 😉

Deze pistache granola met cranberry’s spat van het scherm af en dus ook van je bord. Zeker met de witte kokosvlokken als maagdelijke tegenhanger. Ik had dit beeld direct in mijn hoofd toen ik besloot een pistache granola te maken. Maar ja, het moet óók lekker smaken hè. In tegenstelling tot een hoop foodbloggers eet ik het eten dat ik fotografeer ook echt op.

Kardemom

Natuurlijk hebben pistachenoten, cranberry’s en kokosvlokken al heel erg veel smaak. Maar deze granola moest van mij een ware smaakexplosie worden en weer eens wat anders dan anders. En wat combineert en nu qua smaak perfect met pistachenoten? Juist, kardemom!

Okee, misschien niet het eerste waar je opkwam. Er zijn nog niet heel veel mensen die kardemom in de keuken gebruiken, maar ik ben er echt gek op. Ik heb het al in meerdere recepten op mijn site gebruikt, zoals de kardemomroom, dit appeltaart ontbijtje, deze grapefruit met honingkwark en het zit in mijn speculaaskruiden en pumpkin spice. Het verscheen tevens al eerder in granola, namelijk deze kruidige variant. En het past ook perfect in de limoen-honing granola.

pistache granola

Bam!

Dus, pistachenoten, cranberry’s, kokosvlokken, kardemom, beetje kaneel en honing sowieso, en dan nog iets voor die ultieme smaakexplosie op de vroege ochtend. Wat past nou echt helemaal en volledig bij al deze smaken? Chocolade natuurlijk! Nu past dit bruine goedje overal heerlijk bij, maar hier past het gewoon perfect. De ultieme toevoeging aan dit recept.

En dan zit er nog vanille-extract door. Dat is voornamelijk omdat dit alle smaken zo heerlijk versterkt en bij elkaar brengt. De olie is om de granola lekker bruin te bakken, de cashewnoten zorgen voor een lekkere, chewy bite en de havervlokken… ja, logisch toch?

Mocht je dit maken en denken: wat een deceptie, bij mij knalt het niet van mijn bord… Dat kan kloppen, in de oven bakt alles natuurlijk lekker bruin. Bewaar daarom wat pistachenoten en kokosvlokken om na het bakken door de granola te gooien. Wedden dat het een bam! doet in je kommetje yoghurt?

Recept Pistache granola

Wat gaat erin:

  • 200 gram havervlokken
  • 50 gram pistachenoten (gepeld)
  • 50 gram cashewnoten
  • 25 gram kokosvlokken
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el honing
  • 50 gram cranberry’s (gedroogd)
  • 50 gram pure chocolade 85%

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Doe in een kom de havermout, noten en specerijen en roer goed door. Voeg de zonnebloemolie, honing en het vanille-extract toe en meng erdoor. Tot slot de kokosvlokken erdoor. Doe die een beetje naar smaak. De granola wordt er een stuk zoeter van en er zit al honing door. De honing kun je ook weglaten, die zorgt echter wel voor extra knapperigheid.

Verdeel alles over de bakplaat en bak in 12- 15 minuten goudbruin. Laat goed afkoelen.

Hak de chocolade in stukjes en voeg, samen met de cranberry’s en eventueel nog wat kokosvlokken, toe aan de granola. Bewaar in een afgesloten pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.