Open perenflapjes

open perenflapjes

Laatst had ik weer eens een peer in de fruitmand liggen die voor zichzelf wilde gaan beginnen. Om dat voor te zijn besloot ik er iets lekkers mee te bakken. In de vriezer heb ik altijd wel bladerdeeg liggen en er was nog wat speculaas over van Sinterklaasavond. En zo ontstonden deze heerlijke open perenflapjes.

Hoe noem je dit?

Ik noem ze maar gewoon open perenflapjes, want ik zou anders niet weten hoe ik ze moet noemen. Een galette leek me teveel eer voor deze mini frummels. Al had ik ze wel een klein beetje gebaseerd op dit recept voor een perengalette. Ik appte een foto van mijn baksels naar mijn vader en die vroeg wat het was. “Perenflapjes, maar dan open,” schreef ik terug. Hmm, waarom die naam eigenlijk niet aanhouden?

Het gaat er maar gewoon om dat ze lekker zijn. Who cares dat het geen echte flapjes zijn, ze smaken wel zo. Mensen weten ook nooit het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap dus ik denk dat dit niet zo’n probleem zal zijn.

Trend

Want ja, natuurlijk worden deze open perenflapjes dé grote trend onder bakkers. Iedereen die mijn befaamde recept zal willen proberen, hordes mensen in de rij om ze als eerste te proeven. En dat dan door mij op een regenachtige zondagmiddag in elkaar geflanst. Haha, ach, dromen mag hè?

Voordeel is gewoon dat ze erg lekker zijn en vooral heel erg makkelijk te maken. Ik zeg maar: als ik het kan, kan de rest van de wereld het ook, want zo’n bakheld ben ik helemaal niet.

Recept

Wat gaat erin (4 stuks):

  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 grote Conference peer
  • 25 gram speculaas (ca. 2-3 koekjes)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels mascarpone
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • handje amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier de plakjes bladerdeeg op om te ontdooien.

Verkruimel de speculaas. Dat kan makkelijk door ze in een zakje te doen en er met de deegroller, of de bolle kant van een lepel, overheen te rollen. Meng de suiker met het kaneel.

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg. Smeer de plakjes vervolgens in met de mascarpone, laat daarbij ongeveer 1,5 cm vrij vanaf de kant. Bestrooi de mascarpone met het speculaaskruim. Leg hierover de plakjes peer.

Vouw de randje van het bladerdeeg om, druk goed aan en besmeer de randjes licht met losgeklopt ei. Strooi de kaneelsuiker over de peren en een klein beetje over de randjes. Strooi het amandelschaafsel ook over de randjes.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de flapjes in circa 20 minuten goudbruin.

Serveer de flapjes met mascarpone bestrooid met speculaaskruim of met een bolletje kaneelijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.