Bananenbrood met speculaaskruiden

speculaas bananenbrood

In mijn fruitschaal lagen een aantal bananen een lekker kleurtje op te doen. Ik eet graag banaan, maar zodra ze al iets te rijp worden hoef ik ze niet meer. Dat zemelige smaakje… bleegh! Maar gelukkig zijn de bruine rakkers wel prima om een bananenbrood mee te bakken. Met speculaaskruiden bijvoorbeeld.

Frisgeel

Mijn aversie tegen zemelige bananen heb ik in ieder geval niet van mijn moeder. Die springt altijd een gat in de lucht als een banaan spikkels begint te krijgen. Ze vraagt dan ook regelmatig of ze een banaan mag als ze hier is. Graag! Verlos mij van deze smerige dingen!

Voor mij is een banaan perfect als de schil een frisgele kleur heeft en bij de boven- en onderkant nog een beetje groen te zien is. Net aan rijp dus. Dan is het vruchtvlees nog lekker stevig en is de smaak ook niet zo overheersend. Want dat vind ik altijd zo vies van de rijpe variant, er zit een hele aparte smaak aan.

Bananenfeitjes

Bananen groeien in een tros van ongeveer vijftig kilo aan de bananenplant. Deze plant is overigens geen boom, maar een kruid. Tuinbouwkundig gezien is de banaan dus een groente, maar culinair gezien is het fruit.

Is jou weleens verteld dat bananen krom zijn omdat ze naar het licht groeien? Dat mag je dan direct vergeten, want het is niet waar. De vruchten op de tros groeien naar boven maar door de zwaartekracht valt het binnenste gedeelte, de bloemtros, naar beneden. Omdat de bananen dus wel naar boven blijven groeien, worden ze krom.

De gele vriendjes groeien alleen in tropische landen en worden daar onrijp geoogst. Rijp zijn ze namelijk niet lang houdbaar. In zogeheten ‘rijperijen’ worden de bananen verder gerijpt door middel van van ethyleen.

Snel rijpen

Heb je in de winkel nou groene bananen gekocht maar wil je er morgen eigenlijk één bij je ontbijt eten? Stop ze dan in een papieren zak, stop er een appel, peer of avocado bij en laat een nachtje liggen. De andere vrucht stoot ethyleen af en zo rijpt de banaan sneller.

Voor het maken van een bananenbrood is het het best als de banaan heel erg rijp is, met flinke bruine plekken dus. Wil je nou heel graag een bananenbrood bakken, maar zijn je bananen nog niet goed rijp? Leg ze dan een uur in een oven met een temperatuur van 150 graden. Af laten koelen in de koelkast en hij is rijp genoeg.

Kun je mooi dit lekkere bananenbrood met speculaaskruiden bakken! Wil je een iets gezondere versie, gebruik dan dit recept.

Recept

Wat gaat erin:

  • 3 rijpe bananen
  • 200 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 2-3 theelepels speculaaskruiden
  • 25-30 gram amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm lichtjes in of gebruik een bakpapiertje.

Maal de bananen tot een puree in de keukenmachine, samen met de melk en eieren. Meng in een kom bloem, suiker, bakpoeder en speculaaskruiden. Voeg het bananenmengsel erbij en roer goed door. Meng het amandelschaafsel erdoor (bewaar eventueel wat om eroverheen te strooien). Giet het beslag in de cakevorm en bestrooi met het resterende amandelschaafsel.

Bak in circa 45 minuten gaar. Laat even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

Dit bananenbrood kun je makkelijk invriezen. Snijd dan wel eerst plakjes en vries deze in met een bakpapiertje ertussen. Zo kun je makkelijk één of twee stukjes ontdooien. Ik ontdooi trouwens ook weleens in de magnetron. Minuut of vijf op 180 watt, dan zijn ze goed ontdooid en lekker warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.