Tonijnsalade met appel

tonijnsalade op brood

Toen ik nog een arme student was kwam ik graag bij La Place. Als ik met vriendinnen hier een broodje ging eten voelden we ons echt mondaine. Want ja, destijds zat La Place bijna alleen in de V&D in de grote steden. Inmiddels kom ik er echt nooit meer. Ik heb smaak gekregen denk ik. Toch is hun tonijnsalade nog altijd een topper. Mijn recept is hier dan ook op gebaseerd.

Die goede, oude tijd

Wellicht lees je dit blog pas een paar jaar nadat ik het geschreven heb en bestaat de hele La Place niet eens meer. Want ja, de Vroom & Dreesmann is inmiddels ook al enige jaren ter ziele. Zelfs Hudson’s Bay, de grote ‘opvolger’ van het warenhuis, is alweer uit Nederland vertrokken. Ik vond het toch altijd wel wat hoor, winkelen bij de V&D. Vooral rond de feestdagen. Gezellig naar de stad en snuffelen maar.

Ik dwaal weer even af naar mijn tienerjaren. Voor de grote kerstinkopen gingen we altijd een dagje of avondje ‘stadten’. Met andere woorden, we pakten de metro naar Rotterdam en togen daar naar de winkels die we in ons eigen dorp niet hadden: The Body Shop, boekhandel Donner en de V&D. De Bijenkorf kwam ik niet, véél te chique.

Kerstshoppen bij V&D

Ik vond de Vroom & Dreesmann al ‘out of my league’, maar vond het heerlijk om daar uren rond te snuffelen tussen de parfums, kalenders en het serviesgoed. Tussen Sinterklaas en Kerst was het er altijd erg druk. Alle Pietjes waren uit de winkel verdwenen en hadden plaatsgemaakt voor grote, glimmende kerstballen en guirlandes met lichtjes. Had je eindelijk je pakjes verzameld dan stond je eerst een uur in de rij om af te rekenen en daarna nog een uur om je cadeautjes in te laten pakken. Ik had het er graag voor over, want wat deden ze dat leuk met al die strikken en pompons.

En als de buit binnen was was het tijd voor warme chocomelk met een grote punt appel-notentaart. De La Place in Rotterdam centrum telde twee verdiepingen, maar het was altijd dringen voor een plekje. ik vond dat altijd wel een gedoe hoor. Als je met z’n tweeën was verzamelde je eerst je taartjes, dan moest je in de rij bij de chocomelk en dan weer in de rij bij één van de kassa’s.

Wankelende kopjes

Eén van de twee ging dan altijd al vooruit om iemand anders van zijn plek af te kung-fu’en en daar stond je dan in de rij met je inmiddels veel te zware dienblad. Het duurde allemaal een eeuwigheid en langzaam zag je de slagroom wegsmelten in de warme chocomelk. Was je eindelijk bij de kassa moest je ook nog moeilijk doen om te betalen, je AirMiles pas uit je portemonnee op te diepen en vervolgens zo snel mogelijk weer weg te gaan want de kassamedewerker was al met de volgende klant bezig.

Nou, hup de trap op met de wankele kopjes en op zoek naar het gezelschap. Je was altijd blij dat je diegene dan vanaf een leeg tafeltje blij naar je zag zwaaien. Dat dat tafeltje midden in de loop stond, vol kruimels lag en ook nog eens naast de stinkende afruimband, dat nam je voor lief. Want je zat immers bij La Place.

Broodje maagzuur

Inmiddels ben ik er met geen stok meer naartoe te slaan. Nu ik twintig jaar ouder ben en ook twintig jaar meer culinaire ervaring heb opgedaan weet ik dat La Place nou niet echt ’the place to be’ is voor je koffie, gebak of broodje. Avondeten wil ik het überhaupt al niet over hebben. Kun je kiezen uit een doorgebakken zalmmoot, halve, gortdroge kip of vette hamburger met patat. Wil je een salade, dan kun je een minibakje bij elkaar scheppen bij het buffet voor een half maandsalaris.

Ook heb ik nog steeds maagzuur van die broodjes roomkaas. Drie kilo gaat daarop, bleegh. Maar gelukkig was de tonijnsalade wel altijd oké, zolang die niet al twee uur op zo’n planke lag te rotten. En precies die tonijnsalade maak ik nu lekker zelf. Zonder volgeladen dienblad, AirMileskaart of gore afruimband. Gewoon gezellig thuis en stiekem nog véél lekkerder ook!

Recept

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 2 blikjes tonijn op water (uitgelekt)
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 Elstar appel (of naar keuze)
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el mayonaise
  • 3 el crème fraîche
  • 4 bruine broodjes
  • handje kropsla
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Snipper de ui fijn. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Meng in een kom de ketchup, mayonaise en crème fraîche met een snuf peper tot een saus. Roer hier de tonijn, ui en appel door. Leg wat sla op een broodje en beleg met de tonijnsalade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.