Ovenschotel met groenten en mozzarella

aubergineschotel

In mijn boekenkast staan op dit moment ongeveer dertig kookboeken. Niet heel veel als je fervent kok bent, maar in mijn geval is het best een flink aantal. Ik kook namelijk zelden uit een kookboek. Tijd om dat eens wat meer te gaan doen. Deze ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat en mozzarella komt ook uit een kookboek. Weet jij al welke?

Kookboek vs. realiteit

Misschien had je het al gezien, dit recept komt uit “Puur genieten en toch gezond en slank 2” van Pascale Naessens. Maar als je het niet herkende geef ik je geen ongelijk. Hetgeen dat bij mij uit de oven kwam leek in de verste verte niet op de smakelijke foto op pagina 75 van Pascale’s boek. Het gerecht zal voor de foto best wat bewerkt zijn, maar ik denk dat mijn ‘koken uit een kookboek´-skills ook wel wat aangescherpt mogen worden. Lekker was het overigens wel!

Het gebeurt wel vaker dat ik een andere uitkomst uit mijn keuken tover dan in het recept staat. Dat ligt regelmatig aan mij, maar niet zelden ook aan het recept. Mensen die kookboeken schrijven hebben volgens mij niet meer goed op hun netvlies hoe ze iets hebben gemaakt, want soms klopt er geen hout van het recept.

Pascale Naessens
Het kookboek van Pascale Naessens

Voeg een kopje toe

De ingrediëntenlijst bijvoorbeeld. Daar ontbreekt nog wel eens het één en ander. Sta je de bereiding te lezen en meldt het recept ineens: “voeg nu de rasp van de citroen toe”. Wat? Welke citroen? Nog eens het lijstje bekijken, nee, geen citroen. En natuurlijk heb je die net niet in huis en ben je al halverwege het recept.

Andersom is dat overigens ook nog wel eens. Dan staat de citroen wel opgesomd bij de ingrediënten, maar heb je bij het einde van het recept nog steeds die citroen op je aanrecht liggen. Ook kloppen hoeveelheden vaak niet of er staat “voeg nu de slagroom toe” en drie stappen later “voeg nu de rest van de slagroom toe”. Oh, oeps, ik had alles er al ingegooid. Helemaal vervelend: “voeg een kopje bloem toe”. Ja, hoe groot is dat kopje? Verder vergissen receptmakers zich ook nog wel eens in de bereidingstijd of hebben een onlogische volgorde van stappen.

Ook Pascale heeft wat typische kronkels in het recept. Zo staat in de ingrediëntenlijst nergens olijfolie en peper, maar bij de bereidingswijze ineens wel. Ze gaat er blijkbaar vanuit dat haar lezers dat altijd wel in huis hebben. Ook worden de aubergines gesneden in plakken van een halve centimeter, de overige groenten in ‘dikke plakken’. Maar gelukkig staan er ook goede dingen in zoals handige tips.

aubergineschotel
Dit moest het worden

In de herkansing

Al met al gaat er nog genoeg mis tijdens het koken uit een kookboek. Maar, zoals ik al zei, daar ben ik zelf ook wel debet aan. Ik lees meestal de bereidingswijze niet vantevoren waardoor ik regelmatig in de knoei kom. Of ik denk iets wel te kunnen vervangen, wat vaak goed gaat, maar soms ook echt de plank misslaat. En ja, ik ben ook niet zo’n topkok.

Gelukkig kan Pascale Naessens wel koken en staat mijn boekenkast vol met haar kookboeken (okee, ik heb er drie). Dat het gerecht er dan uiteindelijk niet uitziet zoals het plaatje mij voorschotelde, ach, maak ik het toch gewoon nog eens. Wel met een kleine twist van mijzelf.

aubergineschotel
En dit is het eindresultaat. Gelukkig wel lekker.

Recept

Wat gaat erin?

  • 2 vleestomaten
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 bollen mozzarella
  • handje pijnboompitten
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • snuf gemalen zwarte peper
  • snuf komijnzaad
  • grof zeezout

Hoe maak je het:

Snijd de aubergine in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Bestrooi beide kanten van de plakken met grof zeezout en leg ze op keukenpapier. Leg er vervolgens weer een keukenpapiertje bovenop en dek af met iets zwaars, een snijplank bijvoorbeeld. Laat tien minuten liggen zodat het vocht uit de aubergines kan trekken. Borstel het zout er naderhand goed af.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd ondertussen de courgette en tomaten eveneens in plakken van circa 0,5 centimeter. Je kunt de mozzarella ook in plakjes snijden, maar ik scheur het meestal. Doe de plakken groente in een kom en voeg de olijfolie toe. Bestrooi met de peper en het komijnzaad en roer goed door.

Rangschik de plakken groente om en om in een ovenschaal. Stop de mozzarella er gelijkmatig tussen. Verdeel de balsamicoazijn over het geheel en strooi de pijnboompitten erover. Bak de schotel ongeveer 30 minuten in de oven. Serveer met bijvoorbeeld pasta met olijfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.