Healthy hypes, niets voor mij

Havermouttaartje met appel

Toen ik een kleine twee jaar geleden begon met Instagram en dit blog vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe start. Ik was na de bevalling van mijn zoontje flink aangekomen omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik wilde wat meer gaan genieten van de kleine dingen in het leven en gezond gaan eten. Al snel liftte ik mee op de hype van havermoutbaksels gezoet met banaan. Maar het bleek niet mijn ding. Sterker nog: ik had het gevoel dat ik compleet de verkeerde kant op ging.

Als een zombie achter de hype aan

In het begin was ik heel fanatiek. Ik gebruikte kokosolie om te bakken, amandelmeel voor het ‘deeg’ en haalde dingen in huis als wijnsteenbakpoeder, kokos en agar agar. Talloze recepten probeerde ik uit, de één was een succes, de ander niet. Of eigenlijk, heel veel waren het gewoon niet. Ik ging mij steeds meer verdiepen in de recepten die ik maakte en constateerde dat ik als een zombie achter een hype aanliep, net als het gros van de foodbloggers, maar eigenlijk geen idee had waar ik nu mee bezig was.

Ik had kookboeken in huis van Rens Kroes en nog één waarvan ik de naam niet eens meer weet. Volgens die boeken maakte ik heerlijke snacks van dadels met kokos en kon ik heerlijke cheesecake maken van avocado of gemalen cashewnoten. Het zou allemaal supergezond zijn, maar zit er in die dingen juist niet heel veel vet en dus alsnog calorieën? En die dadelballetjes, waren er nu echt mensen die dit lekker vonden? En sinds wanneer was een vet dat hard wordt gezond? Want regelmatig stond ik de keiharde kokosolie met een lepel uit de pot te bikken.

‘Gezonde’ kruidnoten

Allerlei baksels maakte ik op een ‘gezonde’ manier: muffins, bananenbrood, koekjes en kwarktaart. En echt, er zaten hele lekkere dingen bij, die ik dan ook vol trots hier presenteerde, maar een groot deel haalde echt mijn website niet. Na drie pogingen om ‘gezonde’ kruidnoten te bakken was de maat wel vol. Als ik kruidnoten wil eten, eet ik kruidnoten en niet van die halfbakken nepdingen die nergens naar smaken.

Want het probleem van het niet afvallen lag helemaal niet aan de suikers en calorieën, maar aan de hoeveelheden die ik naar binnen werkte. Hoe suikervrij zijn muffins gezoet met banaan (vol fruitsuikers) nu eigenlijk? En het probleem was dat ik nog steeds dingen zat te eten die extra waren, al waren de kruidnoten gezoet met dadels. Ik hoef geen kruidnoten te eten, dat heeft totaal geen voedingswaarde. Het gaat om het snoepen en dat was juist wat ik af moest leren.

Bye bye kilo’s

Dus langzaamaan begon ik het tij wat te keren. Als ik een cake of koekjes wilde bakken ging daar gewoon suiker doorheen, en roomboter. Dan merk je namelijk vanzelf wel wat voor troep je in je lichaam stopt en ga je veel bewuster met het eten van dit soort dingen om. Mijn behoefte aan suiker werd steeds minder en ik ging me daar veel beter bij voelen. Uiteindelijk begonnen de kilo’s lichaamsvet langzaam te verdwijnen, net als mijn snaaitrek. Bewust zijn van wat je eet, daar gaat het om. En dicht bij jezelf blijven, anders houd je het nooit vol. Als ik nu een plak zelfgebakken cake eet geniet ik daar enorm van. zonder schuldgevoel.

Een aantal recepten zijn wel in mijn repertoire blijven zitten. Gewoon omdat ze lekker zijn en niet bol staan van de hypes. Mooi voorbeeld hiervan zijn mijn havermouttaartjes. Vandaag bakte ik ze met appel en rozijnen. Een heerlijk ontbijtje, omdat ik hier bewust voor kies. Morgen bak ik een cake voor de visite die komt, gewoon mét suiker en roomboter. Want soms kan dat gewoon wel, zolang ik het bij één plakje houd.

Havermouttaartje met appel

Wat gaat erin (2 stuks):

  • 50 gram fijngemalen havermout
  • 65 gram speltmeel
  • 100 gram (ongezoete) appelmoes
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 appel
  • 20 gram rozijnen

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem twee kleine ovenschaaltjes en vet deze licht in met (zonnebloem)olie.

Schil de appel en snijd in kleine stukjes, zonder klokhuis uiteraard.

Meng de havermout met het speltmeel, bakpoeder, kaneel en kardemom. Roer vervolgens de eieren en appelmoes erdoor en als laatste de stukjes appel en rozijnen.

Verdeel het mengsel over de schaaltjes en bak in circa 25 minuten gaar en goudbruin.

 

 

2 thoughts on “Healthy hypes, niets voor mij

  1. Há, heel leuk! Ik heb een opleiding gevolgd tot natuurvoedingskundige (ik ben relaxt met voeding hoor, maak je geen zorgen) en in de allereerste les diëtetiek zei mijn docent: ‘als mensen vragen hoe ik een cake bak, dan antwoord ik: met suiker, eieren en roomboter. Want die bak je omdat het lekker moet zijn en niet omdat je iets gezonds wil eten’. Het was een belangrijke eye-opener voor ons kokosbloesemtypes en ik vertel het nog steeds aan cliënten die bij me komen voor advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.