Weekendje Deventer

weekend Deventer

Voor het eerst sinds de geboorte van onze zoon gingen wij er eens een weekend tussenuit met z’n tweeën. Na een korte zoektocht welke mooie plaats we graag wilden bezoeken kwamen we uit op Hanzestad Deventer. Deze mooie, oude stad is één van mijn favorieten. Samen waren we er pas één keer geweest en toen regende het. Dit weekend hoopten we op mooi weer en wat een geluk, het weer was prachtig! Compleet verliefd op deze stad kwamen we terug.

Drie keer struikelen

Een hotel was snel gevonden: boetiekhotel Finch aan de Keizerstraat 20. Dit sfeervolle boetiekhotel midden in het centrum was net geopend en had nog een paar kamers vrij. Bij aankomst wisten we direct dat we een goede keuze hadden gemaakt. De parkeergarage ligt om de hoek en vanuit Finch is het drie keer struikelen tot de Brink, het hoofdplein van Deventer.

Hotel Finch Deventer
Bij Finch draai je gezellig muziek op je kamer

Vooraf had ik een hele lijst gemaakt met leuke horecagelegenheden voor ontbijt, lunch, diner, borrel en koffie met taart. Ik ben namelijk al vaker in Deventer geweest, maar meestal beland ik dan op de Brink. Daar bruist het enorm vanwege de vele terrassen, maar ik ontdek liever wat minder drukke plekjes. En die zijn er genoeg in Deventer. De gezellige, smalle straatjes leiden je er vanzelf naartoe.

Koffie

En zo togen wij via de Spijkerboorsteeg naar de Kleine Overstraat. Op nummer 9 zit Mr&Mr Espressobar met een gezellig klein terrasje. We strijken neer en bekijken de menukaart. Yes, hier maken ze veel soorten lekkere koffie en thee. Man neemt een cappuccino en ik ga voor thee. Verder houden we ons in, want ondanks de aantrekkelijke taartjes moeten we onze buikjes een beetje leeg houden voor het vervolg van de dag. De cappuccino is heerlijk en de verse thee komt op een superleuk theepalet.

Deventer koffiebar  Deventer koffiebar

 

Deventer koffiebar
Superleuk zo, die thee op een palet!

We lopen verder naar de Grote Kerkhof, het plein rond de Lebuïnuskerk. Aan dit plein zitten diverse leuke cafés met dito terrassen. En het mooiste is: dit plein lijkt nog niet ontdekt door de toeristenmassa, voor zover je daar in Deventer überhaupt al van kan spreken. Op mijn lijstje staan onder andere ’t Lokaal, Vrienden van Vroeger, de 7e Hemel en St. Maxime. Maar die moeten we even voor later bewaren. Ik heb namelijk gereserveerd voor de lunch bij Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer.

Pareltjes

Dit blijkt echt een pareltje te zijn, een oase van rust verstopt in de binnenstad. Vanwege het prachtige weer kunnen we in de binnentuin plaatsnemen en wat is het daar fijn. We genieten volop, het eten is heerlijk en de sfeer relaxt. Met volle buikjes struinen we na afloop wat door de stad. Het is gezellig druk en we treffen ontzettend veel leuke winkeltjes. In de Lange- en Korte Bisschopsstraat zitten filialen van grote winkelketens, maar juist in de straatjes daaromheen (Kleine- en Grote Overstraat, Spijkerboorsteeg, Walstraat)  vind je de pareltjes. Deventer is echt een stad van snuisterijen en bijzondere winkeltjes. Superleuk is ook dat de meeste straatjes opgeleukt zijn met gekleurde paraplu’s of skippyballen.

weekend Deventer
Gekleurde paraplu’s sieren de straten van Deventer

Deventer koek

We willen graag een souvenir meenemen voor mijn ouders omdat die het hele weekend op onze kleine man passen. En wat is nu een typisch cadeau uit deze stad? Juist, Deventer koek. Op de Brink 84 zit de Deventer Koekwinkel. Een gezellig, oud winkeltje in de stijl van een ouderwetse kruidenier. Hier vind je allerlei soorten (ontbijt)koek in fijne geschenkverpakkingen. De koekwinkel is tevens een prima plek om een kopje koffie of thee te drinken, uiteraard met een stukje Deventer koek.

weekend Deventer
Binnenkijken bij de Deventer Koekwinkel

weekend Deventer

New York

Voor leuke restaurantjes is het gebied rond de Groote Poot een echte aanrader, alhoewel er op de Brink ook genoeg restaurantjes zitten. Wij schuiven aan bij één van de toprestaurants van Deventer: Jackies NYC. Deze sfeervolle zaak serveert voornamelijk New Yorkse gerechten en heeft in de zomer een enorm terras op de Groote Poot. Bij het kleine zusje No. 11 Inspired bij Jackies is het zo te zien ook gezellig toeven. Al is dit tentje er meer voor ontbijt, lunch en borrel. We genieten met volle teugen bij Jackies en hebben echt de avond van ons leven, vol heerlijk eten en vrolijke bediening.

Jackies NYC Deventer
Smullen bij Jackies NYC

’s Avonds is er een gezellig evenement op de Brink. Werkelijk alle terrasjes zitten vol en diverse bands spelen countrymuziek. Niet ons soort entertainment dus wij nemen een afzakkertje in de bar van ons hotel.

Deventer ontwaakt

Na een heerlijke nacht slapen concluderen we al snel dat het ontbijt bij Finch niet ons ding is en we wandelen naar ‘t Lokaal. Deventer is nog aan het ontwaken maar bij dit tentje is men al druk in de weer. We genieten er van een heerlijk ontbijtje in een ontspannen sfeer. Na nog een zalige cappuccino trekken we er weer op uit. Wat wel jammer is is dat Deventer op zondag niet zo bruisend is als op zaterdag. Veel horecazaken en winkels zijn dicht en de stad leeft een stuk minder.

weekend Deventer
De gezellige Walstraat vol horeca en winkels

Waar het al wel gezellig begint te worden is in de Walstraat. Hier staat voor deze dag een evenement gepland waarbij de horecaondernemers in deze straat kraampjes voor de deur hebben staan met lekkere hapjes en drankjes.

Theesteegje

We blijven even staan bij koffiebranderij Roemar. Vandaag wordt de koffie namelijk buiten op de stoep vers gebrand en dat is goed te ruiken. Ons oog valt op het bijbehorende Theesteegje. Dit is een klein steegje tussen de winkel van Roemar en het koffietentje en staat vol bakken verse thee. Hier kun je zelf je favoriete thee scheppen om een zakje mee naar huis te nemen. Ontzettend leuk bedacht dit!

weekend Deventer
Roemar koffiebranderij

Bij Speel je Wijs op de Walstraat 40 kopen we een mooie, houten raket voor onze peuter. Het is niet zomaar een raket maar bestaat uit gekleurde ringen met daarin een houten vormpje. Niet alleen leuk om mee te spelen dus maar ook leerzaam. Dat is ook precies waar deze winkel voor staat en het is er weer zo één die precies past in deze mooie stad.

Scones bij Tearose

We lopen de Walstraat helemaal rond tot aan de Bergkerk en keren dan via de Roggestraat weer terug op de Brink. Wat een mooi stukje Deventer hebben wij zojuist gezien. Maar ons oog is ook gevallen op een geinig tentje in de Walstraat: Tearose, pal naast het Dickens Museum. We besluiten terug te gaan en er een kopje thee te gaan drinken. Met verse scones uiteraard, want dat hoort helemaal bij dit sfeervolle café in Britse stijl.

weekend Deventer
Mooie panden in de Roggestraat
Tearose Deventer
Heerlijke scones bij Tearose

Naar huis

En dan is het alweer tijd om uit te checken bij ons hotel en deze geweldige Hanzestad te verlaten. Ik ben echt helemaal verliefd geworden op het prachtige Deventer en we zullen zeker nog eens terugkeren. Als afsluiter pakken we toch nog even een terrasje op de Brink. Maar dat is toch een kleine tegenvaller. Hier is men wel toeristisch ingesteld en dat is direct te merken aan de service en de sfeer. Beetje jammer, maar oh wat kijken wij met een goed gevoel terug op dit weekend!

weekend Deventer
De Brink, het middelpunt van Deventer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.