Nacho’s uit de oven

nacho ovenschotel

Als ik ze ergens op de borrelkaart zie staan, kan ik het vaak niet laten ze te bestellen: nacho’s. De ultieme snack bij een heerlijk drankje op het terras, als je het mij vraagt. Maar ook als diner kun je het prima eten. Misschien niet het meest gezonde gerecht ooit, al heb je dat geheel zelf in de hand, maar lekker is het zeker! Echt comfortfood, jum.

Goedgevulde bak

Mijn man en ik hebben een gedeelde liefde voor nacho’s. Tijdens één van onze eerste dates hebben we urenlang op een terrasje gehangen. Het was heerlijk weer en het witbier smaakte prima. Toen we uiteindelijk zin hadden in iets om te eten, bleek de keuken gesloten. Ja, het was dan ook al half tien ’s avonds en dat op een maandag. Maar gelukkig was bij een tentje even verderop de gezelligheid nog volop aan en bestelden we een bord nacho’s om te delen.

Dat was direct ook het grootste bord nacho’s dat we ooit hadden gehad. Het was goed gevuld met gehakt, ui en guacamole. Het verschilt nogal per horecagelegenheid. Soms krijg je echt een goedgevulde bak, maar er zijn ook momenten dat je elkaar aan zit te kijken wie er nog een hap durft te nemen voor het op is. Vaak krijg je ook een bak met bovenop een hele dikke laag kaas. Lekker natuurlijk, maar zodra je je door de gesmolten plak heen hebt geworsteld liggen er op de bodem alleen nog maar droge tortillachips.

Zelfgemaakte guacamole

Prima, dan maak ik het gewoon lekker zelf, zodat ik eigenhandig kan bepalen wat er in zit en hoe gevuld de schaal is. Lekker eerst een laagje nacho’s, dan gehakt/groente, kaas en dan nog een ronde nacho’s-gehakt-kaas. Zo heb je nooit een droog chipje ertussen zitten. En mocht dat dan toch gebeuren, dan dip je hem gewoon in de zelfgemaakte guacamole.

nacho ovenschotel

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • circa 1 zak tortillachips (200 gram)
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 paprika’s
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje maïskorrels (150 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • handje cherrytomaten
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 1 tl paprikapoeder (gerookt)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • snuf chilipoeder
  • snuf zwarte, gemalen peper
  • paar druppels tabasco
  • scheutje olie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal lichtjes in.

Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika’s in stukjes en de cherrytomaten in kwarten.

Verhit een scheutje (olijf)olie in een diepe koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook lichtjes aan. Bewaar eventueel een paar dunne uienringen ter garnering. Doe het gehakt erbi bak rul. Voeg de paprika toe, bestrooi het geheel met de kruiden en voeg tevens de tomatenpuree en tabasco toe. Bak alles nog een minuut of vijf op hoog vuur. Roer de maïskorrels en de cherrytomaten erdoor.

Leg wat tortillachips op de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de helft van het gehaktmengsel. Strooi hier ongeveer 1/3 van de cheddar over. Herhaal vervolgens de stappen nog een keer en bedek de schotel met alle overgebleven cheddar.

Zet ongeveer 10-15 minuten in de oven zodat de kaas kan smelten. Cheddar smelt vrij snel, dus check je oven na een aantal minuten.

Garneer de nacho ovenschotel met wat uienringen, ringetjes bosui of wat gehakte peterselie. Serveer met zure room en guacamole om te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.