Op Vlindersafari in het Brabantse Gemert

Vlindersafari Gemert

Op de vloer strijkt een mooie, zwart met witte vlinder neer. Mijn zoontje van bijna twee loopt er voorzichtig naartoe. Maar hé, wat is dat? Een grote, felblauwe vlinder landt op zijn hoofd en gooit zijn haartjes wat door de war. Als de kleine man omkijkt is de vlinder alweer gevlogen. Al snel is hij weer afgeleid: wat hangt daar nu in de boom? We zijn op Vlindersafari in Gemert. Een superleuk en leerzaam uitje met kinderen.

Joekels

De entree is maar een paar euro, onze peuter mag zelfs nog gratis naar binnen. Bij aankomst krijgen we een kaart mee waarop plaatjes te zien zijn van alle vlinders die in de tropische vlindertuin rondvliegen. Als we door de beschermende flappen naar binnen gaan, vliegt er al van alles om onze oren. Vlinders dan wel, gelukkig. We zijn al best wat vlindertuinen gewend, zoals die in Wildlands Emmen en Klein Costa Rica in Someren. Maar hier zijn de vlinders echt in grote getale aanwezig en ze fladderen volop rond. Het scheelt ook dat het een heldere, zonnige dag is, dan zijn ze vaak actiever.

Vlindersafari Gemert  Vlindersafari Gemert

Behalve de nachtvlinders, die zijn overdag absoluut niet actief. Ze hangen een beetje aan een tak en zo nu en dan bewegen hun vleugels loom. Maar toch trekt deze vlinder in de boom de aandacht van onze kleine ontdekkingsreiziger. De Atlasvlinder, zo heet deze vriend, is een joekel vergeleken bij zijn vlinderbroertjes en -zusjes. Hij hangt daar maar een beetje stil te hangen, maar ook ik kom er liever niet bij in de buurt. Indrukwekkend hoor.

Vlindersafari Gemert
Een grote nachtvlinder, de Atlasvlinder

Rupsen, brrr

Sowieso ben ik geen fan van het gefladder rond mijn hoofd. “Ze doen niks hoor,” zegt een andere bezoekster als ik weer eens een klein kreetje slaak omdat één van de vlinders mijn bloemenjurkje ziet als heerlijke lunch. Nee, duh, maar ik vind het een beetje viezige beesten. Bekijk ze maar eens van dichtbij. Dat kan heel goed bij de Vlindersafari. En dan zijn het gewoon rare insecten. Komen natuurlijk ook voort uit vieze rupsen, die daar ook lekker rondkruipen.

Vlindersafari Gemert

Mijn man daarentegen vindt het allemaal prachtig en laat zo nu en dan een vlinder op zijn vinger landen om hem goed te laten zien aan onze peuter. Die geniet voornamelijk van de schitterende kleuren die de beestjes hebben. Als hij wat groter is zal hij vast veel over de vlinders willen leren en dan zit hij goed bij de Vlindersafari. Her en der door de vlindertuin staan tafels met borden, voorzien van voorbeelden en uitleg. Ook staat er een medewerkster vol enthousiasme aan een groepje kinderen uit te leggen wat het verschil is tussen een dag- en een nachtvlinder.

Vlindersafari Gemert
Een tafel vol leerzame ontdekkingen

Op safari

De naam van de Vlindersafari komt overigens ook niet uit de lucht vallen. Je kunt echt op safari gaan. Gedurende de looproute staan er bordjes met daarop een vraag over de vlinders die er te zien zijn in de tropische tuin in Gemert. Heel leerzaam voor kinderen (en hun ouders) en uitermate geschikt voor een kinderfeestje, die ze uiteraard graag verzorgen. De kinderen worden geleerd met respect om te gaan met de natuur en dat vind ik een goed punt. Zeker omdat de inheemse vlinderpopulatie erg aan het afnemen is.

Vlindersafari Gemert

Vlindersafari Gemert

Vlinderspulletjes

Als we de tuin verlaten zijn we weer bij het beginpunt: het kleine winkeltje van de Vlindersafari. Hier nemen we een mooie vlindermagneet mee. Ook zijn er drankjes en kleine versnaperingen te koop. Met mooi weer is het heerlijk om op het terras buiten te zitten. In de tuin voor het complex staan talloze planten en bloemen die erg geliefd zijn onder vlinders. Kijk, zo is het cirkeltje weer rond. Hier gaat alle aandacht naar de vlindertjes.

Vlindersafari Gemert
Het winkeltje vol leuke vlinderspulletjes

 

Vlindersafari, Groeskuilen 95, Gemert

http://www.vlindersafari.nl/

Vlindersafari Gemert  Vlindersafari Gemert

Vlindersafari Gemert  Vlindersafari Gemert

Vlindersafari Gemert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.