Op Vlindersafari in het Brabantse Gemert

Vlindersafari Gemert

Bij een safari denk je al gauw aan een tocht in een 4×4 langs de Big Five, maar in het Brabantse Gemert doen ze het anders. Hier kun je op safari tussen de vlinders. Een ontzettend leuk én leerzaam uitje voor kinderen, maar stiekem ook voor hun ouders. De vlindertuin is niet heel groot, maar toch wemelt het er van de vlinders en rupsen, die je kunt zoeken middels een speurtocht.

Joekels

Het is een zomerse zondagochtend als we voor de tweede keer naar de Vlindersafari in Gemert gaan. In 2019 waren we hier ook al, maar inmiddels zijn de vlinders verhuisd naar een nieuw pand waar ook buiten ruimte is voor een prachtige bloementuin vol vlinders, hommels en andere insecten.

Vlindersafari Gemert
Bij de Vlindersafari wemelt het van de tropische vlinders

Als we door de beschermende flappen naar binnen gaan, vliegt er al van alles om onze oren. Vlinders dan wel, gelukkig. We zijn al best wat vlindertuinen gewend, zoals die in Wildlands Emmen en Klein Costa Rica in Someren. Maar hier zijn de vlinders echt in grote getale aanwezig en ze fladderen volop rond. Het scheelt ook dat het een heldere, zonnige dag is, dan zijn ze vaak actiever.

Vlindersafari Gemert
De vlinders nemen de tijd om wat te eten

Behalve de nachtvlinders dan, die zijn overdag absoluut niet actief. Ze hangen een beetje aan een tak en zo nu en dan bewegen hun vleugels loom. Maar toch trekt deze vlinder in de boom de aandacht van onze kleine ontdekkingsreiziger. De Atlasvlinder, zo heet deze vriend, is een joekel vergeleken bij zijn vlinderbroertjes en -zusjes. Hij hangt daar maar een beetje stil te hangen, maar ook ik kom er liever niet bij in de buurt. Indrukwekkend hoor.

Vlindersafari Gemert
De Atlasvlinder, een joekel van een nachtvlinder

Rupsen, brrr

Sowieso ben ik geen fan van het gefladder rond mijn hoofd, waarbij de Blue Morpho (een grote, knalblauwe soort) het nodig vindt er ook regelmatig óp te gaan zitten. Hele mooie beestjes hoor, maar bekijk ze eens van dichtbij. Dan zijn het gewoon rare insecten met bolle ogen en een lange tong. Komen natuurlijk ook voort uit vieze rupsen, die daar ook lekker rondkruipen. Ja, echt, als je goed tussen de planten kijkt zie je ze zitten hoor, al knabbelend aan een blaadje.

Vlindersafari Gemert
Eén van de kleinere rupsen die we tegenkwamen

Mijn man daarentegen vindt het allemaal prachtig en laat zo nu en dan een vlinder op zijn vinger landen om hem goed te laten zien aan onze zoon. Die geniet voornamelijk van de schitterende kleuren die de beestjes hebben. Hij heeft enorm veel interesse in vlinders en dus zit hij goed bij de Vlindersafari. Her en der door de vlindertuin staan tafels met borden, voorzien van attributen en uitleg. Ook staat er een medewerker die vol enthousiasme uitlegt wat het verschil is tussen een cocon en een pop. Zoonlief mag voorzichtig even voelen wat het verschil precies is. Er liggen diverse voorbeelden en in een glazen kast kunnen we de vlinders live uit hun pop zien komen.

Vlindersafari Gemert

Vlindersafari Gemert

Vlindersafari Gemert

Leerzaam

De kinderen worden geleerd met respect om te gaan met de natuur en dat vind ik een goed punt. Zeker omdat de inheemse vlinderpopulatie erg aan het afnemen is. Ook hier draagt de Vlindersafari een steentje aan bij. Bij het nieuwe pand hebben ze een grote tuin aangeleged vol bloemen, vlinderstruiken en appelbomen. Er is een insectenhotel te vinden en een kast waar Nederlandse vlinders gekweekt worden. Tevens kun je er plantjes kopen. Voor de kleine bezoekers is er een grote zandbak en de Vlindersafari leent zich uitermate goed voor een leuk en educatief kinderfeestje.

Vlindersafari Gemert
De buitentuin met terras
Vlindersafari Gemert
Een grote zandbak voor de kleine bezoeker

Vlinderspulletjes

Als we de binnentuin verlaten zijn belanden we in het winkeltje van de Vlindersafari. Hier zijn allerlei vlinderspulletjes te koop, zoals pennen, sokken en kleurboekjes. Ook zijn er toiletten en is er een bar waar je drankjes en kleine versnaperingen kunt kopen. Met mooi weer is het heerlijk om op het terras buiten te zitten. Dat doen we dan ook maar al te graag. De tafeltjes staan ruim verspreid door de tuin en er zijn genoeg schaduwplekjes. Wat is dit genieten!

Vlindersafari Gemert
Het winkeltje en de bar

Vlindersafari Gemert

Vlindersafari, Broekstraat 40, Gemert

http://www.vlindersafari.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.