Brits genieten bij Tearose Deventer

Tearose Deventer

Al wandelend door de sfeervolle Walstraat in hartje Deventer valt ons oog op een zwart hek dat toegang lijkt te geven tot een binnentuin. Een bord vertelt ons dat hier Tearose moet zitten. Dit Britse tentje had ik al op internet gevonden en het zag er veelbelovend uit. We besluiten het zelf te ervaren en een kopje thee te gaan drinken.

Tearose Deventer

De doorgang, langs het Charles Dickens Museum, leidt inderdaad naar een gezellige binnentuin, overdekt met druivenranken. Eenmaal binnen wanen we ons in een Brits café uit de tijd van Dickens. Althans, zo stel ik het me voor. Achter de grote bar, met daarop een vitrine vol lekkers, is een enorme kast te zien met allerlei lades. Jeweetwel, zoals bij een ouderwetse kruidenier. Ook staan er talloze theepotjes en straalt alles een gezellige, huiselijke sfeer uit. Ja, dat kopje thee moet hier wel gaan lukken.

Tearose Deventer

Omdat de warmte van de vorige dag nog binnen hangt, zoeken we een plekje in de knusse binnentuin. Weer zo’n oase van rust midden in de stad, zoals we die eerder al troffen bij Huis Vermeer. Maar Tearose is natuurlijk van een totaal andere klasse. Het past helemaal in de sfeer van Deventer, zeker zo pal naast het Dickens Museum. Toch lijkt het massatoerisme deze zaak nog niet gevonden te hebben. Het zit er in ieder geval niet vol met dames gekleed in afritsbroek en wandelschoenen, voorzien van regenjack om het middel en een opvouwbare paraplu aan de broeksriem.

Maté Madness

We krijgen een menukaart en een aparte theekaart. De serveerster vraagt niet direct wat we willen drinken en dat is maar goed ook, de theekaart heeft ontelbaar veel soorten thee. Van een gewone Engelse melange tot muntthee en van groene thee genaamd “Strawberry Fields” tot kruidenthee met namen als “Harry Potter’s Cup” en “Maté Madness”. Niet te doen dit. Geheel willekeurig kies ik voor Robin Hood. Een melange van hibiscusbloem, rozenbottel, appel, vlierbessen, bosbessen, bramenblad en aardbeienblad.

Tearose Deventer

Dan nog een keuze van de kaart. Tearose staat bekend om de high tea. Logisch, voor een Brits café. Er zijn diverse soorten high tea te bestellen, verschillend van hartig tot zoet. Ook lunchen is geen probleem bij de buren van Dickens. Verschillende sandwiches, pie, crumpets en salades worden genoemd op de kaart. Ook echte Britse gerechten als Fish & Chips en Haggis staan erop. Eeh… Haggis… nee, ik sla even over (Haggis is een Schots gerecht gemaakt van schapenhart, -long en -lever).

Aardbeienjam of lemon curd?

Nee, ik ga voor iets anders typisch Engels: scones! Hoewel ik op mijn site natuurlijk een toprecept heb staan voor Engelse scones, heb ik zomaar het idee dat ze hier best wel heel erg goede scones zullen serveren. Blij met mijn keuze geef ik deze door aan de serveerster. “Wil je bij de scones aardbeienjam of lemon curd?” Oh nee, weer een keuze! Maar uiteraard ga ik voor lemon curd. Mijn man gaat ook voor de scones en neemt daarbij een huisgemaakte ijsthee.

Tearose Deventer

Ik krijg een gezellig theepotje met een zakje Robin Hood plus een kletskop. Ergens vind ik het wel jammer dat het servies wit is en niet van dat romantische Engelse brocante. Maar gelukkig liggen de scones wel op zo’n dottig bordje. En, heel belangrijk, naast de lemon curd staat een schaaltje clotted cream. Zo hoort het. Geen stijfgeklopte slagroom of, erger nog, troep uit een spuitbus, maar lekkere, dikke clotted cream. Dat is écht iets anders dan slagroom. Net zoals lemon curd qua structuur meer lijkt op jam dan op gele room, zoals je het hier in Nederland vaak ziet.

Terug voor high tea

De thee is heerlijk fruitig en ook de ijsthee is precies zoals je ijsthee wilt. Lekker met citroen en limoen en zonder een ‘het glazuur klapt van je tanden’-suiker smaak. De scones zijn nog een beetje warm en zijn gewoon precies goed. Ik weet het zeker: hier komen wij absoluut nog eens terug voor een uitgebreide high tea!

Tearose Deventer

Tearose

Walstraat 20 Deventer

https://tearose.nl/

 

#nospon

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.