Ovenschotel met witlof

ovenschotel witlof

“Nu ik dit zo eet, vraag ik me echt af waarom mijn ouders nooit ovenschotels maakten.” Ik zeg dit tegen mijn man terwijl ik zit te genieten van een zalige ovenschotel met witlof. Het is echt zoveel lekkerder dan de tot snot gekookte prut die ik vroeger thuis kreeg. En deze ovenschotel is echt niet zoveel extra werk.

Twintig minuten koken

Laatst stuurde mijn oudste broer een quiz over zichzelf. We hebben niet vaak contact, maar de vraag welke groente hij echt niet lekker vindt, wist ik zonder twijfel te beantwoorden: witlof. En dat snap ik wel. Vroeger kregen wij alle groenten in een tot snot gekookte versie. Welke groente het ook was, het ging in een pan met water op het vuur en na twintig minuten koken was het eten klaar. Om het wat ‘lekkerder’ te maken werd er maïzena doorheen geroerd. Bah, bah, bah!

Wat ik wel apart vind is dat mijn broer blijkbaar na de versie van mijn ouders nooit echt lekkere witlof heeft gegeten. Tegenwoordig is het witte stronkje loof veel minder bitter en je kunt er zoveel kanten mee op. Heel simpel in de oven met ham en kaas is een makkelijke optie die het echt wel lekkerder maakt. Of rauw in een salade. Ik maakte er eens een quiche mee en in de winter maak ik er vaak een stamppot van.

Kerrie

Witlof matcht best goed met fruit, blauwe- of geitenkaas, walnoten en rundvlees of zalm. Qua kruiden en specerijen is nootmuskaat lekker, of basilicum, dragon of koriander. En wat ik persoonlijk een topper vind: kerrie. Dat is dan ook het geheime ingrediënt van deze ovenschotel. Zó lekker!

Maar dan terug naar mijn eerste opmerking. Mijn man gaf aan dat er bij hem thuis ook nooit ovenschotels op tafel stonden, ondanks de aanwezigheid van twee ovenschalen. Nu hadden wij thuis een gasoven, dus misschien was die wat lastig om te gebruiken. Alhoewel, aanzetten, vlammetje erbij en hij brandde.

Minder werk

Er werd wel regelmatig in gebakken, mijn vader bakte bijna wekelijks cake. Misschien hadden mijn ouders nooit gehoord van een ovenschotel. Of het was ze gewoon teveel werk. Ik kan me ook niet heugen dat wij ovenschalen in huis hadden. Al is dat ook geen garantie tot succes. bij mijn man thuis hadden ze ze immers wel én was er een elektrische oven, maar ook daar stond nooit een ovenschotel op tafel.

Dat het teveel werk is vind ik geen excuus. Veel ovenschotels zijn zelfs minder werk dan ‘gewoon’ koken of bakken. Bij deze ovenschotel moet je wel het één en ander voorkoken en wokken, maar die finishing touch in de oven maakt het echt helemaal af! Gewoon een simpel gerecht, maar echt té lekker. En die tijd dat het in de oven staat kun je mooi gebruiken om de keuken op te ruimen, de tafel te dekken of nog wat meer blogs te lezen.

Wat gaat erin (ca. 3 pers.):

  • 3-4 stronken witlof
  • 1 ui
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 250 gram rundergehakt
  • 100 gram hamreepjes
  • 250 ml kookroom
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 2 tl kerriepoeder
  • snuf gemalen peper
  • snuf gemalen knoflook
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal heel licht in.

Schil de aardappels, halveer ze en kook ongeveer 10 minuten voor. Laat afkoelen en snijd daarna in plakjes.

Verwijder ondertussen de harde kern van de witlof en snijd in reepjes. Hak de ui in stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui aan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Als laatste voeg je de witlof toe, samen met de kerrie, peper en knoflook. Roerbak een paar minuten mee tot de witlof wat slinkt.

Leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover het witlof-gehaktmengsel en verdeel hierover weer de hamblokjes. Bedek de ovenschotel met de andere helft van de aardappelschijfjes. Meng de kookroom met de kaas en giet over de ovenschotel.

Zet ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en wat bruin kleurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.