Prachtig gefladder in vlindertuin Klein Costa Rica

vlindertuin Klein Costa Rica

Al tijden kijk ik er naar uit om met onze kleine man naar de dierentuin te gaan. Hij is gek op diertjes, maar houdt het nog niet uren vol in zo’n grote tuin vol spannende dieren. Dus ik ging op zoek naar iets kleinschaligers en stuitte op een tropische vlindertuin in het Brabantse Someren. Ideaal: onze bijna peuter is gek van vlinders en het is overdekt. De entreeprijs valt reuze mee en ook voor grotere kinderen en volwassenen is het een leuk uitje!

vlindertuin Klein Costa Rica
Heb je de leguaan al gespot?

We besluiten op een druilerige zaterdagmiddag eens een bezoek te brengen aan de tropische tuin vol vlinders, vogels, reptielen, vissen en schitterende bloemen en planten. Klein Costa Rica (gevestigd in Someren, centraal gelegen tussen Eindhoven, Helmond en Weert) ligt wat verlaten in het poldergebied tussen allerlei (landbouw)bedrijven en als we aan komen rijden zien we dat we niet de enige bezoekers zijn. De parkeerplaats is bomvol en we parkeren in het gras langs de weg. Eenmaal aangekomen op het terras voor de vlindertuin is de troosteloosheid van de omgeving snel vergeten. Een mooi gebouw ligt voor ons en met zonnig weer is het op dit terras vast en zeker prima vertoeven.

Paviljoen voor een hapje en drankje

Bij binnenkomst staan we direct in het paviljoen. Hier is een binnenterras te vinden waar een hapje en een drankje genuttigd kunnen worden. Stel je er niet teveel van voor, maar een kopje koffie, glaasje fris, een lekkere koek en tosti maken het best aantrekkelijk om voor, tijdens of na het bezoek even neer te vleien in dit paviljoen. In het midden is een vijver met schildpadden en vissen en er is een klein hoekje waar je souvenirs kunt bestellen.

vlindertuin Klein Costa Rica  vlindertuin Klein Costa Rica

vlindertuin Klein Costa Rica  vlindertuin Klein Costa Rica

Achter de balie staat een vriendelijke medewerkster waar we de kaartjes kopen en die ons in het kort uitlegt wat er te zien is in Klein Costa Rica. Het eerste gedeelte is de vlindertuin en daarachter is het gedeelte met reptielen, vogels en waterpartijen. We schuifelen door het kralengordijn naar binnen en dompelen ons onder in de warme en vochtige wereld van het tropisch regenwoud.

Hap!

Al gauw fladderen de eerste vlinders om ons heen. Een bontgekleurde vogel laat zich fotograferen door een man en vanuit de struiken houd een leguaan ons scherp in de gaten. Er zijn wat plateaus met drinkgelegenheid voor de vlinders zodat ze goed te zien zijn. Dit is echter niet nodig, want de mooie fladderaars laten zich maar al te graag zien. Links zitten wat baardagames in een hoekje. Een mooie vlinder strijkt neer net voor een baardagame en… hap! Weg is de vlinder.

vlindertuin Klein Costa Rica
Een van de baardagames heeft zijn buikje lekker vol

Ik schrik me rot en de man naast me, die hier duidelijk vaker komt, moet hartelijk lachen. “Ze worden goed gevoederd, dus dit komt niet heel vaak voor.” Ik weet nou niet of ik er heel blij van word, maar het is de natuur. Ondertussen heeft de kleine niks door. “Vlinder, vlinder!” roept hij hard en bij een grote bananenplant, waar een enorme tros bananen aan hangt, blijft hij gefascineerd kijken naar alle vlinders die lekker zitten te smullen van de nectar uit het fruit en de bloemen.

Klein maar fijn

Eerlijk is eerlijk, het vlindergedeelte is best wel klein, je bent er zo doorheen. En het is er vrij krap. Doordat je een rondje kunt lopen komen er mensen van beide zijden en dan is het soms wat dringen geblazen. Op zo’n drukke dag als deze is het dan wat lastig om de vlinders op je gemak te bekijken.

vlindertuin Klein Costa Rica

Het gedeelte na de vlindertuin is wat rustiger en ruimer van opzet. Hier blijven we echter niet te lang, want dit is wat teveel voor onze peuter. Voor grotere kinderen is het hier juist wel heel leuk, voornamelijk door de stoere hangbrug hoog bovenin. Vanaf daar zul je vast een prachtig uitzicht hebben.

vlindertuin Klein Costa Rica
Een vinkje smult wat van het eten

Poppenkast

Terug in de vlindertuin lopen we nog een rondje en nemen een kijkje in de ‘poppenkast’. Hier zijn we getuige van enkele vlinders die net uit hun cocon komen. Naast de poppenkast staat een klein hokje met nachtvlinders. Heel bijzonder om te zien, want ja, overdag vliegen deze joekels natuurlijk niet rond. Her en der staan overigens bordjes met tekst en uitleg en er liggen kaarten waarmee kinderen de verschillende vlinders kunnen herkennen.

vlindertuin Klein Costa Rica  vlindertuin Klein Costa Rica

Klein Costa Rica is een prima gelegenheid om je een ochtend of middag te kunnen vermaken met kinderen. Ook als je van macrofotografie houdt ben je er op het juiste adres. De vlindertuin organiseert diverse activiteiten, rondleidingen en fotografieworkshops. Voor ons allemaal niet nodig. Wij vermaken ons prima met de peuter die helemaal onder de indruk is van de mooie, fladderende wezentjes.

Vlindertuin Klein Costa Rica, Ploegstraat 68, Someren

http://www.kleincostarica.nl/

vlindertuin Klein Costa Rica

PS Dit blog is geschreven uit enthousiasme en is in geen enkel opzicht gesponsord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.