Frittata met zoete aardappel

Frittata zoete aardappel

Okee, dit is wellicht geen goede reclame voor dit blog maar: ik vind zoete aardappel echt heel erg niet lekker! Ik heb het een aantal keer geprobeerd, in meerdere gerechten, maar na deze frittata was ik er wel uit dat ik geen fan ben. Wel jammer, want deze frittata was verder echt zo ontzettend verrukkelijk. Ben jij dus wel fan van zoete aardappel? Dan raad ik je dit recept absoluut aan. En voor mijn medestanders: met gewone aardappel is hij ook errug smakelijk!

Restjes opmaken

Een frittata maak ik eigenlijk voornamelijk als ik wat restjes uit mijn koelkast wil opmaken. Ik had nog wat broccoli en een courgette plus een pakje feta dat ik voor een ander gerecht had willen gebruiken maar vergeten was. Eieren heb ik altijd wel in huis, dus ik nam bij de boodschappen alleen zoete aardappel mee. Leek me leuk om eens te proberen in een frittata, want de smaken van de overige ingrediënten matchen er prima bij.

En zo haalde ik een zalig ruikende en voortreffelijk uitziende frittata uit de oven. Mijn man zag het bij voorbaat al niet zo zitten en vroeg of ik een plan B had. “Nee, dan wordt het de Mac” zei ik. “Maar ga nu niet net doen of je het niet lekker vindt.” Twee happen verder moest ik een bekentenis doen: “ik vind het niet lekker.” Eerst barstte mijn man in hard gelach uit, beaamde dat hij er ook niet gelukkig van werd en sprong met liefde in de auto richting de McDrive.

Geen aardappel

Ondertussen snoepte ik nog wat van de frittata. De overige smaken waren echt heel lekker en het korstje van de feta was heerlijk bruin geworden. Mijn vriend de zoete aardappel was de boosdoener in het verhaal. Ik snap niet waarom dat ding zo populair is. Er zit kraak nog smaak aan. En ook als je tig kruiden gebruikt proef je nog die weeïge smaak. De beste jongen is ook een groente, geen aardappel, misschien neem ik hem dat wel kwalijk.

Wat ook wel meespeelt in mijn aversie tegen de bataat, zoals deze knol stiekem heet, is dat hij raffinose bevat. Dit is een suiker die pas in de dikke darm wordt verteerd. Hierdoor komen gassen als waterstofgas en koolstofdioxide. Gevolg is dat je enorm winderig wordt. Raffinose zit ook veel in bonen, linzen, broccoli, bloemkool en spruiten. Meer groenten waar mijn darmen niet blij van worden. Overigens heeft de zoete aardappel ook wel heel veel gezondheidsvoordelen. Meer dan de ‘gewone’ aardappel. Maar ik heb nu eenmaal mijn voorkeur.

Frittata zoete aardappel

Verder echt heel lekker!

Waarschijnlijk denk je dat dit wel een heel raar blog is bij dit recept met zoete aardappel. Maar omdat het verder zo lekker was wil ik het je absoluut niet onthouden. En zoals ik al zei: met gewone aardappel is het ook heel erg lekker!

Wat gaat erin (quichevorm ∅27 cm):

 • 400 gram (zoete) aardappel in blokjes
 • 200 gram broccoli
 • 1 courgette
 • 1 rode ui
 • 100 gram feta kaas
 • 100 ml melk
 • 6 eieren
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • flinke snuf gemalen zwarte peper
 • snuf cayennepeper
 • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je quichevorm lichtjes in.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook heel even voor. Een paar minuutjes is voldoende.

Snipper de ui en snijd de courgette in kleine blokjes. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui aan. Voeg vervolgens de (zoete) aardappel en courgette bij en bestrooi het geheel met de kruiden. Bak alles in circa vijf minuten goed aan. Voeg de broccoli toe en roer door het geheel.

Doe alles in de quichevorm en breek de eieren in een kom. Meng dit met melk en nog een snuf peper en giet over het groentemengsel. Brokkel de feta en verdeel over de schaal.

Bak het geheel circa 30 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.