Zomerse salade met burrata

Meloensalade met burrata

In de zomer is het altijd lekker om salades te eten. Als lunch, hoofdgerecht of bijgerecht, het past eigenlijk altijd prima. Deze zomerse salade met meloen, aardbei, parmaham en burrata zag ik voorbij komen op Pinterest. Ik kreeg er direct trek in, want wat een heerlijke kleuren! En dus maakte ik deze salade onlangs als lunch.

Burrata

Hoofdingrediënt van deze salade is wel de burrata. Burrata is in principe gewoon mozzarella, maar dan een stuk romiger. De laatste jaren is het heel erg in opkomst, steeds vaker verschijnt het op menukaarten. En zo gek is dat niet, het is erg lekker en in vele gerechten te gebruiken.

Meloensalade met burrata

Burrata betekent letterlijk ‘boterachtig’ in het Italiaans. Nu klinkt dat alsof het heel erg vet is, maar het is meer bedoeld om de romigheid ermee aan te geven. Burrata wordt gemaakt van een mengsel van room en wrongel en wordt ‘verpakt’ in een zakje van mozzarella. De buitenkant is stevig, maar zodra je de kaas openmaakt komt er een heerlijk zachte kaas uit. Vroeger werd op deze manier restjes mozzarella opgemaakt, maar tegenwoordig is het een delicatesse op zich.

Italiaans

Oorspronkelijk komt burrata uit de zuidelijk Italiaanse provincie Puglia. Nu valt er altijd wel over ieder gerecht of product te twisten waar het precies vandaan komt en wanneer het voor het eerst is gemaakt, zo ook met burrata. Het schijnt in 1920 ‘uitgevonden’ te zijn, maar pas in de jaren ’50 werd het ook in de rest van Italië geproduceerd.

Je gebruikt burrata eigenlijk op dezelfde manier als mozzarella. Het kaasje is vers het allerlekkerst en heeft verder weinig bereiding nodig. Ik maalde er wat verse peper over en besprenkelde het met een dressing van citroensap en extra vierge olijfolie. Dat ziet er ook nog eens mooi uit bij serveren. Beetje jammer dat ik dat op deze foto’s nog niet had gedaan.

Meloensalade met burrata

Lekker in de pasta

Tomaat, balsamico, basilicum, aubergine en gedroogde ham matchen heel goed met burrata, maar ook fruit zoals nectarine, perzik of meloen smaakt er zalig bij. Eet het in een simpele salade, beleg het op een stukje brood met wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta.

In mijn salade maak ik gebruik van zoete cantaloupemeloen, friszure aardbeien, zoute parmaham en frisse sla. Lekker met een dressing van extra vierge olijfolie, citroensap en een tikje balsamico azijn.

Meloensalade met burrata

 

Wat gaat erin (4 pers. lunch- of bijgerecht):

  • 1 bol burrata
  • 50 gram jonge bladsla met veldsla
  • paar blaadjes verse basilicum
  • 40 gram parmaham
  • 1/2 cantaloupemeloen
  • 100 gram aardbeien
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • snuf verse gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:

Meng voor de dressing de olijfolie met het citroensap en een snufje peper.

Schil de meloen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Ontkroon de aardbeien en halveer deze. Scheur de ham in stukjes.

Leg de sla in een ondiepe slaschaal. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en meng door de sla. Besprenkel met wat dressing.

Verdeel de meloenblokjes, aardbeien en ham over de sla. De bol burrata kun je mooi in het midden leggen, maar je kunt hem ook verdelen over de sla. Trek de bol uit elkaar met een vork of je handen.

Besprenkel de salade verder met de dressing en de balsamico azijn. Maal er nog een snufje peper over naar smaak. Serveer direct.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.