Mokkagranola

mokka granola

Koffie en chocola… het zijn toch twee dingen waar veel mensen erg gelukkig van worden. Ik in ieder geval wel! Na het doorslaande succes van mijn chocoladegranola en mijn koffiegranola werd het tijd voor: mokkagranola! Want waarom niet het beste van twee werelden combineren? Ik vind het een succes, nu al.

Ik moet wel zeggen dat mokka nooit één van mijn favoriete smaken is geweest. En dat heeft een reden. Als kind moest ik namelijk altijd mee naar de verjaardagen van mijn opa en oma. Sommige kinderen vinden dat leuk, ik niet. Ten eerste waren mijn grootouders gewoon niet echt fijne mensen. Ten tweede duurden die verjaardagen altijd eeuwen. Het was al bijna een uur rijden en dan zat je de hele dag (van 10 tot 17 uur, serieus) op zo’n verjaardag. Dat is voor een kind absoluut niet te doen.

Diepvriesgebak

Het huis van mijn opa en oma was ook vreselijk saai. We mochten nergens aankomen. Het enige waar we mee konden spelen was met het speelgoed uit een kist van oma. Dat speelgoed stamde uit het jaar kruik. Ook konden we boekjes lezen. Strips van Billy Turf (wie? ja, dat bedoel ik dus). En de volwassenen zaten maar saai te praten en smerige dingen te eten. Asperges uit pot, gewikkeld in achterham, opgewarmde gehaktballetjes, plakjes kookworst, blokjes kaas met een augurk en zoute pinda’s. Oma zette áltijd hetzelfde op tafel. Zo ook met het gebak.

En daar zit dus mijn mokka-aversie. Mijn oma had altijd ‘gebak’ van Maître Paul. Jeweetwel, die smerige zut uit de diepvries. Daar waren altijd twee dingen mis aan (naast het feit dat het van Maître Paul was): één, het was nooit goed ontdooid. En twee, ze had altijd zo’n schnitte van half slagroom en half mokka. Als je dan slagroom nam en je was de sjaak, kreeg je er een randje mokka bij. Bah! Als kind was ik echt geen fan van die chocolade-koffiesmaak en al helemaal niet in deze vorm.

Feest voor je smaakpapillen

Tot ver in mijn volwassen leven heb ik alles dat met mokka te maken had heel hard genegeerd. En nog steeds ben ik geen fan van mokkagebak. Maar dat is eigenlijk ook omdat er zoveel meer lekker gebak bestaat. Mijn oma leeft niet meer, anders had ik haar eens laten proeven wat echt lekker was. Deze granola bijvoorbeeld. Want dat is echt zo’n feestje voor je smaakpapillen! En extra krokant door de gepofte rijst. Kun je lekker wakker worden met een ontbijtje van kwark met deze granola en vers fruit, jum jum!

Maak het recept eens en oordeel zelf. En maak ook eens mijn koffiegranola of choco coco granola

PS Ren niet direct naar de winkel voor zo’n lekkere schnitte: ze zitten niet meer in het assortiment van meneer Paul. 😉

mokka granola
Hmm, het ruikt echt heerlijk!

Wat gaat erin:

  • 180 gram havervlokken
  • 40 gram hazelnoten
  • 40 gram amandelen
  • 30 gram gepofte rijst
  • 50 ml sterke koffie
  • 2 el cacao
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Doe de havermout, noten en cacao in een kom en roer door. Voeg de olie, ahornsiroop en het vanille extract toe en roer het geheel goed. Meng de koffie mee en als laatste de gepofte rijst. Spreid de granola uit over de bakplaat en schuif in de oven. Begin met tien minuten. Hussel alles daarna goed door en bak nog tien minuten. Let goed op dat het niet té donker wordt. Als de granola droog is (de koffie moet verdampt zijn) haal je de bakplaat uit de oven. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.