Vanilleolie

vanilleolie

Als je een vanillestokje in een gerecht verwerkt, gebruik je vaak niet het hele stokje. Je schraapt het merg eruit of je kookt het hele stokje mee voor een hint van vanille. Nu weten we allemaal dat vanillestokjes best wel duur zijn, dus het voelt niet fijn om zo’n stokje na gebruik weg te gooien. Hoeft ook niet. Je kunt er nog genoeg dingen mee doen, zoals zelf vanilleolie maken.

Vanille-orchidee

Vanillestokjes zijn de vruchten van een orchidee. Botanisch gezien (da’s dus hoe plantennerds die dingen benoemen) zijn het bessen, maar ze lijken heel erg op peulen. Deze worden geplukt als ze nog niet rijp zijn, vervolgens vochtig verhit en daarna gedroogd. Er treedt een fermentatieproces op waarna het bekende zwarte vanillestokje ontstaat. De vanilline in het stokje zorgt voor de heerlijke geur en smaak.

Madagaskar is één van de grootste producenten van vanille. Bijzonder weetje is dat in de jaren ’80 de economie van Madagaskar instortte. Dit omdat Coca Cola, de grootste afnemer van vanille, besloot voortaan vanilline in de cola te gaan gebruiken. Vanilline is een synthetisch en veel goedkoper substituut voor vanille. Grote kans dat je in producten met vanille vaker vanilline tegen komt dan echte vanille.

Vanille van zeer goede kwaliteit is de Bourbonvanille. Deze is afkomstig van het eiland Réunion, dat vroeger Bourbon heette.

Met vanille kun je echt veel kanten op. Het is een smaak die bijna iedereen wel kan waarderen. Ik gebruik regelmatig vanillestokjes, maar ook vanille-extract, vanille-aroma en vanillesuiker. Deze kun je overigens allemaal zelf maken, bij mij komt het voorlopig nog uit een potje of flesje.

Lekker over vers fruit

Deze vanilleolie heb ik dan weer wel zelf gemaakt. Het is ook vreselijk simpel. Het enige dat je nodig hebt is goede olijfolie en één of meerdere gebruikte vanillestokjes. Hoe langer de stokjes in de olie trekken, hoe beter de olie op smaak komt.

Maar wat kun je nou met vanilleolie? Best veel eigenlijk. Je kunt het over je verse fruit druppelen. Geeft er een heerlijke hint van vanille aan. Het matcht ook goed met chocola, bijvoorbeeld over chocolademousse. Tevens kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld marinades. Let wel op dat je er niet teveel van gebruikt. Je moet net een vleugje proeven.

vanilleolie

Wat gaat erin:

  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • minimaal 1 vanillestokje

Hoe maak je het:

Giet de olie in een flesje dat je goed af kunt sluiten. Schraap het merg uit het stokje en voeg zowel het stokje als het merg toe. Je kunt meerdere, gebruikte, vanillestokjes toevoegen naar smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.