Boekweitgranola

Boekweit granola en vanilleolie

Inmiddels heb ik al een aardig repertoire aan granola op mijn blog staan. Die maak ik eigenlijk altijd met havervlokken, zowel de grove als kleine vlokken. Maar in ontbijttentjes krijg ik nog wel eens granola gemaakt van boekweitkorrels. En dat is eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee! En dus voeg ik weer een nieuwe granola toe aan mijn collectie: boekweitgranola. Met een verrassend ingrediënt…

Pseudograan

Het idee om het nu eens zelf te gaan maken kwam eigenlijk door de Swiepswoepswap waar ik via Instagram aan mee doe. Ik mocht een recept maken van de website van Renate (klik!). Op haar Instagram account deelt ze veel over haar leven en de recepten die ze maakt. Renate is in een jaar tijd enorm afgevallen en dat inspireert mij enorm. Kijk vooral even op haar website, ze maakt onder andere heerlijke pannenkoekjes!

Boekweit is een plant die voornamelijk geteeld wordt vanwege de zaden. Hiervan wordt voornamelijk boekweitmeel gemaakt. Dat doet misschien vermoeden dat boekweit een graan is, maar dat is niet zo. Het is een zogenaamd ‘pseudograan’. Nu kan ik heel lang uitweiden over de betekenis van pseudogranen, maar laat ik het er in het kort op houden dat dat gewassen zijn die qua samenstelling en verwerking heel erg lijken op granen, maar er geen familie van zijn, plantkundig gezien.

Glutenvrij

Een voordeel van boekweit is dat het geen gluten bevat. Tevens is het rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium. Het is in veel gerechten te verwerken, zoals in salades, pap en zelfs risotto. Het meel kun je natuurlijk ook op veel verschillende manieren verwerken. Zo gebruikte ik het bij mijn speltpannenkoekjes, in de blauwe bessen crumble en in mijn scrambled pancakes. Met de korrels zelf deed ik eigenlijk nooit zo veel. Maar die kun je dus bijvoorbeeld koken of roosteren en dat laatste deed ik bij de granola.

Ik volgde het recept van Renate tot op zekere hoogte. Waar zij de granola op lagere temperatuur lange tijd roostert in de oven ben ik meer van de ‘grote stappen snel thuis’-methode. Twintig minuten op 180 graden Celsius geeft hetzelfde effect. De granola wordt dan wat bruiner, heeft wel mijn voorkeur. De korrels komen dan wel wat nattig uit de oven. Dat droogt vanzelf bij het afkoelen. Je kunt ook kiezen voor dertig minuten op 160 graden. Ik zou voor wat meer vulling aan de granola de volgende keer ook boekweitvlokken toevoegen. Alleen die korrels vind ik wat karig. Maar dat is het voordeel met een granola, je kunt er van alles en nog wat bij doen. Dat kan zowel voor het bakken als na het bakken.

Venkelzaad

Enige tijd geleden las ik ergens in een granolarecept dat iemand venkelzaad mee had geroosterd. Hmm, dat leek me eigenlijk best wel een goed idee. Krijg je net een beetje die anijsachtige smaak aan het geheel en ik vind dat best een aangename toevoeging. Gelijk geprobeerd bij dit recept nu ik toch aan het experimenteren was. En het viel me niet tegen! Volgende keer vlokken erbij en er is weer een fijne granolavariant geboren!

Lekker om te eten met kwark en vers fruit. Dit fruit kun je besprenkelen met zelfgemaakte vanilleolie. Ook dit idee haalde ik van de website van Renate. Geeft net dat lekkere, zoete toontje aan je ontbijt en combineert heerlijk met de granola.

Wat gaat erin:

  • 150 gram boekweitkorrels
  • 90 gram gemengde, ongebrande noten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 15 ml zonnebloemolie (1 el)
  • 30 ml honing (2 el)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl venkelzaad

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Meng de olie met de honing en klop met een garde tot een stroperig geheel. Doe de boekweit, noten, zonnebloempitten en het venkelzaad in een kom. Meng de kaneel er door. Voeg vervolgens het olie-honingmengsel toe en roer alles goed door elkaar.

Verdeel alles over de bakplaat en zet circa 20 minuten in de oven. Halverwege even omscheppen.

Laat goed afkoelen op de plaat en bewaar in een afgesloten pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.