Blauwe bessen crumble

Blauwe bessen crumble

Laatst was ik iets te enthousiast met een 1+1 gratis actie bij mijn supermarkt. Ik kocht twee dozen blauwe bessen, want ja die zijn zo lekker en gezond. Maar toen zat ik dus met een overkill aan die gezonde rakkertjes. Ik gooi hooguit een handje over mijn ontbijt, dus er bleef één bakje onaangeroerd. Om ervoor te zorgen dat ze niet van blakend blauw/paars naar harig en groen zouden gaan, zocht ik naar ‘gezonde recepten’ met blauwe bessen. En zo stuitte ik op het recept voor blueberry crumble van Rens Kroes.

Aversie tegen superfoods

In eerste instantie voelde ik wat weerstand. Ik ben niet zo van die zogenaamde superfoods en quinoacreaties waar mevrouw Kroes mee leurt, maar deze crumble zag er toch wel erg lekker uit. En aangezien ik de laatste tijd heel veel nieuwe recepten probeer had ik bijna alle ingrediënten gewoon in huis. Tja, dan maar gewoon proberen toch?

Ik besloot het recept een kans te geven en haalde de nog ontbrekende wijnsteenbakpoeder in huis. Deze was ik al vaker in recepten tegen gekomen en dit is echt niet te vervangen door gewone bakpoeder, dus wel handig om in huis te hebben. Dacht ik dan. Heel eerlijk heb ik het daarna amper nog gebruikt. De manier van bakken zoals mevrouw Kroes dat doet is toch niet helemaal mijn ding. Al was deze crumble wel echt heel erg lekker!

Heel makkelijk

En het recept is echt supermakkelijk, het resultaat mocht er echt wezen. Naast dat het er superlekker uitzaag, had het ook de smaak die je er van verwacht. Heerlijk fris en een beetje zoetig, met een lekker krokantje van de crumble. Warm het lekkerst als toetje of tussendoortje. En de restjes, welke je in de koelkast kunt bewaren, zijn ’s ochtends zalig met een beetje kwark. Hmmm!

Leuk om dus gewoon eens te proberen, maar er zijn nog talloze crumbles te maken zonder dat je bijzondere (en vooral dure) ingrediënten in huis moet halen. Het boekweitmeel kun je vervangen door ‘gewoon’ tarwemeel, de kokosolie door roomboter en kokosbloesemsuiker door kristal- of basterdsuiker. En dat wijnsteenbakpoeder? Kun je wat mij betreft gewoon achterwege laten. Het doet niet heel erg veel in een crumble.

Het recept heb ik in dit geval amper aangepast. Alleen waren 400 gram blauwe bessen echt te veel voor mijn ovenschaaltje, dus dat werd 300 gram.

Wat heb je nodig:

Voor de vulling:
300 gram blauwe bessen
1 citroen, schoongeboend
2 eetlepels boekweitmeel
1 theelepel kaneelpoeder (ik ben gewoon gek op kaneel, dus iets meer erin gedaan dan het originele recept)

Voor de crumble:
100 gram walnoten of pecannoten
2 eetlepels kokosolie, gesmolten
50 gram boekweitmeel
40 gram zonnebloem-/ pompoenpitten
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
40 gram havermout
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
Snufje zeezout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de blauwe bessen en doe ze in een kom. Meng hierbij 1 theelepel citroenrasp, het sap van een halve citroen, het boekweitmeel en kaneel. Spatel het mengsel in een kleine ovenschaal (circa 21 x 15 cm).

Hak de noten fijn en meng dit met alle ingrediënten voor de crumble. Verdeel de crumble over het bessenmengsel zodat de hele ovenschaal bedekt is. Bak de crumble 35 minuten in de oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.