Hutspot uit de oven

hutspot uit de oven

Hutspot, we kennen het allemaal wel uit onze jeugd. Ik in ieder geval en ik heb er weinig warme herinneringen aan. Hutspot zoals de gemiddelde Nederlander hem maakt heeft weinig smaak. Gekookte wortelen, ui en aardappels en dat dan lekker stampen. Zo stond het bij ons op tafel, meestal met geruld gehakt er door. Tegenwoordig staat er hutspot op tafel die wél heel erg lekker is, gewoon door er smaken aan toe te voegen. Dat deed ik ook bij deze hutspot uit de oven.

De welbekende stamppot stond best vaak bij on sop tafel. Logisch, we waren met zes man thuis en hutspot is nu eenmaal goedkoop en makkelijk te maken. Alhoewel, mijn vader stond wel eerst een uur aardappels te schillen, uien te snijden en peen te raspen. Ik hielp hem daar vaak bij. Vreselijk, die uien… Maar als dat werk eenmaal gedaan was was het een kwestie van alles in één pan, tot snot koken en dan stampen.

Zout en jus

Gek genoeg vond ik hutspot als kind wel heel lekker, maar alleen als er een flinke snuf zout doorheen ging. Bij ons stond altijd een grote pot JoZo op tafel. Dat ging standaard over de aardappels en over de stamppot, samen met een flinke kledder jus. Bleegh, als ik daar nu toch aan terug denk.

Toen ik net op mezelf woonde maakte ik ook nog wel eens hutspot. En dan deed ik er geen jus overheen, maar gebruikte nog wel zout. Anders smaakte het gewoon nergens naar. Ik vond dat stiekem best lekker, zo met dat zoute smaakje. En wat nog het allerbeste was: de restjes de volgende dag opbakken in de pan! Lekker in een beetje boter, dan kwam er zo’n fijn korstje aan.

Hutspot traybake

Maar dat kan dus ook anders. Gewoon zonder zout, jus of de volgende dag opbakken. Zo eet ik graag hutspot met hachee. De hutspot een beetje op smaak brengen met lekkere kruiden en je hebt een heerlijk hapje. Of hutspot met pittige speklapjes, of juist zoete speklapjes, jumjum! Een traybake van alles groenten uit de hutspot is ook een heerlijk idee. Genoeg te variëren dus.

Deze ovenschotel is echt een topper hier in huis. Mijn man gruwelt van hutspot. Hij is al geen fan van gekookte wortels en hutspot staat ook zeker niet op zijn lijstje van lekker eten. Het liefst eet hij zo min mogelijk met gekookte wortels en hutspot kwam echt niet op tafel. Tot ik deze ovenschotel maakte. Hij was er zelf verrast door hoe lekker hij het vond! Dus, twijfel je nog of dit een toprecept is? Maak het dan lekker zelf.

hutspot uit de oven hutspot uit de oven

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 500 gram kruimige aardappels
  • ca. 3 grote winterpenen (350-400 gram)
  • 100 ml melk
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • snuf gemalen zwarte peper
  • 75 gram geraspte, belegen kaas

Hoe maak je het:

Schil de aardappels en halveer ze. Rasp de peen en snijd in blokjes. Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg hierbij de aardappels, peen en het laurierblaadje. Als het geheel kookt zet je het vuur laag en laat je het 15-20 minuten koken. Prik met een vork in de aardappels om te testen of ze gaar zijn.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Snijd de uien in grove stukken en snipper de knoflook. Bak het gehakt rul en voeg hierbij de ui en knoflook. Bak even mee en voeg het paprikapoeder en komijn toe. Maal er tevens een snuf peper doorheen en voeg de ketjap toe. Bak het geheel nog een paar minuten.

Giet de aardappels en wortelen af, verwijder het laurierblaadje en stamp het geheel, samen met de melk, tot een grove puree.

Vet een ovenschaal lichtjes in en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Verdeel hierover de hutspot en bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. Zet in de oven tot de kaas gesmolten is. Dit zal ongeveer tien minuten duren. Heb je ook een grilstand in je oven, zet deze dan ook aan. Word je kaaslaagje lekker bruin van. Let dan wel op dat je het niet te lang laat staan. Vijf minuten zouden al voldoende kunnen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.