Broccolisoep

broccolisoep

Broccoli is stiekem mijn favoriete groente. Waarom precies weet ik niet. De smaak is nou niet heel uitgesproken. Maar misschien is dat dan wel de reden. Het heeft smaak, maar niet té. En daarom combineert het ontzettend goed in diverse gerechten. Een soep gemaakt van broccoli is hier al jaren favoriet. Het is lekker, gezond en vooral snel klaar. Vandaar dus dat ik dit recept voor broccolisoep met jullie deel.

Goede match

Vroeger aten wij zelden broccoli. Of eigenlijk nooit, denk ik. Ik kan me geen tot snot gekookte broccoli herinneren. En dat terwijl alle andere tot snot gekookte groenten, zoals bloemkool, andijvie en spruiten, me nog wel levendig bijstaan in mijn herinnering. Misschien was de broccoli in die tijd nog niet zo populair of was het aan de dure kant. Het broertje van de bloemkool wordt ook pas sinds halverwege de jaren negentig in Nederland geteeld. Daarvoor kwam het uit Italië.

Inmiddels kan ik me geen leven meer voorstellen zonder broccoli. Het staat hier iedere week wel op tafel, in welke vorm dan ook. Gooi ik het niet door de soep, dan verwerk ik het wel in een roerbakschotel, mik ik het bij de pasta of combineer ik het met vis zoals zalm of kabeljauw. Ook stamppot van broccoli gaat er hier altijd wel in. Het matcht gewoon heel goed met andere ingrediënten, is makkelijk schoon te maken en het hoeft geen uren te koken. Je kunt het zelfs rauw eten, al heeft dat niet mijn voorkeur.

Vol vitamines

Broccoli is heel gezond. Het bevat per 100 gram slechts 35 calorieën en in verhouding best veel vezels. Ook zit het boordevol vitamines zoals B2, B5, B6, B9, B11, C en K. Het antioxidant sulforafaan, dat ruim vertegenwoordigd is in broccoli, schijnt kanker tegen te gaan. Maar dan moet je er veel grote hoeveelheden van eten en liefst niet gekookt. Maar goed, had ik al gezegd dat het gewoon lekker is? Daar gaat het tenslotte om.

De meeste mensen eten de roosjes van de broccoli, maar je kunt de steel ook gewoon eten. Kan ook prima verwerkt worden in een soep, zoals deze. Let er dan wel op dat je geen broccoli hebt die al geel begint te worden, die is erg bitter en de steel is vrij taai. Broccoli hoort mooi groen te zijn.

Tot zover even een klein lesje in deze fijne groene groente, laten we gaan koken.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

Soep:

  • 500 gram broccoli
  • 2-3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 1 liter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 ml crème fraîche
  • snuf vers gemalen peper

Garnering:

  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram uitgebakken spekjes
  • 100 gram (zelfgemaakte) croutons

Hoe maak je het:

Snipper de sjalotjes en knoflook. Was de broccoli en snijd de roosjes af. Verhit wat olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook aan. Voeg de broccoliroosjes toe en giet het water erbij. Kruimel het bouillonblokje erdoor en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer tien minuten koken.

Snijd de champignons in plakjes of partjes en bak even in een koekenpan.

Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de peper en crème fraîche toe en pureer nog heel even mee. Voeg de champignons toe (je kunt deze eventueel ook mee pureren).

Serveer de soep met de kaas, spekjes en croutons.

Tips:

  • vervang de crème fraîche door kruidenroomkaas, kookroom of kokosmelk
  • kook een grote aardappel mee om de soep meer te laten binden
  • voeg net voor het pureren een paar blaadjes munt toe
  • vervang de sjalotjes door witte of rode ui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.