Couscoussalade met gegrilde avocado, paprika en granaatappelpitjes

couscoussalade

Wanneer ik een recept maak werk ik die meestal zo snel mogelijk uit. Anders ben ik namelijk binnen de kortste keren vergeten wat er ook alweer in het gerecht zit en hoe je het moet maken. In deze heerlijke couscoussalade zit, gegrilde avocado en paprika, ook granaatappel. Nou ja, de pitjes dan en die zijn super lekker én gezond!

Laat ik deze vrucht eens in het zonnetje zetten: de granaatappel. Ze zijn in principe het hele jaar verkrijgbaar, maar op hun lekkerst in het laatste kwartaal van het jaar. De pitjes van de granaatappel zijn mega gezond en ook nog eens heel lekker. Ze frissen je yoghurt met granola, cracker met Hüttenkäse of salade helemaal op.

Geen appel

Je hebt ze vast al eens zien liggen in de supermarkt of bij de groenteboer. Van buiten niet ze er niet zo geweldig uit, beetje roodbruin met een kroontje, maar de parels zitten van binnen. Want van de granaatappel (dat overigens geen appel is, maar een bes) eet je alleen de pitjes. Let bij het kopen van een granaatappel er op dat ze een glanzende en gave schil hebben. Kies er ook één die zwaar aanvoelt, die zit vol met sap.

Eenmaal gekocht komt de grootste uitdaging, hoe haal je de pitjes uit de schil? Er zijn diverse methodes voor. Ik snijd hem doormidden, houd hem boven een grote kom en ram de pitten er uit door met een houten lepel op de achterkant te slaan. Je kunt de pitjes ook onder water lospellen. Snijd de granaatappel in vier stukken en leg die in een kom water. Je kunt dan de pitjes los frummelen zonder dat het rode sap je om de oren vliegt. Verwijder de witte vliezen, die zijn niet eetbaar.

Wanneer een rijpe granaatappel op de grond valt, springt deze open en vliegen de pitjes er uit. De handgranaat is niet voor niets naar deze vrucht genoemd.

Zoals ik zal zei is de granaatappel is zeer gezond. Het heeft een hoog gehalte aan onder andere kalium, vitamine A, vitamine C, ijzer en het antioxidant polyfenol. De pitjes  van de granaatappel zouden ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en erectieproblemen voorkomen. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel.

Vitaminebommetjes

Echte vitaminebommetjes dus, die kleine rode rakkertjes. Je moet er wel even wat moeite voor doen om ze uit hun schil te krijgen, maar dan heb je ook wat. Ik zou ze zeker niet gepeld en al kopen. Een paar jaar geleden zag ik een reportage bij de Keuringsdienst van Waarde over hoe die dingen gepeld worden in India en ik hoef ze niet meer gepeld… juk. Dus gewoon even zelf aan de slag, kun je fijn deze heerlijke lauwwarme couscoussalade maken. Lekker met gegrilde avocado en paprika.

 

couscoussalade

Wat gaat erin (ca. 2 pers.):

  • 150 gram couscous
  • 1 avocado
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1/2 granaatappel (de pitjes)
  • 50 gram veldsla
  • handje walnoten
  • 150-200 ml groentebouillon
  • 100 gram fetakaas
  • halve limoen
  • olijfolie
  • peper, zout, gemalen knoflook

Hoe maak je het:

Doe de couscous in een kom en giet de bouillon erbij. De bouillon moet ongeveer een halve centimeter boven de couscous uitkomen. Laat even wellen en roer na een paar minuutjes goed door met een vork.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in grove repen. Schil de avocado en verwijder de pit. Snijd parten in de lengterichting. Meng in een kom een scheut olijfolie met peper, zout en gemalen knoflook naar smaak. Smeer de paprika en avocado hier mee in.

Verhit een grillpan en gril de paprika en avocado tot je mooie grillstrepen hebt (bij mij was dat bij de avocado niet zo’n succes, maar de smaak is er niet minder om). Leg even apart op een bord.

Halveer de granaatappel en haal uit één van de helften de pitjes. (Met open kant boven een kom houden en met een pollepel op de vrucht rammen, vallen ze er vanzelf uit).

Verdeel de couscous en de veldsla over borden. Snijd de paprika en avocado in reepjes en voeg bij de salade. Hak de walnoten grof, rasp de wortel en voeg toe.

Knijp de halve limoen uit over de salade en besprenkel het geheel met olijfolie. Maal er nog wat peper overheen en hussel alles goed door elkaar. Garneer met de granaatappelpitjes en gebrokkelde feta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.