Quiche met broccoli en serranoham

quiche met broccoli en serranoham

Kun jij ook zo genieten van een charcuterieplankje? Je weet wel, een houten plank vol heerlijke vleeswaren. Rauwe ham en gedroogde chorizo, hmmm. In Nederland maken we er vaak een borrelplank van door er bijvoorbeeld olijven en kaas bij te voegen. Wijn of speciaalbier erbij en genieten maar! De heerlijke smaken van zo’n borrelplank heb ik samengevoegd in een zalige quiche. Deze bevat broccoli, voor de nodige groente, serranoham, olijven en oude kaas, genieten!

Gelderse kookworst…

De echte Hollandse borrelplank staat mij eigenlijk niet zo heel erg aan. Vooral omdat deze voornamelijk bestaat uit jonge en oude kaas, voorzien van dikke klodders mosterd, en vleeswaren als leverworst en Gelderse kookworst. Bleegh, daar maak je me echt niet blij mee! Nee, doe mij maar een tapasbar waar ze snappen wat lekker is. Beetje brood erbij om te dippen in olijfolie, heerlijk!

Wat bij mij op zo’n plankje eigenlijk niet mag ontbreken is serranoham. Okee, liever Ibéricoham, want net iets lekkerder, maar dat is een stuk duurder. Serranoham is een rauwe ham, afkomstig uit de berggebieden van Andalusië, Spanje.  De gezouten ham werd daar oorspronkelijk gedroogd in de berglucht Tegenwoordig wordt er een speciaal varkensras voor gefokt.

Langzaam rijpen

Nadat de verse serranoham in een pekelbad met kruiden heeft gelegen, rijpt hij zo’n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot dertig graden. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af, waardoor de ham uitdroogt.

Serranoham kent drie kwaliteitsniveau’s welke samenhangen met de rijpingsduur van de ham. Zo is Jamón bodega circa 9 tot 12 maanden gerijpt, Jamón reserva circa 12 tot 15 maanden en Jamón gran reserva is meer dan 15 maanden gerijpt.

Ideale borrelplank

Verder bestaat mijn ideale borrelplank uit plakjes chorizo, manchegokaas en kalamata olijven. En lekker dadel- of vijgenbrood of een stokbrood met zoute boter. Okee, en blokjes jonge kaas. Gewoon omdat ik gek ben op jonge kaas. Wel echt van die zachte, liefst boerenkaas. Ik blijf toch een Hollander hè.

Waarschijnlijk denk je: ‘wat zit je nu te zemelen over borrelplanken terwijl dit een recept voor een quiche is?” Ten eerste zemel ik graag over niks. Ten tweede zitten een aantal van mijn favoriete borrelhapjes in deze quiche verwerkt, namelijk serranoham, oude kaas en zwarte olijven. Combineert heerlijk met de broccoli en paprika. Ik zou zeggen, maak deze gewoon en snoep de overgebleven ham, kaas en olijven later op.

broccoliquiche met serranoham

broccoliquiche met serranoham

Wat gaat erin ∅24 cm.):

  • 500 gram broccoli
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels zwarte olijven (plakjes)
  • 30 gram pijnboompitten
  • 100 gram serranoham
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 theelepels gedroogde tijm
  • snuf zwarte peper
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eieren
  • 6-7 plakjes hartige taartdeeg
  • 1 eetlepel paneermeel
  • olijfolie om in te vetten en te bakken

Hoe maak je het:

Leg de plakjes hartige taartdeeg uit de viezer om te ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de springvorm in. Gebruik eventueel ook bakpapier. Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan.

Snijd de broccoliroosjes klein en kook drie minuten voor. Je kunt deze stap ook overslaan en de roosjes direct mee baken bij de paprika. Dan moet je wel even wat langer bakken.

Beleg de springvorm met de plakjes taartdeeg. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met het paneermeel. Leg de helft van de serranoham in plakken over de bodem.

Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd in stukjes. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de paprika een paar minuutjes. Snipper de knoflook en voeg, samen met de broccoli, bij de paprika. Bak even mee.

Klop de eieren los met de crème fraîche, een snuf peper en de tijm los. Roer ook de geraspte kaas er door.

Meng de olijven en de pijnboompitten met het broccoli-paprika mengsel en verdeel dit over de springvorm. Scheur de overgebleven ham in stukjes en verdeel tussen de groentes. Giet het eimengsel erover zodat alles onder staat.

Bak de quiche in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.