Bokkenpootjestiramisu met advocaat

bokkenpootjestiramisu

Bokkenpootjes… je kunt me er echt voor wakker maken. Voor tiramisu trouwens ook. En wat is er dan fijner dan deze twee dingen met elkaar te combineren? Omdat het bijna Pasen is maakte ik een heerlijke bokkenpootjestiramisu met advocaat. Dit kun je sowieso op het paasmenu zetten: als toetje, als gebakje bij de koffie of als ontbijt. Kan best joh.

Zei u bokkenpootje?

Het is al sinds jaar en dag mijn lievelingskoekje, het bokkenpootje. Zo’n heerlijk bros amandelkoekje met chocola en mokkacrème. Ik kan er zo van genieten! Jaren geleden had Mona een pudding in het assortiment met bokkenpootjessmaak. De enige variant die ik ooit echt lekker heb gevonden. Als ik ergens ook maar iets op de kaart zie staan met bokkenpootjes dan ben ik om. Taart, toetje, kom maar door.

De variant in de supermarkt is overigens wel totaal anders dan die bij de bakker. Maar mij maakt het niet uit hoor, alles wat lijkt op een bokkenpootje eet ik op. Het originele recept is overigens met abrikozengelei. Maar de variant met mokkacrème tussen de beide helften is toch het meest bekend en populair. Er zullen nog her en der bakkers zijn die er abrikoos tussen proppen, maar ze zijn in de minderheid.

Een mooi excuus…

Er wordt gefluisterd dat het bokkenpootje is bedacht door een bakker uit Friesland, ergens in 1859. De dominee van het dorp vroeg hem koekjes te maken die symbool stonden voor de duivel. En de duivel, ja, die wordt vaak afgebeeld met bokkenpoten. In het dorp werden ieder jaar de doden herdacht op de begraafplaats en daarbij at men banket. Door het eten van de bokkenpootjes zouden de overledenen beschermd worden tegen de duivel. Bijzonder verhaal weer en wat een omslachtig excuus om lekker koekjes te eten 😉

Pasen is natuurlijk van oorsprong ook een religieus feest, maar ik vier graag de lente. En het is een mooi excuus om weer van alles en nog wat te snoepen. Deze bokkenpootjestiramisu bijvoorbeeld. Lekker met paasbokkenpootjes en advocaat. Dat is stiekem best lekker. Ik snap die oude dametjes wel hoor die het uit een glaasje lepelen met een dot slagroom.

bokkenpootjestiramisu met advocaat

Snoepen van de advocaat

Doet me denken aan de tijd dat ik een bijbaantje had in een bakkerij. Met Pasen versierden we de taarten met advocaat. Hmm, tussendoor stiekem snoepen van de advocaat. Gewoon om 6 uur in de ochtend ook, als we de eerste batch maakten. Ik was jong en studeerde, dat staat wel gelijk aan continu alcohol nuttigen toch? En dan te bedenken dat ik tegenwoordig nog amper iets drink waar alcohol in zit.

Maar goed, ik dwaal af en begin haast op een oud vrouwtje te lijken dat, al advocaat lepelend, alleen maar praat over ‘die goede, oude tijd’. Zet je visite, of alleen jezelf, lekker deze bokkenpootjestiramisu voor en mik er een extra lepeltje advocaat overheen (voor oma twee).

Wat gaat erin (ca. 4 pers.):

  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 ml advocaat
  • 1 pak (gele) bokkenpootjes
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Doe de mascarpone in een kom en giet de advocaat erbij. Roer goed door met een lepel of garde zodat het een beetje luchtiger wordt.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker (voeg de vanillesuiker pas toe als de slagroom half stijf is). Spatel het mascarponemengsel voorzichtig door de slagroom. Zet de kom even in de koeling.

Rooster het amandelschaafsel eventueel lichtbruin in een droge koekenpan. Halveer de bokkenpootjes in de lengte. Je haalt eigenlijk de twee delen van elkaar af. Geen probleem als er eentje breekt, die kun je gebruiken als garnering. Voor vier personen heb je twaalf bokkenpootjes nodig (dus 24 halfjes). De overige bokkenpootjes verkruimel je voor de garnering of je steekt ze in je mond (ssst).

Leg per bordje drie helften van de bokkenpootjes met de platte kan naar beneden. Haal het mascarponemengsel uit de koelkast en doe dit in een spuitzak (je kunt ook een boterham- of pedaalemmerzakje gebruiken), knip hier een puntje af aan het uiteinde.

Spuit het mengsel over de bokkenpootjes. Leg vervolgens de andere helften erover en spuit de rest van het mascarponemengsel er op.

Garneer de bokkenpootjestiramisu met een beetje extra advocaat, amandelschaafsel en verkruimelde bokkenpootjes. Witte of pure chocolade is ook heel lekker hierbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.