Limoen-honing granola

limoen-honing granola

Het is weer lente, de zon schijnt volop en dan heb ik altijd zin in frisse dingen. Mijn huis moet schoon, de tuin onkruidvrij, de ramen gezeemd, bloemen in de vensterbank en ook mijn eten heb ik het liefst lekker fris. En dan heb ik het niet over vers, want dat wil ik graag het hele jaar door, maar frisse smaken. Licht en zomers. Door mijn ontbijt gaan weer zalige fruitsoorten als aardbei en framboos. En wat is daar nu lekkerder bij dan een frisse granola? Deze limoen-honing granola is echt een lentetopper!

Zon door de ramen

In de herfst en de winter ga ik altijd automatisch in een halve slaapstand. Ik ben blij dat het onkruid in de tuin niet meer groeit (want ik ben echt geen tuinmens) en ik heb geen problemen met de smoezelige ramen waar ik door naar buiten kijk. De lucht is toch altijd grijs en de ramen nat, dus je ziet er niks van. Het gewone huishouden gaat natuurlijk gewoon door. Stofzuigen, wassen, poetsen, je ontkomt er niet aan, maar in de donkere maanden gaat het altijd wat vaker met de Franse slag.

Maar ja, dan begint de lente. De zon straalt iedere dag vrolijk naar binnen en dan zie je het ineens… Stof op de kast, een spinnenrag aan het plafond, vlekken op de ramen. De Assepoester in mij ontwaakt en ineens moet alles schoon. Ook dingen die kapot zijn of veel troep veroorzaken moeten het veld ruimen, zoals de oude doos die dienst doet als oud-papierbak. Daar moet een kek Ikea-exemplaar voor in de plaats komen die precies in de kast past. Ook moeten er rekjes in het washok opgehangen worden, want die rekken op de grond staan vreselijk in de weg.

Zolder opruimen

De tuin moet er ook aan geloven. Het wordt weer tweewekelijks onkruid wieden en gras maaien. En wat is die tuin toch vreselijk saai. Er moeten plantenbakken komen met mooie voorjaarsbloeiers. En ons zoontje moet lekker in de tuin kunnen spelen dus komt er een watertafel, zandbak en driewieler. Mijn man trekt de barbecue weer uit het vet (al barbecueën wij ook rustig in de winter) en hij mag gelijk zijn gereedschapskist uit de schuur halen. Ik stoor me namelijk al eeuwen aan onze kliko’s dus die krijgen een ombouw. En zullen we dan dit jaar toch eindelijk eens die overkapping laten maken?

Het huis moet niet alleen van top tot teen schoon, maar krijgt ook een metamorfose. Er moet weer kleur in het huis, dus er komen wat nieuwe plantjes (inclusief pot) en kussentjes. Bloemen heb ik bijna altijd wel staan, maar in de lente geniet ik zo enorm van kleurrijke tulpen. Op zolder moet nu eindelijk maar eens raambekleding komen. En hee, laten we die zolder gelijk eens gaan opruimen. Hele dozen rommel verhuizen weer naar de kringloop, Marktplaats of naar de buren die net een kindje hebben gekregen.

limoen-honing granola

Mijn favoriete seizoen

Heerlijk vind ik dat! Overal de bezem door heen. De lente is mijn favoriete seizoen. Het weer is heerlijk, zonnig maar niet te warm. De terrasjes gaan weer open, evenals de ijsboerderijen en theetuinen. Overal groeien bloemetjes, mensen zijn vrolijker en de dieren planten zich vrolijk voort (helaas de insecten ook, maar ja). En het wordt weer genieten van heerlijke producten, zoals asperges, Hollandse aardbeien en sappige, rode tomaten.

Heb jij nu ook zo’n zin in de lente, dan is deze granola perfect als ontbijt. De limoen maakt het heerlijk fris en de honing en kokos zorgen voor het zoete tegenhangertje. Een beetje pit mag ook, dus ik heb er wat gember in verwerkt. Je kunt ook kardemom gebruiken, is ook zo lekker fris. Serveer de granola met een heerlijk bakje vanillekwark of roer een klein beetje honing door je kwark of yoghurt. Vers fruit erbij en genieten maar!

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 40 gram amandelen (ik gebruik ze met vlies)
  • 25 gram pistachenoten
  • 25 gram zaden- en pittenmix (zoals pompoen-/zonnebloempitten, chai-, lijn-/ sesamzaad)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 20 gram kokosrasp
  • 1 limoen (sap en rasp)
  • 1-2 theelepels gemberpoeder

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Hak de amandelen en pistachenoten grof en doe in een kom met de havervlokken, zaden- en pitten, kokosrasp en gemberpoeder. Meng alles goed.

Voeg de olie toe en roer goed door. Rasp de limoen en pers het sap uit (zijn ongeveer twee eetlepels sap). Voeg zowel de rasp als het sap toe en meng ook dit goed door. Als laatste voeg je de honing toe. Ook dit meng je goed met de rest en vervolgens verspreid je alles over de bakplaat.

Schuif in de oven en begin met acht minuten. Roer na die acht minuten alles op de bakplaat door elkaar zodat alles gelijkmatig bruin wordt. Schuif voor nog acht minuten terug en als alles mooi bruin is, haal je de plaat uit de oven. Laat goed afkoelen en bewaar de granola in een luchtdichte pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.