Balletjes in Marokkaanse stijl

Balletjes in Marokkaanse stijl

Toen ik voor de Swiep Swoep Swap op Instagram een recept mocht maken van het blog van Elises World of Food, snelde ik mij naar haar website om een lekker recept uit te zoeken. Dat was nog lastig, want Elise maakt heel vaak hele lekkere gerechten. De balletjes in Marokkaanse stijl zagen er heerlijk uit en het kleine stukje tekst erbij vond ik echt bij Elise passen. En dus haalde ik de ingrediënten in huis en dook de keuken in.

Elise is één van mijn eerste volgers op Instagram en ik volg haar even zo lang terug. We begonnen ongeveer tegelijkertijd een foodblog en dat schept een band, ondanks dat we totaal verschillende gerechten maken. Elise maakt veel diner recepten en bakt regelmatig heerlijk brood. Althans, het ziet er altijd zalig uit dus ik neem automatisch aan dat het ook lekker smaakt. Onze echte ‘band’ kwam pas toen we allebei cakemixen uit een pakje mochten gaan proberen. Elise is iets genuanceerder dan ik, maar ook haar konden die pakjes niet bekoren.

Heerlijke recepten

Gek genoeg kan ik erg genieten van de foodfoto’s die mensen op Instagram plaatsen zonder ook maar één keer naar een recept door te klikken (in die oh zo bekende ‘link in bio’). Daarom is zo’n foodblogswap ook een supergoed idee. En alleen Mandy kan er een naam als Swiep Swoep Swap aan geven. Toen ik eenmaal voor dit doel op de website van Elise terecht kwam, was het wel even zoeken tussen alle heerlijke recepten. Eerst dacht ik aan Tartiflette, maar da’s misschien wat onhandig in de lente. Hmm, de rode bietenrisotto dan? Of de hartige taart met kip en feta? Wat een lekkers allemaal! Okee, de frikandel speciaal salade kon ik overslaan, maar wel een bijzonder grappig recept.

Nu ben ik al gek op Marokkaans eten, dus de balletjes in Marokkaanse stijl trokken me erg aan. Elise meldt er eerlijk bij dat ze het recept zelf zo bedacht heeft en dus geen flauw idee heeft of het authentiek Marokkaans is. Daar houd ik van. Lekker nuchter, geen borstklopperij of geleuter over receptontwikkeling. Gewoon smaken bij elkaar gooien die vervolgens heel erg lekker uitpakten.

Paar kleine aanpassingen

Met de swap mag je doen wat je wilt met een recept: volledig overnemen of er je eigen draai aan geven. Ik vind het juist heel erg leuk om dan het recept van degene die je swapt in zijn waarde te laten en er niets tot niet teveel aan te veranderen. Ik paste dit recept op een paar kleine puntjes aan. Ten eerste had ik één blik tomatenblokjes te weinig, dus gebruikte ik twee vleestomaten. En ik had nog veel sjalotten, dus die heb ik gebruikt in plaats van rode ui. Ten tweede heb ik het iets milder gemaakt qua kruiden omdat onze dreumes ook mee eet. En hij lust best wat koriander en komijn, maar chiliflakes zijn nog iets te gortig. De chiliflakes in het recept van Elise zijn ook optioneel.

De balletjes en de tomatensaus waren echt zalig! Als bijgerecht maakte ik couscous met gegrilde groenten. En een heerlijk frisse salade van vleestomaten, komkommer, munt en citroenolie.

Wat gaat erin (4 pers):

Balletjes:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • 2 eetlepels Ras el Hanout
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen gember

Tomatensaus:

  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2-3 vleestomaten (of gewoon een tweede blikje tomatenblokjes)
  • 1 rode ui (ik gebruikte 2 sjalotjes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • paar blaadjes gehakte peterselie ter garnering

Hoe maak je het:

Begin met de balletjes. Hak de knoflook fijn. Doe het gehakt in een kom en voeg daarbij het ei, de knoflook, peterselie, specerijen en het paneermeel. Meng alles goed en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Elise zet de balletjes dan een half uur in de koelkast om op te stijven. Ik heb een chaotisch leven en had daar geen tijd voor dus ik deed dat niet. Maakte in mijn geval niks uit.

Voor de tomatensaus snipper je de ui en hak je de knoflook fijn. Als je verse tomaten gebruikt, snijd deze dan in blokjes. Verhit olie in een diepe pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de blokjes tomaat en specerijen toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes uit blik bij en laat het geheel even lekker pruttelen.

Verhit in een andere pan een beetje olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Laat ze op wat lager vuur doorgaren, eventueel met deksel op de pan (ligt er een beetje aan hoe groot jouw pingpongbal precies is).

Schep de balletjes door de saus en serveer bijvoorbeeld met couscous en salade.

2 thoughts on “Balletjes in Marokkaanse stijl

  1. Ha Roos…wat leuk om mijn recept terug te zien op jouw blog! Super leuk dat jij bij Mandy’s swiepswoepswap aan mij gekoppeld werd. De aanpassingen die je deed aan het recept had ik zelf ook zo kunnen doen … Ik gebruik ook gewoon wat ik toevallig in huis heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.