Homemade nostalgie bij Stilleven Breda

Stilleven Breda

Het is een zonnige zaterdagmorgen als we om half tien op de stoep staan bij Stilleven aan de Bredase Ginnekenweg 26. De buurt wordt langzaam wakker en de deur van het gezellige koffie- en lunchtentje gaat open. Zodra je binnenstapt waan je je bij je grootouders thuis. Alles in het zaakje is vintage/antiek (met een paar hintjes retro) en brocante. Er is van alles te zien en een plekje kiezen is lastig. Gaan we aan het raam zitten met uitzicht op de straat, aan de grote tafel in het midden, waar je alles kunt overzien of in de serre met uitzicht op de heerlijke tuin?

Kek servies

Wij nemen plaats in de serre, hier hangt een heerlijke rust. Onze kleine knul mag in de kinderstoel, ook deze is vintage met zo’n geinig kralenspeeltje er aan. Inmiddels zijn we door alle drie de dames uit de bediening al vriendelijk begroet en krijgen we de kaart. Die staat vol met lekkere dingen zoals homemade quiche en soep, tosti van notenbrood, salades/broodjes met onder andere gegrilde paprika en halloumi en verder verse sapjes, verschillende soorten koffie en thee en zelfgemaakt gebak. Keuzestress!

Stilleven Breda Stilleven Breda

We beginnen met een cappuccino voor mij en een flat white voor mijn man. Ik neem verder het kleine ontbijt met granola, vers fruit en een vers geperste jus. Mijn man neemt de salade met oude kaas en confituur van kweeperen. De koffie is prima en wordt geserveerd in leuk servies. De flat white is wat lastig te drinken omdat er geen oor aan het kopje zit, maar dat lossen we op met een servetje. Dat heb je nu eenmaal als je uit een kek serviesje wil drinken.

Brocante en antiek

Terwijl ons ontbijtje vers gemaakt wordt achter de bar snuffel ik wat rond in de winkel. De eigenaren van de zaak struinen brocante- en antiekmarkten af in Engeland, België en Frankrijk en verkopen de aanwinsten daarvan in hun zaak. Ook is er een houtwerkplaats waar meubels op maat gemaakt worden. Merk je in de winkel niks van, behalve dat je er spullen van kunt kopen, die vind je in de serre. Ik ben echt gek op vintage spulletjes en moet me inhouden niet alles te kopen. Er staan echt zulke leuke snuisterijtjes tussen!

Stilleven Breda Stilleven Breda

Stilleven Breda Stilleven Breda

Het hele zaakje ademt van top tot teen een echte vintage/brocante sfeer uit. Van de deur van het toilet tot het bloemetjesbehang op de muur en van het ouderwetse houten speelgoed tot de kunst aan de muur. Heerlijk, ik kan er uren rondkijken! Net of je weer bij je oma bent maar dan zonder de muffigheid. Dat doen ze goed bij Stilleven, het is er fris en netjes.

Limoentaart met bitterkoekjes

Mijn ontbijtje van yoghurt, granola en vers fruit is zalig! Het verse jusje is ook echt vers. De salade valt ook erg goed in de smaak, lekker met vers gemaakt brood. Na het ontbijt moét ik echt een taartje nemen. Er staat zoveel lekkers in de vitrine: espresso-notentaart, frambozen cheesecake, bananenbrood, limoentaart met bitterkoekjes. Ho, wacht, limoentaart met bitterkoekjes… die wil ik! En my oh my wat is die lekker! Ik ben echt een sucker voor bitterkoekjes en deze taart is heerlijk fris met de limoen. Ik krijg hem jammer genoeg niet helemaal op, maar mijn man heeft nog een gaatje. Ondertussen snaai ik een stukje van zijn espresso-notentaart. Best machtig, maar wat is die topping met espresso verrukkelijk zeg!

Stilleven Breda Stilleven Breda

Stilleven Breda Stilleven Breda

Dit is serieus een zaakje waar je echt eens geweest moet zijn. Die gezellige sfeer, het vriendelijke personeel en de onwijs lekkere gerechten op de kaart. En zo’n beetje alles is zelf gemaakt! Als ik in de Ginnekenstraat woonde wist ik het wel, dan zat ik er iedere dag. Genietend van al het lekkers en nieuwsgierig loerend wat er nu weer voor moois te koop is.

https://www.stillevenbreda.nl/

Stilleven Breda

PS Inmiddels wel bekend, maar ik herhaal het nog even: ik schrijf louter uit enthousiasme en word niet betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.