Tropische granola

tropische granola

Het werd wel weer eens tijd voor een nieuw granola recept. Ik zie nog steeds heel veel recepten voor homemade granola voorbij komen op Instagram en Pinterest. Meestal is dit wel de basisversie. Die maak ik al eeuwen. Het leuke is dat je met die basisversie zo enorm kunt variëren. Bijvoorbeeld door er gedroogde abrikozen en kokos aan toe te voegen, een lekker tropische granola dus!

Homemade

Wij eten iedere dag een kommetje kwark met fruit en homemade granola. Die bestaat uit havermoutvlokken, pompoen- en zonnebloempitten, gemengde noten, honing en kaneel. Ontzettend lekker en zo ongelooflijk makkelijk om te maken. Ik snap echt niet dat er in de winkel nog zoveel van die knetterdure granola verkocht wordt. Ten eerste zijn die megazoet, want ze staan bol van de suikers. Zonde, want een beetje honing en wat kaneel maakt het al lekker genoeg. En daarnaast zijn ze vaak niet echt lekker. Er zit altijd wel iets door waar ik nou niet zo op zit te wachten.

Dus ik maak lekker homemade granola. Rare term eigenlijk: homemade. Ik bedoel hier eigenlijk mee dat ik het zelf maak. Maar als ik naar de buurvrouw loop en alle ingrediënten bij haar in een kom meng en vervolgens in haar oven gooi, is het niet meer homemade. Ik maakte het niet bij mij thuis. Wel bij iemand anders thuis. Voor mijn buurvrouw is het dan wel homemade, maar dan heeft zij het weer niet zelf gemaakt…

Niet huisgemaakt

Ach ja, de gedachte er achter is duidelijk. Je maakt het zelf en koopt het niet in de winkel. Scheelt bakken met geld en je kunt het naar eigen smaak maken. De term homemade klinkt gewoon lekker. Je krijgt daardoor het gevoel dat iets heel vers is. Lekker kneuterig ook, homemade. Niet huisgemaakt, dat vind ik niet lekker klinken. Ik zie dat vaak bij koffietentjes: huisgemaakt gebak. Natuurlijk klopt de term volledig maar… meh.

Goed, genoeg gezwam in de ruimte weer. Maak gewoon eens zelf je granola. Ik heb echt een hele berg recepten op mijn blog staan. Zoek op ‘granola’ of bekijk de lekkerste recepten in dit blogbericht. Enjoy!

Wat gaat erin:

  • 150 gram havermout (welke variant je gebruikt maakt niet zoveel uit)
  • 75 gram pecannoten (of bruine amandelen, ook lekker hierbij)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels maple syrup
  • handje gedroogde, gewelde abrikozen
  • handje rozijnen
  • handje kokosschaafsel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.

Meng de havermout, noten, pitten, gemberpoeder, olie en maple syrup goed door elkaar in een kom. Verdeel het over een bakplaat en bak circa 12 minuten in de oven tot het goudbruin is (pas op dat de pecannoten niet te donker worden).

Laat afkoelen en doe in een luchtdichte pot. Hak de abrikozen in kleine stukjes en meng deze, samen met de rozijnen en het kokosschaafsel, door de granola.

Lekker met kokosyoghurt en gehakte pure chocolade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.