No bake cheesecake in een glaasje

Een no bake cheesecake, ofwel een Monchoutaartje. Want ja, dat is het in principe wel zo’n beetje. De laatste tijd is de no bake-term heel erg hip. Het betekent simpelweg dat je je oven er niet voor hoeft aan te slingeren. Klinkt als iets heel nieuws, maar de kwarktaart en Monchoutaart bestaan al vrij lang. Ik denk dat het tegenwoordig allemaal no bake moet heten omdat we geen tijd meer hebben maar nog wel zelf dingen willen maken. En eht klinkt gezonder dan Monchoutaart, ook al is het dat niet.

Mon Chou of roomkaas?

Natuurlijk zijn er genoeg varianten van de no bake cheesecake te vinden die ‘gezond’ worden genoemd en worden gezoet met honing en dergelijke. Ik heb op mijn blog ook een ‘gezonde’ kwarktaart staan. Met een kwarktaart kan dat ook prima. Die wordt al zoet van het fruit dat je er door doet en smaakt dan nog steeds fris en lekker. Bij een cheesecake, gebakken of niet, vind ik dat anders. Hoe je het ook gaat aanpakken met ‘gezonde’ ingrediënten, lekker wordt het er niet van. Mijn no bake cheesecake staat niet bol van de calorieën, maar gezond is ‘ie zeker niet te noemen. En waarom ook? Als je taart eet mag dat best calorieën, suiker en vet bevatten. Als je het maar met mate eet.

Mon Chou is trouwens een merknaam. In de volksmond noemen wij een roomkaastaart nu eenmaal Monchoutaart omdat we vooral dit merk kennen als we over verse roomkaas praten. Je kunt voor een Monchoutaart -roomkaastaart dus- ook zuivelspread nemen. Al staat dat in de volksmond dan weer bekend als Philadelphia. Mascarpone is ook prima, want ook dit is roomkaas. Of je haalt lekker roomkaas bij de kaasboer, zonder merklabel. De structuur van de producten zal wellicht hier en daar wat verschillen, maar met alle soorten kun je prima een no bake cheesecake maken.

Twisten over smaak

Ik gebruikte voor dit recept zuivelspread light van het Albert Heijn huismerk. Simpelweg omdat ik dat in de koelkast had liggen en ik het niet zo heel lekker vind op een cracker. Best apart, want Philadelphia vind ik wél heel erg lekker op een cracker (ik klink nu een beetje als Jaap Aap ofzo). Maar dan wel heel specifiek Philadelphia bieslook en liefst met een plakje kipfilet daar bovenop. Over smaak valt niet te twisten, zelfs niet met jezelf. Althans, ik begin er niet aan. Soms vind je het ene merk wel lekker en het andere niet. Daarbij is het ook wel een beetje schizofreen, twisten met jezelf over je eigen smaak.

Maar goed, ik dwaal af. Terug naar mijn no bake cheesecake. Hip, maar vooral lekker. Je kunt er eindeloos mee variëren. Want naast dat je mascarpone, Mon Chou, Philadelphia of zuivelspread kunt gebruiken, kun je ook de koek- en fruitlaag geheel naar smaak aanpassen. Ik maakte de klassieke variant met bastognekoekjes en kersen. Klassiek ja, want no bake mag dan wel hip zijn, een roomkaastaart is toch echt een klassieker.

Wat gaat erin (4 glaasjes):

Roomkaasmengsel:

  • 200 gram zuivelspread light (of een andere soort roomkaas)
  • 125 ml ongeklopte slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker (vind je dit eng, gebruik dan 1 el honing)

Koekmengsel:

  • 8 bastognekoekjes (circa 100 gram)
  • 40 gram roomboter

Fruitmengsel:

  • 250 gram kersen (diepvries)
  • 2 tl maïzena
  • 1 el water

Hoe maak je het:

Begin met het fruitmengsel. Dit heeft namelijk even tijd nodig om af te koelen.

Doe de kersen in een steelpannetje en verwarm langzaam tot de kersen zacht zijn. Meng in een kommetje de maïzena met het water en voeg bij de kersen. Roer goed door en langzaam zal de massa indikken. Doe in een schaaltje en laat (in de koelkast) goed afkoelen.

Maak vervolgens de bodem. Maal de koekjes tot gruis in een keukenmachine of met de deegroller (doe dan ff in plastic zakje, is gratis tip). Smelt de boter en roer de koekkruimels hier goed doorheen. Verdeel ongeveer tweederde van het koekmengsel over de bodem van de glaasjes. Zet de glaasjes in de koelkast, evenals het overgebleven koekmengsel.

Klop de slagroom lobbig en voeg de vanillesuiker toe. Klop nog even verder tot het wat piekerig wordt. Roer de zuivelspread los in een mengkom en spatel hier de slagroom door.

Haal de glaasjes, het resterende koekmengsel en het kersenmengsel uit de koelkast. Doe een laagje room op de koekbodem. Strooi hierover de overgebleven koekkruimels. Verdeel nu ongeveer de een derde van het kersenmengsel over de glaasjes. Voeg weer een laag room toe en eindig met een laag kersen. Zet minimaal drie uur in de koelkast om op te stijven.

Ben je niet van de machtige toetjes? Dan is dit een prima recept voor zes kleine glaasjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.