Koffiekwarktaart met speculoosbodem

koffie kwarktaart

Mijn blog is jarig! Het is een jaar geleden dat ik besloot een openbaar Instagram account te beginnen. Gewoon een pagina waar ik foto’s wilde delen van leuke dingetjes in mijn leven. De kleine dingetjes die mij gelukkig maakten. Beetje therapeutisch bedoeld, want gelukkig was ik absoluut niet. Althans, niet over het grote geheel. En zo werd Wie het kleine niet eert geboren. Op datzelfde moment deed ik ook een goede poging om wat aan mijn overgewicht te doen door gezonder te leven. En mijn gezonde recepten sloegen aan. Dus moest er een site komen voor mijn recepten. Zoals je ziet, die is er. Deze verjaardag vier ik met iets heel lekkers, en een klein beetje gezond, koffiekwarktaart!

Hipstervoedsel

Alweer een jaar verder. Soms heb ik het gevoel alsof de tijd stil heeft gestaan, mijn herstel van mijn bevallingsdrama duurt namelijk héél erg lang. Maar aan de andere kant is het jaar ook voorbij gevlogen. En ondanks dat ik lichamelijk en geestelijk nog niet heel veel verder ben, heb ik wel het gevoel flinke stappen te hebben gemaakt.

Ik ben veel dichter bij mezelf gekomen. Mijn blog startte echt met hele gezonde recepten. Maar ik begon er een beetje in door te slaan. Van die hipsterachtige Rens Kroes-dingen. Er ging nergens meer geraffineerde suiker doorheen, wat op zich goed was, maar ik begon ook steeds meer te bakken en kokkerellen met dadels, overrijpe bananen en wijnsteenbakpoeder. Ik probeerde zelfs het door mij vakkundig genegeerde quinoa uit, at een pizza met bloemkoolbodem en maakte een superhippe mugcake, die eigenlijk vooral naar banaan smaakte en er totaal niet uit zag.

Geen fitgirl

En dat werkte. De volgers op Instagram kwamen bij bosjes en ook hier op mijn blog had ik een redelijk aantal bezoekers. Maar ergens in september vorig jaar begon het me allemaal tegen te staan. Ik had een enorme terugval in mijn herstel en eigenlijk een terugval in alles. Ik begon weer te snoepen en had echt geen zin meer in baksels die allemaal naar banaan smaakten. Ook weigerde ik te gaan bakken met bijvoorbeeld avocado of cashewnoten als basis. Hallo, da’s nog steeds gewoon vet. Dit paste helemaal niet bij mij! Plus, ik ben geen fitgirl. Ik ben alles behalve fit en slank. Heb dat ook nooit gepretendeerd, maar kreeg wel het idee dat men dat van mij verwachtte. En verwachtingen, daar (vol)doe ik niet aan.

Dus begon ik een weg te zoeken. Wat is nu datgene dat echt bij mij past? Ik ben eerlijk nog een beetje aan het zoeken. Maar wat ik wel weet is dat ik gewoon weer Wie het kleine niet eert ben (ik heb er een tijdje ‘wie het kleine niet eet’ van gemaakt) en ben volop aan het experimenteren. Want koken, ja, dat is wel mijn ding geworden. En ik ben de boeken van Lekker&Simpel wel voorbij gegroeid. Mijn keuken bevat nu een massive rek met allerhande kruidenpotjes en daar ben ik heel blij mee! Recepten maken vanaf de basis met verse en pure ingrediënten. Dat werd me maar weer al te duidelijk toen ik laatst bakmixen uit een pakje testte. Niet (meer) mijn ding.

Wat voor kleins eer ik dan?

Waar word ik nou blij van? Waarom ben ik mijn blog gestart? Wandelingen in de natuur, even naar de Efteling met de kleine, weekendjes weg (al zijn die zeldzaam), ontbijtjes buiten de deur, liefst met goede koffie erbij. En lekkere, gezonde recepten. Dus wat houdt mij tegen om dat niet alsnog te gaan doen? Kan ik ook wat meer mijn creatieve ei in het schrijven kwijt, want ja, dat is al mijn hele leven ‘mijn ding’.

En zo slaat Wie het kleine niet eert langzaam een andere weg in. Gewoon voor de leuk. Het is en blijft een hobby. Ook op Instagram blijf ik lekker actief. Beetje tegen heilige huisjes aanschoppen en contact onderhouden met de superleuke mensen die ik daar heb ontmoet, zowel on- als offline!

“Ja, ja, prima, kom je nu nog eens door met het recept?” Okee, hier is ‘ie dan:

Wat gaat erin (∅ 18cm):

  • 100 gram speculooskoekjes
  • 40 gram roomboter
  • 500 gram magere vanille kwark
  • 25 ml sterke koffie (ristretto)
  • 5 blaadjes gelatine

Hoe maak je het:

Week de gelatineblaadjes in een kom koud water. Bekleed de bodem van de springvorm eventueel met een bakpapiertje.

Smelt de roomboter op lage temperatuur in de magnetron of in een pannetje. Verkruimel de speculooskoekjes. Ik doe dit door ze in een zakje te doen en er met de deegroller overheen te gaan. Meng de kruimels met de roomboter tot alles goed plakt. Schep met een lepel het mengsel in de springvorm, verdeel over de hele bodem en druk met de bolle kant van de lepel goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.

Doe de koffie in een steelpannetje en laat op lage temperatuur goed warm worden. Knijp de blaadjes gelatine uit en meng met de koffie in het pannetje tot de gelatine is opgelost. Haal de pan van het vuur en meng de kwark er door. Roer goed tot een egaal mengsel.

Haal de springvorm uit de koelkast en giet het kwarkmengsel over de bodem. Zet minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven.

Decoreer de taart net voor opdienen met bijvoorbeeld rood fruit, partjes mandarijn, mokkaboontjes of pure- of witte chocolade. Wil je een wat zoetere en zachtere kwarktaart? Vervang dan 250 ml kwark door ongeklopte slagroom.

 

1 thought on “Koffiekwarktaart met speculoosbodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.