Stuur je moeder een bloemetje

Moederdag boeket

Het zit er weer aan te komen: Moederdag. En ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik hoef bij mijn moeder niet aan te komen zonder bos bloemen. Natuurlijk vindt ze het sowieso erg leuk als ik kom. Maar mijn moeder is nu eenmaal gek op bloemen. Ik heb die liefde duidelijk niet van een vreemde. Het leukste is de verrassing. Ik ga graag naar de bloemist om een persoonlijk boeket te laten maken. Die voorgeprepareerde dingen vind ik niks, er zit altijd wel een bloem tussen waar ik niks mee kan. Over boeketten van het tankstation hoef ik al helemaal niet na te denken. Maar wat nou als je helemaal vergeten bent een bos te kopen? Dan bieden de bezorgdiensten uitkomst!

De laatste jaren zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten, websites waar je een boeket bloemen kunt bestellen. Ik heb al regelmatig een boeket ontvangen via Topbloemen of via Fleurop. Maar inmiddels zijn er zóveel websites waar je een bos bloemen kunt bestellen dat je door de, eeeh…., bloemen de bos niet meer ziet.

Moederdag boeket
De lokale bloemist maakt een feestje van je bos bloemen

Net als op het plaatje?

Zelf maak ik er best regelmatig gebruik van. Als een vriendin jarig is of als ik mijn zus een hart onder de riem wil steken, kies ik een mooie bos uit op internet en laat deze bezorgen. Natuurlijk krijg ik altijd een lief bedankje. Maar ik weet maar zelden of de bos is zoals deze op het plaatje stond afgebeeld. Of hoe de bos bezorgd werd. Of hoe lang de bos uiteindelijk heeft gestaan. Veel websites beloven een zeven dagen versgarantie, maar daar kom ik dus nooit achter. Althans, ik stuur niet een week later een bericht of de bloemen nog mooi staan.

De meeste bezorgdiensten bezorgen bij uitzondering ook op Moederdag, moet je wel flink voor lappen. Dus zo met Moederdag in het vooruitzicht besloot ik zelf maar eens wat bloemenbezorgdiensten te gaan testen. Heel vervelend hoor, iedere week een nieuwe bos bloemen in mijn huis…

Hoe ging ik te werk?

Als eerste maakte ik een lijstje van diverse bloemenbezorgdiensten. Dat zijn er echt héél erg veel. Als uitgangspunt nam ik dat ik 25 euro te besteden had. Dat is dan inclusief bezorgkosten. En omdat het voor de ontvanger toch leuk is om te weten van wie het komt en waarom, deed ik ook bij iedere bos een kaartje. In mijn superprofi Excelbestandje rekende ik uit voor welk bedrag ik nog een bos kon uitzoeken, na aftrek van de bezorgkosten en de kosten van het kaartje. Op basis van die bedragen ben ik diensten gaan uitzoeken om een gevarieerd beeld te krijgen. Ik koos dus de duurste, de goedkoopste, de bekendste etc.

En zo begon het. Iedere week bestelde ik een mooie bos bloemen. Lekker voor mezelf. Natuurlijk was de prijs het eerste filter dat ik toepaste bij het uitzoeken van een bos. Ik nam daarbij een kleine marge van maximaal een euro, liefst maximaal vijftig cent. Met het idee: als je een budget hebt van 18 euro, is 18,50 waarschijnlijk ook niet zo’n probleem.

Moederdag boeket

Gemengd boeket

Verder zocht ik gewoon een leuke bos uit. Het is onmogelijk om bij iedere bezorgdienst een zelfde soort bos uit te kiezen. Meestal ging ik wel voor een gemengd boeket, geen plukbloemen en ook geen specifiek seizoensboeket bestaande uit bijvoorbeeld alleen tulpen.

Het was niet te doen om álle bezorgdiensten te testen. Dat zou een vermogen gaan kosten en het moet wel leuk blijven, mijn blog is immers een hobby. Dus ik koos, zoals gezegd, de duurste en de goedkoopste, plus een paar hele bekende en wat minder bekende diensten. Het werden er in totaal zeven. En man, wat een gedoe werd het.

Gratis boeketten

Zolang je de bloemen niet voor jezelf bestelt en de ontvanger dus geen idee heeft wat voor bos hij of zij had moeten krijgen, kun je lastig controleren of het goed is gegaan. EN ik heb ernstig het idee dat de bezorgdiensten daar op mikken. De bos komt in veel gevallen niet overeen, voornamelijk waar gewerkt wordt met lokale bloemisten. Alleen Fleurop nam de moeite mij als verzender te bellen en te vragen of het boeket mocht worden aangepast.

Ook lijken bezorgdiensten er een handje van te hebben de boeketten te voorzien van restbloemen. Ik trof regelmatig oude bloemen aan in een boeket. Wederom verdenk ik hier weer het motto ‘wat niet weet, dat niet deert’. Want tja, ga jij je vriendin of zus melden dat de bos bloemen die je van haar hebt ontvangen na drie dagen alweer in de kliko lag? Natuurlijk niet, daar zijn wij veel te beschaafd voor.

Moederdag boeket
De keuze in een bloemenwinkel

Top 3

Het mooie was wel dat ik gelijk kon testen hoe de bezorgdiensten omgaan met klachten. Wat heb ik veel gratis boeketten gehad, al ging het niet zonder slag of stoot en zéker niet meer veel liefde voor de klant. Ik heb al mijn ervaring opgeschreven in diverse blogs en stelde mijn top drie samen:

1.  Fleurop

Schitterende boeketten op de website, voor diverse budgetten. Kaartje is gratis. Boeket werd aangepast maar wel na toestemming van mij. Levertijdindicatie opgeven is mogelijk zónder extra kosten en men komt het nog na ook. Plus, het belangrijkste, het boeket is werkelijk schitterend en blijft zeker een week mooi staan. Lees mijn ervaring met Fleurop.

2. AH Bloemist

Relatief nieuwe speler op de markt. Weinig keuze in boeketten, maar wel voor ieder wat wils. Levert direct van de kweker en dus krijg je kakelverse bloemen. Boeket is exact zoals op het plaatje en blijft ruim een week prachtig staan. Jammer dat het boeket wordt bezorgd in een doos, maar de bloemen waren wel om negen uur in de ochtend al binnen. Wel zo leuk als je iemand bijvoorbeeld met zijn verjaardag wilt feliciteren. Lees mijn ervaring met AH Bloemist.

3. Topbloemen

De keuze voor een nummer drie was best lastig, maar ik kies toch voor Topbloemen. Retecommercieel, maar hechten toch ook waarde aan kwaliteit. Gaan goed om met klachten, al moet je er wel geduld voor hebben. Bos komt exact overeen met het plaatje op de website, je kunt een hoop extra’s meesturen, bezorging in handige zak met water, kortingsbonnen voor zowel verzender en ontvanger en de mogelijkheid om de verzender een bedankje te sturen via Topbloemen. Best handig als je anoniem verstuurt, maar toch graag hoort of iemand er blij mee was. Lees mijn ervaring met Topbloemen.

De overige diensten die ik heb getest zijn De Bloemist, Greetz en Floriënt. Door een mooi toeval kon ik ook Euroflorist meenemen in mijn beoordeling. Gelukkig maar, want daar wil je écht geen bloemen bestellen. Bloomon heb ik bewust niet getest. Ik ben bekend met deze dienst en op zich best tevreden. Maar ze leveren geen boeketten (je moet zelf gaan schikken) en er hangt altijd een abonnement aan vast. Kun je wel na één keer stopzetten, maar toch.

Moederdag boeket
De prachtige bos van de lokale bloemist

Mijn tip:

Ga naar een lokale bloemist. De bos die je op deze foto’s in dit blog ziet zijn van een bloemist bij mij in de buurt. Je kunt het boeket helemaal samenstellen of dat overlaten aan de creativiteit van de bloemist. Dit boeket kostte mij 25 euro, hetzelfde budget als bij de bezorgdiensten. Je krijgt echt zoveel meer waar voor je geld. Dit omdat je natuurlijk geen bezorgkosten betaalt en omdat er niet meerdere partijen aan hoeven te verdienen. De bloemen zijn vers en zijn ze dat niet, dan zie je dat snel genoeg en hoef je geen bos te kopen.

Een lokale bloemist heeft kaartjes te koop van één of twee euro, maar ze hebben altijd gratis kaartjes. Soms moet je er naar vragen, maar je hoeft je budget niet op te souperen aan een kaartje. Daarbij ga je de bos zelf brengen, dus is het niet eens nodig. Enig nadeel: ik kom bijna altijd met ook een bos voor mezelf thuis. Maar of dat nou een nadeel is…

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.