‘Hygge’ bij Klijn Kooke in Veldhoven

Klijn Kooke Veldhoven

Klijn Kooke is per 1 januari 2021 definitief gesloten

Denemarken is mijn favoriete land. Niet alleen voor vakantie, ik zou er ook rustig gaan wonen. De sfeer, de mooie natuur, de rust, heerlijk! Maar goed, ik woon in Nederland waar gelukkig tentjes zijn als Klijn Kooke. In Veldhoven om precies te zijn. Bij K(ar)lijn kun je ontbijten, lunchen, koffie drinken en dat allemaal in Scandinavische sferen. Wij gingen voor een ‘gewoon’ ontbijtje, maar gaan echt nog eens terug voor de Deense Brunch met smørrebrød! En ‘fika’, deden we nu op zijn Nederlands, was ook niet verkeerd.

Hvad siger du?

Voordat je denkt ‘die meid lult alleen maar in het Deens en Zweeds’ en afhaakt, zal ik het één en ander toelichten. Ik denk eigenlijk dat smørrebrød wel algemeen bekend is. Het is een traditioneel Deens lunchgerecht bestaande uit beboterd roggebrood (smør og brød) belegd met de heerlijkste dingen, zoals zalm of rosbief. Fika is een manier van koffie drinken in Zweden. Een soort kleine high tea. Gewoon gezellig koffie drinken met zoete lekkernijen. Hygge betekent vrij vertaald gezelligheid en is de Deense variant van fika. Zoiets. Het zijn Scandinavische gebruiken die hier ook best de standaard zouden mogen worden. Is weer eens wat anders dan dat gierige Lotus koekje naast je kopje koffie.

Klijn Kooke Veldhoven Klijn Kooke Veldhoven

Bij Klijn Kooke krijg je naast je koffie een stukje cake. Geen flauw idee wat dat is, ik vergeet zoiets dan weer te vragen. Maar het was lekker, daar gaat het om. Zat kaneel in. Ik had trouwens deze ochtend in eerste instantie geen koffie want ik was snip snotter snif verkouden. Toen ik aan de frisse Karlijn (hoe doet zij dat om half tien ’s ochtends?) vroeg of ze verse gemberthee had voor mijn verkoudheid zei ze: “Jazeker, lekker met citroen? Doe ik er gelijk honing bij!” Daar word ik zo blij van, iemand die het echt leuk vindt iets voor haar gasten te doen. De honing zat in een grote pot en was echt zó lekker! Echte honing, dat was direct te proeven.

Kinderkeukentje

Pfoe en dan een keuze maken uit de heerlijkheden op de menukaart… Ik ging voor de yoghurt met huisgemaakte cruesli en vers fruit. Mijn man koos de smoothiebowl koko en voor de kleine bestelden we een pannenkoek. Over die kleine man gesproken: achterin het zaakje, naast de opgeruimde open keuken, is een klein speelhoekje voor kinderen. Natuurlijk met een kinderkeukentje. Zo leuk!

Het duurde niet heel lang voor ons ontbijt op tafel stond. Ik had bijna spijt van mijn keuze toen ik de smoothiebowl van mijn man zag en proefde. Damn, die is lekker! Maar mijn yogurt was ook heerlijk! En aan de opmaak wordt ook veel zorg besteed, dat maakt het eten ervan toch net een beetje leuker. Onze kleine jongen kreeg een heerlijke pannenkoek, die papa voor de helft op at, want hij was heel groot. Maar het mannetje smulde er van!

Klijn Kooke Veldhoven Klijn Kooke Veldhoven

I want what she is having

De mensen aan het tafeltje schuin achter ons bestelden een ontbijtplank waarbij je keuze kunt maken uit allerlei kleine gerechtjes. Dat zag er ook zalig uit. “Moeten wij ook eens nemen,” zei mijn man. Maar ik had op de kaart ook al de Deense Brunch gespot. Die wil ik ook eens proberen! En de ontbijtsmoothie, de couscous salade, Klijn’s Burger en natuurlijk het smørrebrød. Kortom, we gaan verhuizen naar Veldhoven. Om ons alvast voor te bereiden op de grote verhuizing naar Denemarken als we bejaard zijn.

Hee, maar al die heerlijkheden, prima hoor, hoe is de koffie? Na mijn heel erg fijne kop gemberthee, waar ik echt van opknapte, moest ik toch nog even een cappuccino proberen. Mijn man had er al twee achter zijn kiezen en ze zagen er zo lekker uit. Ik kon de romige melk al proeven. En inderdaad, de cappuccino smaakte zoals deze er uit zag. Ik voelde me een gelukkig mens.

Kladdkaka

Natuurlijk moest er ook iets bij de koffie gesnoept worden. Op de kaart staat worteltaart, notencake, brownie en de oude, vertrouwde appeltaart. Maar er is ook een ’taart van de dag’. Ik volg Klijn Kooke op Instagram en daar zie ik altijd heerlijke taarten voorbij komen. Zo had ze laatst een Scandinavische Skyrtaart, jumjum! Vandaag was de special een Lemoncurd cheesecake. Voor ik wat kon zeggen riep mijn man: “oooh die wil ik!” Ja, en omdat wij van alles willen proeven ‘moet’ ik dan wat anders nemen. “Ik heb ook nog een Kladdkaka, dat is een Zweedse chocoladetaart,” opperde Karlijn vrolijk. Whut? Hoorde ik daar chocolade? Die voor mij dus.

Klijn Kooke Veldhoven Klijn Kooke Veldhoven

En echt, de Kladdkaka was zalig, maar die cheesecake…. Ik heb geloof ik de helft bij mijn man zitten snoepen. Nogal bewerkelijk om te maken, dus helaas niet standaard op de kaart. Maar man, man, wat hadden wij een goede dag uitgekozen om dit tentje te bezoeken! Overigens maken ze bij Klijn Kooke heel vaak cheesecakes en andere té lekkere taarten om te smullen. Ik noem maar even de Chocolade cheesecake met Oreo koekjes, de Limoncello cheesecake of de Tony’s Chocofudge taart.

Waarom zit je nog op de bank deze blog te lezen? Hopperdehop, naar Veldhoven! Als het mooi weer is kun je lekker op de binnenplaats zitten.

http://www.lunchbijklijnkooke.nl/

PS Ik word niet betaald of op welke manier ook gesponsord voor dit bericht. Met goede koffie en chocoladetaart heb je mij al snel om!

Klijn Kooke Veldhoven Klijn Kooke Veldhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.