Carrot cake van Leev

De laatste in de rij bakmixen die ik testte voor Leev en Uit Pauline’s Keuken. Ik had deze speciaal voor het laatst bewaard, want ik ben gék op worteltaart. Dus save the best for last. Dacht ik dan… Het was nogal een domper op de feestvreugde. Ik wil niet zeggen dat de cake niet eetbaar is, maar echt smaak zit er ook niet aan. Ondanks mijn toegevoegde rozijnen en walnoten was de smaak erg vlak. De creamcheesefrosting met gember en witte chocolade, die ik er zelf bij bedacht, was wel erg lekker!

Dudok

Ik moet wel eerlijk zeggen: ik heb nog nooit from scratch zelf worteltaart gemaakt. Ik refereer de smaak dus aan de wortelcake die ik ken uit de horeca en van de bakker. Misschien kennen jullie ook wel de carrotcake van Dudok? Die is zo mega lekker! En onze bakker had vorig jaar een wortel plaatcake. Die was werkelijk niet te versmaden. ‘Gelukkig’ is hij tegenwoordig alleen nog op bestelling te krijgen, anders paste ik nu helemaal niet meer door de deur.

Deze plaatcake nam ik wel een beetje als uitgangspunt toen ik deze cake ging maken. Natuurlijk komt niets in de buurt van wat de bakker maakt en helemaal niet als het uit een pakje komt, maar je moet ergens de lat leggen hè. Goed, die leg ik iets lager dan, maar ik heb wel precies in mijn hoofd hoe een worteltaart zou moeten smaken.

Geschrapte vingertoppen

Gewapend met een zak worteltjes van de supermarkt, geschrapt en wel, want ik bak toch al uit een pakje, dook in deze middag de keuken in. Tweehonderd gram geraspte wortel… Ik heb me de touwtyfus staan raspen. Wat maakt bakken uit een pak in hemelsnaam nog makkelijk als je alsnog een eeuw staat te raspen? Maar goed, uiteindelijk had ik tweehonderd gram wortelrasp plus nog wat stukjes nagel en geschaafd vel van mijn vingers.

De welbekende vier eieren (serieus, bij iedere mix moeten vier grote eieren) gingen weer in de mengkom, samen met wat zonnebloemolie. Dat vind ik op zich fijn, olie in plaats van boter. Geeft toch een fijnere structuur aan het geheel en het is minder vet. Dan de mix erbij. Spatel de spatel. Er ontstaat een dikke drab. Wortelrasp er door en that’s it. Saai… Ik besluit de tip op de verpakking op te volgen en doe er rozijnen en noten bij. Walnoten wel te verstaan. Zestig gram. En vijfenzeventig gram rozijnen. Makkelijk hoor, zo’n bakmix, hoef je niks te wegen. Maar als je dan die getipte ‘rozijnen en noten’ toe wilt voegen moet je ineens wel gaan nadenken. Zet er dan hoeveelheden bij.

Snuf, snuf, koekkruiden?

Okee, in het cakeblik ermee en in de oven. Een klein uur later begint de oven te piepen. Oh ja, ik was bezig met bakken. Vreemd, normaal weet ik dat wel want dan geurt mijn hele huis naar zaligheden. Nu niet. En mijn neus werkt prima.

Zodra ik de oven open doe komt er wel een geur op me af. Hee, dat is dezelfde geur als toen ik de Bananabread Mix gebruikte. Ik mik het bakblik op het aanrecht en kijk op het pak. Ingrediënten: bla, bla, bla, koekkruiden. Aha, die zaten ook in het bananenbrood en die vond ik daar volledig misplaatst. Ik pak het doosje van laatstgenoemde mix erbij. De ingrediënten zijn precies hetzelfde, alleen zit er bij de carrot cake mix rietsuiker door. Nou nou, wat een diversiteit. Ik zie de bakmixenlijn al snel uitgebreid worden: red velvet, pompoentaart, citroencake…

Ik laat de cake uit het blik afkoelen op een rooster. ’s Avonds is het dan tijd voor het eindoordeel. Nog even een creamcheese frosting maken. Want ja, een worteltaart zonder creamcheese is als een bakmix zonder koekkruiden. Op het pak staat een suggestie van roomkaas met honing en sinaasappel. Hmm, zal vast lekker zijn, maar ik gebruik gember, witte chocolade en pistachenootjes. Zonder opscheppen (nee, ik schep gewoon wel op) deze is echt mega lekker!

Vlakke smaak

Na het fotomoment mag er geproefd worden. Zoonlief smult er van, maar die eet ook papier, dus zijn oordeel vertrouw ik niet. Mijn man is, in tegenstelling tot mij, absoluut geen fan van worteltaart. Hij vind hem vlak van smaak. Dus ik neem zelf een stukje. Ja, vlak is de juiste omschrijving. Ondanks mijn zelf toegevoegde rozijnen en walnoten, heeft de cake geen uitgesproken smaak. De koekkruiden zijn wel te ruiken maar niet te proeven en eigenlijk is het de wortel die de boventoon voert. Het is dan wel een wortelcake, maar ik wil naast wortel dan ook wel cake proeven.

Misschien had ik wat gember door de mix moeten doen. Zal vast ook wel in die koekkruiden zitten, maar dat vertelt het verhaal niet. Er is geen vast recept voor koekkruiden, dus wat zit daar in? Misschien had geraspte kokos ook wel lekker geweest. Of een theelepeltje vanille extract. Dat trekt smaken omhoog.

Conclusie

Het recept is makkelijk, al vind ik die tip over de toevoegingen onduidelijk. De cake heeft een goede structuur. Luchtig en smeuïg. Zonder de rozijnen en walnoten is er denk ik weinig aan. Deze zorgen voor wat frisheid en bite. Zoals gezegd is de smaak erg vlak. Ik vind de mix echt geen meerwaarde hebben boven een recept from scratch. Het is onduidelijk welke specerijen er in de koekkruiden zitten en in welke verhouding. Plus ik vind het belachelijk dat het dezelfde ingrediënten heeft als het bananenbrood. Maak dan een basismix.

Ik ben geen fan van bakken uit een pak en ben dat door deze bakmixen ook zeker niet geworden. Wat ik al eerder zei: wil je per sé uit een pakje bakken, dan zijn deze wel een stuk verantwoorder. Maar zelf maken is in mijn ogen net zo makkelijk, goedkoper en je kunt zelf bepalen hoe het gaat smaken. Het is zeker niet mijn bedoeling deze mixen de grond in te boren, maar ik geef wel mijn eerlijke mening. En dat is mijn mening, als jij lekker met een pakje wilt bakken moet je dat zeker doen. Heb ik hier het recept voor je.

Wat gaat erin:

Cake:

  • 1 pak Carrot Cake mix van Leev i.s.m. Uit Pauline’s Keuken
  • 200 gram geraspte wortel
  • 4 eieren
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 60 gram gehakte walnoten
  • 75 gram rozijnen

Frosting:

  • 200 gram roomkaas (Philadelphia Naturel Light)
  • 3 theelepels gemberjam
  • 2-3 blokjes witte chocolade
  • 1 eetlepel gehakte pistachenoten

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een cakeblik met een bakpapier of vet de vorm goed in.

Mix de eieren met de olie in een mengkom. Voeg de mix toe en spatel deze er door. Roer vervolgens de geraspte wrotel, gehakte walnoten en rozijen er door en meng goed.

Giet het mengsel in het bakblik en bak de cake in circa 55 minuten gaar. Laat na het bakken goed afkoelen op een rooster.

Meng de roomkaas met de gemberjam. Besmeer de bovenkant van de cake met de frosting. Schaaf de chocolade met een rasp of een kaasschaaf en strooi over de frosting. Strooi tevens de gehakte pistachenoten erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.