
Deel twee in de reeks “Roos test de bakmixen van Leev”. Vandaag ging ik aan de slag met de mix voor de appel-kaneelcake. Ik maak eigenlijk nooit appelcake, terwijl het natuurlijk wel superlekker is! Ik was dus wel benieuwd naar deze mix, maar gaf er toch ook mijn eigen touch aan.
Uit mijn review voor het Banana Bread bleek wel dat ik geen fan ben van bakmixen. Dat ben ik nog steeds niet. Maar er zijn nog altijd veel mensen die graag uit pakjes en zakjes koken en bakken. Deed ik vroeger ook. En ik dacht echt dat dat makkelijker was. Is het helemaal niet. De meeste ingrediënten heb je over het algemeen in huis. En stil staan bij alle rotzooi die er in zo’n pakje zit, dat deed ik al helemaal niet. In deze pakjes van Leev, in samenwerking met Uit Pauline’s Keuken zitten geen overbodige dingen verwerkt en ook niet te veel suiker. Dus als je dan uit een pak bakt, dan deze.
Spicy applecake
Mijn zus kwam op visite en aangezien zij ook nogal van het gezonde eten is, besloot ik dit moment aan te grijpen om deze appelcake te gaan maken. Maar zo dat pakje in een kom mikken met wat ei vond ik niet zo leuk. Ik besloot er wat specerijen aan toe te voegen. Ik gebruikte hiervoor mijn recept voor pumpkin spice. Dat combineert best goed met appel vind ik, net als speculaaskruiden. Wel moest ik de receptuur iets aanpassen, want in het pak zelf zit al kaneel toegevoegd.
Dat vind ik dus het lastige aan pakjes. Je kunt het niet naar eigen smaak maken omdat er vaak al smaakmakers aan toegevoegd zitten. En nu klopten de verhoudingen niet helemaal. Dat werd dus rekenen. Zullen ze bij Leev ook vast al gedaan hebben om de juiste bakmix te maken. Maar ik ben eigenwijs. Plus er zat een opdracht aan het TopMembers programma: wees creatief. Pff, kon ik het niet gewoon houden bij een creamcheese topping met nootmuskaat, zoals eerst mijn plan was? Maar nee, dat was niet leuk genoeg.
Bakken is wiskunde
Na wat reken- en denkwerk, proeven en ‘er nog een flufje in gooien’, kwam ik uiteindelijk tot een recept. De specerijenmix stond klaar en ook de pecannoten en rozijnen waren afgewogen om in de mix te verdwijnen. En dan begin ik met mixen. Eieren, appelmoes… Misschien een theelepel vanille extract erbij, dat haalt de smaken wat omhoog. Okee, mix erin. Specerijen erbij. Hmm, dit ruikt nog best wel zoet. Nog een theelepel specerijen erbij. Ja, beter, maar genoeg? Overdaad schaadt hè, dus ik besloot het erbiij te houden. Wel nog even wat stukjes appel door de mix gegooid, leek me wel fris (het originele recept doet appelschijfjes bovenop).
Dit keer had ik de oven wel voorverwarmd op boven- en onderwarmte. Ik gebruik dat eigenlijk nooit, net als de andere driehonderd standen op mijn oven. Ik werk graag met hetelucht. Op mijn oven zit een zogenaamde 4D hetelucht-stand. Klinkt heel revolutionair, maar het bakt wel top. Het is maar net wat je gewend bent.
Na vijftig minuten was de cake nog niet helemaal gaar, dus nog 5 minuutjes erbii. En dan kom je precies op de tijd die het pak aan geeft. Ik had het mengsel zoals gewoonlijk weer in een bakpapiertje in de vorm gedaan, dat maakt het lossen een stuk makkelijker. Even tien minuten uitwasemen in het blik, dan eruit halen en op een rooster verder laten afkoelen.
Conclusie
Hij zag er goed uit. Beetje compact wel, maar voldoende gerezen om er wat luchtigheid in te krijgen. De cake was nog ietwat warm toen we alvast een stukje proefden. Prima! Smeuïg, of klef, wat je wil. En lekker op smaak. De specerijen geven er een zachte hint aan. Wil je de smaken wat sterker, voeg dan een theelepel extra toe bij het mixen. Ik zou dit een volgende keer wel doen want Duurste smaak ervan is nu wel erg subtiel. Ook de nootjes en rozijnen zou ik er zeker door doen, anders is het een vrij saaie cake. Mijn zus vond hem ook lekker! Dus prima bakmix als je graag een pakje gebruikt. Ik blijf eigenwijs en bak toch liever zonder pakje.
Wat gaat erin:
Cake:
- 1 pak appel-kaneelcake van Leev
- 200 gram appelmoes zonder suiker
- 4 eieren
- 50 gram rozijnen
- 50 gram paecannoten
- 1 appel
- 1 theelepel kaneel
- 2-3 theelepels specerijenmix
- 1 theelepel vanille extract
Specerijenmix:
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen piment (of kardemom)
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed de cakevorm met bakpapier (even natmaken en in een prop uitknijpen).
Doe de eieren, appelmoes en het vanille extract in een kom en mix het luchtig. Voeg de bakmix, kaneel en specerijenmix toe en spatel het er door tot alles goed gemengd is. Houd circa zes pecannoten apart voor de topping en hak de rest grof. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis. schil twee delen en snijd de ze in kleine stukjes. De andere delen schil je niet, maar snijd je alleen in plakjes voor de topping.
Schep de appel, noten en rozijnen door het mengsel en spatel er door heen. Giet het geheel in het bakblik en garneer met de hele pecannoten en appelschijfjes.
Bak circa 55 minuten in de oven. Test even met een satéprikker of de cake gaar is.
Tip: waarschijnlijk smaakt een topping van creamcheese met wat honing en een snufje nootmuskaat erg lekker bij deze cake.