Zuurkool quiche

zuurkool quiche

“Dan maak je ‘m vandeweek toch nog een keer?” Dit was de reactie van mijn man toen bleek dat ik geen fatsoenlijke foto kon maken van mijn zalige zuurkool quiche. Ik snapte zijn reactie wel, want wát een lekkere quiche was het geworden! Maar ik had hem al voor de tweede keer gemaakt in een week tijd. De eerste keer had hij verbetering nodig, maar nu was het resultaat perfect. Tja, dan maar geen knappe foto hoor. Ik moet dit recept gewoon met jullie delen en wel nu.

Eigenlijk eten wij zelden zuurkool. Ik vind het best lekker, maar ik maak het gewoon te weinig. Een stamppot er van is prima, maar heb ik niet altijd trek in. Voor een ovenschotel leent het zich ook perfect, maar ik wilde nu eens wat anders. Dus ik besloot een quiche te maken. Eerst vond ik het nog wat bedenkelijk, want ik ben gewend zuurkool altijd in combinatie met aardappels te eten. En die zitten niet in deze hartige taart. Maar het resultaat bleek een succes, na twee keer proberen dan.

Grease is the word

De eerste poging maakte ik in een echte quichevorm. Staat zo leuk hè. Maar al snel bleek dat geen succes te zijn. Ondanks dat ik de vorm had ingevet met een hoeveelheid vet waar de kuif van John Travolta ‘u’ tegen zou zeggen, was de hele bodem van de taart vast gaan kleven aan de schaal. Dat werd dus hakken en bikken om hem los te krijgen. Uiteindelijk aten we zuurkoolquiche-stamppot. Jaja, je kunt het niet in zijn geheel naar binnen werken, maar het oog wil ook wat. Anders kun je net zo goed geen quiche maken.

Plus de bodem was wat zompig. Ondanks het drie uur laten uitlekken van de zuurkool en het bestrooien van de bodem met paneermeel. Ja, gaatjes had ik er ook in geprikt. Waarschijnlijk voelde de quiche zich gewoon niet zo prettig in deze vorm en weigerde hij zichzelf om te toveren tot een lekker maaltje.

Opgewarmde zuurkool

Ik had besloten om de zuurkool op te leuken met wat appel in stukjes en rozijnen. Ik ben alleen vaak bang dat het veel te veel overheerst, dus gooide er niet teveel doorheen. Had ik beter wel kunnen doen, want nu waren de verhoudingen absoluut niet goed. Ik had net zo goed een bord opgewarmde zuurkool op kunnen eten.

Uitgebakken spekjes erdoor, dat leek me ook erg lekker. Geeft toch een zoutje aan het geheel een een beetje bite. Maar ik had de spekjes dusdanig ver uitgebakken dat er in de quiche weinig van over bleef. Plus er zat te weinig ei in het mengsel en de toegevoegde rozijnen fikten aan in de oven. Mijn testpanel at het braaf op, maar echt smakelijk was het niet.

Geduld…

Dus een week later poging twee. Een appel extra, meer rozijnen, nog een eitje toegevoegd, spekjes minder lang gebakken en lekker een springvorm gebruikt met een bakpapiertje op de bodem. En jawel, nu was hij perfect! Maar in mijn manie om verbrande rozijnen te voorkomen, was de bovenkant nu heel glad. Dat lijkt nergens op als je het fotografeert. Ook niet met een appel als fotomodel er naast. Uiteindelijk met een overgebleven stuk en het geduld van… eeeh, mijn man, lukte het een foto te maken. Nog geen prijswinnaar, maar het recept is een topper. En daar gaat het om toch?

Wat gaat erin (springvorm ∅24 cm.):

  • 500 gram zuurkool
  • 6-7 plakjes hartige taartdeeg
  • 2 kleine appels
  • 125 gram rozijnen
  • 150 gram magere spekreepjes
  • 100 gram oude geraspte kaas
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eieren (L)
  • 1 eetlepel paneermeel
  • snuf peper naar smaak

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randjes in. Laat de plakjes deeg ontdooien.

Doe de zuurkool in een vergiet en laat goed uitlekken. Bak de spekjes lichtbruin, maar niet te donker. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.

Meng de eieren in een kom met de crème fraîche. Roer de kaas er door. Spatel de appel en rozijnen door de zuurkool en voeg eventueel een snuf peper toe.

Bekleed de springvorm met het deeg, laat de randjes een klein beetje overlappen. Prik gaatjes in dd bodem en strooi het paneermeel erover. Bedek vervolgens de bodem met het zuurkoolmengsel en strooi daarover de spekjes. Giet vervolgens het eimengsel erover zodat alles bedekt is.

Bak de quiche in circa 30 minuten gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.