Chocolate velvet cupcakes

chocolate velvet cupcakes

Valentijnsdag, we kennen het allemaal maar vieren het geen van allen. Natuurlijk niet, stom commercieel geneuzel. Toch wel apart dat winkels, horeca en media er nog zoveel aandacht aan besteden dan. Joh, wat maakt het uit, gewoon lekker doen als je dat leuk vindt. Ik ben er niet van, maar het heeft natuurlijk wel iets. En als foodblogger moet je wel op zo’n dag inspringen, vandaar mijn chocolate velvet cupcakes.

Chocolate velvet? Ja, kijk, ik wilde dus eigenlijk red velvet cupcakes maken. Maar er ging iets mis met de rode kleurstof. Hij zit er wel door maar te weinig en dus is er niks van te zien. Ze waren wel heerlijk zacht en luchtig, vandaar wel velvet.

Zoet bakken

Het recept komt van Laura’s Bakery. Ik wilde namelijk eens full monty bakken, dus gewoon met suiker en alles. En dan vind je de beste recepten toch wel bij Laura, vind ik. Of bij Rutger Bakt. Ik moet hun website’s niet te vaak bekijken, al dat lekkers… Bakken met geraffineerde suiker doe ik zelden. Ik ben dan namelijk geneigd alles op te eten. Maar voor een dag als Valentijnsdag mag een uitzondering gemaakt worden.

Zoals ik al zei ben ik geen type voor Valentijnsdag. Ik heb ooit als tiener eens een kaart gestuurd naar de jongen waar ik verliefd op was. Een hele schattige kaart met een beertje, in een knalrode envelop. Groot vraagteken erop geschreven en stiekem in zijn brievenbus gegooid. Tja, en daar heb je dan niks aan, want hoe moet hij nu weten dat het van mij kwam? Natuurlijk wist hij al lang dat ik hem hartstikke leuk vond, maar met die kaart bereikte ik helemaal niks.

Anjers

Op de middelbare school waar ik zat kon je je geheime liefde een anjer sturen. Je kon kiezen uit drie kleuren: rood voor je geheime liefde, wit voor een goede vriend(in) en geel, geen idee meer waar die voor was. Kostte een gulden. Natuurlijk heb ik die jongen ook een anjer gestuurd, dit keer wel met mijn naam. En hij vond het stiekem best leuk.

Maar helaas is het nooit wat geworden tussen mij en deze crush. Ik ben wel echt lang verliefd op hem geweest. Van mijn dertiende tot mijn zestiende ofzo. Was ook echt een hele leuke, lieve jongen. maar ja, hij zat in 4 mavo en ik in 2 vwo, dus hij moest wel een beetje stoer overkomen bij zijn vrienden. Natuurlijk moest hij niks weten van zo’n raar kind.

Eind goed, al goed

Ach, ik ben er overheen gegroeid. Ik ben hem nog regelmatig tegengekomen en des te ouder je wordt, des te meer je beseft dat dit toch echt niet de man van mijn leven was. Kalverliefde, we kennen het allemaal wel.

Deze Valentijn maakte ik dus deze cupcakes voor mijn twee grote liefdes: mijn man en zoontje. En lékker dat ze waren! Dan maar geen red velvet. Chocolade hoort ook helemaal bij Valentijnsdag toch?

chocolate velvet cupcakes

Wat gaat erin (10 cupcakes):

Cakejes:

  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 tl vanille extract
  • 130 ml karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1,5 tl azijn (witte natuurazijn)

Topping:

  • 200 gram roomkaas light
  • 25 gram poedersuiker
  • gesuikerde roosjes of hartjes

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de boter en suiker in een mengkom en klop met de garde luchtig. Voeg het ei toe en klop even mee.

Maak van de vanille, cacao en een scheutje van de karnemelk een pasta. Voeg deze toe aan het botermengsel en meng er goed doorheen. Laat de garde rustig kloppen en voeg beetje voor beetje de bloem en karnemelk afwisselend toe. Op het laatst voeg je de azijn en baking soda toe.

Doe het mengsel in cupcakevormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen.

Meng de roomkaas en poedersuiker goed en spuit dit met een spuitzak op de cakejes. Decoreer met bijvoorbeeld gesuikerde roosjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.