Tikka Masala zonder zakje

tikka masala

Wat zijn ze toch lekker hè, die milde Indiase curry’s? En helemaal niet moeilijk te maken. Heb je echt niet een zakje uit de supermarkt voor nodig dat is volgestopt met zout en suiker. Maak gewoon zelf een lekker kruidenmixje. Geen idee hoe? Ik help je.Eerder maakte ik al een ‘echte’ kip tikka masala, die is echt goddelijk! Maar je hebt er wel even de tijd voor nodig vanwege het marineren. Wil je doordeweeks snel een lekkere tikka masala op tafel zetten, dan is dit recept zeker geschikt!

Spice Wise

Het kruidenmengsel heb ik niet geheel zelf bedacht, maar ik heb mij laten inspireren door het kookboek Spice Wise van Michel Hanssen. Als je graag zelf je kruidenmengsels maakt, dan is dit boek zeker een aanrader. Michel is een topkok en door een hartkwaal zoutloos gaan koken. In zijn boek staan verschillende soorten kruidenmixen en recepten daarbij.

Deze tikka masala lijkt niet op de echte variant, maar wel veel op de versie die je maakt met de bekende pakjes en zakjes. Door de kokosmelk lekker mild en dus ook geschikt voor kinderen. En supersnel, staat echt binnen twintig minuten op tafel. Top!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

Gerecht:

  • ca. 400 gram kipfiletreepjes
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml yoghurt (kun je vervangen door kwark of crème fraiche)
  • 250 gram basmatirijst
  • paar takjes verse koriander
  • olijfolie
  • 75 gram ongebrande cashewnoten
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel kruidenmengsel (zie hieronder)

Kruidenmengsel:

  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1,5 tl garam masala
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl gemalen korianderzaad
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • snuf chilivlokken

Hoe maak je het:

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Rooster de cashewnoten even in een droge koekenpan. Schil de komkommer en snijd in stukjes.

Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Verhit olie in een wokpan en bak hierin de kipreepjes gaar. Doe ze op een bord en dek af met aluminiumfolie.

Doe in dezelfde pan een kleine beetje nieuwe olie en bak de ui en paprika op middelmatig vuur zacht. Voeg het kruidenmengsel toe en bak even mee. Voeg vervolgens de kokosmelk en yoghurt toe en warm het zachtjes op. Voeg de kipreepjes toe en roer dor. Hak wat koriander fijn en roer dit op het laatst mee.

Serveer de tikka masala met de rijst en komkommer. Strooi de cashewnoten er over heen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.