THT frittata

frittata

Wat voor frittata? De THT frittata, oftewel: tenminste houdbaar tot. Oftewel: ik heb een frittata gemaakt van alles wat dreigde mijn koelkast uit te lopen. En hij was me toch lekker! Zelf maken? Plunder je koelkast en ga aan de slag!

Soms heb ik grootste ideeën met koken. Ik haal de boodschappen in huis en dan blijkt de dag anders te lopen zodat niet het geplande gerecht op tafel komt. Of ik vergeet een ingrediënt ergens door te gooien. Echt, ik zou nog een champignonsoep zonder champignons kunnen maken…

1+1 gratis

Ook komt het vaak voor dat ik dingen dubbel koop. Ken je dat? Sta je bij de supermarkt, wil je iets met paprika maken en denk je: “heb ik nou nog paprika in huis?” Voor de zekerheid neem je dan toch maar zo’n rode (gele, groene of oranje) vriend mee. En bij thuiskomst blijkt er nog zo’n exemplaar in je koelkast te liggen.

Of het zijn weer Hamsterweken bij Albert Heijn, of Alles voor een euro’tje bij Plus. 1+1 gratis op de courgette’s, ja, een courgette kan overal door toch? Dus dat komt wel op. Maar dan eet je de rest van de week niks met courgette of je vergeet dat je überhaupt die courgette nog had liggen. Ik heb dat nogal eens.

Restjesdag

Maar dan komt het leukste: restjesdag! Dat betekent graaien in de koelkast. Zo viste ik er een zakje babyspinazie uit, paprika, courgette en een zakje aardappels. Die waren allemaal nog prima. de champignons die er nog stonden waren pas drie dagen over de datum, maar daar zat schimmel op (serieus, dat is dus metaschimmel ofzo). Eieren, melk, ui en knoflook heb ik altijd in huis, dus dan is een frittata zo gemaakt. Voor het smaakje had ik keuze uit roomkaas light of feta. Ik ging voor feta, jum!

Wat gaat erin (∅ 27 cm):

  • restjes groente, in mijn geval: paprika, courgette, babyspinazie, ui, knoflook, aardappels, maar ook bijv.: champignons, prei, olijven, tomaten, broccoli, bloemkool…
  • 50 gram feta
  • handje pijnboompitten
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • flinke snuf gemalen peper
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm lichtjes in of bekleed met bakpapier.

Snijd de aardappels in kleine stukjes en kook circa tien minuten voor. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Snipper de ui en knoflook en hak de paprika en courgette in kleine stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Bak vervolgens de paprika en courgette mee en op het laatste de aardappels.

Meng in een kom de eieren met de melk en peper.

Beleg de bodem van de quichevorm met de blaadjes spinazie en brokkel hierover wat fetakaas. Voeg vervolgens het groentemengsel toe en verdeel over de vorm. Strooi hier de pijnboompitjes over. Giet vervolgens het eimengsel over de quiche zodat alles in een laagje ei staat. Brokkel de rest van de feta erover.

Bak circa 30 minuten in de oven tot hij gaar en mooi bruin is. Serveer eventueel met salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.