Zwaan Kleef Aan

Zwaan Kleef Aan Efteling

Al sinds mijn jeugd kom ik in de Efteling. Het Sprookjesbos was altijd mijn favoriet. En eigenlijk is dat het nog steeds. Ik ben gek op sprookjes. Nu kent iedereen de Sprookjesbosbewoners zoals Roodkapje, De Vliegende Draak en Vrouw Holle wel. Maar ken je het sprookje Zwaan Kleef Aan? Wist je dat dit sprookje ook in de Efteling te vinden is? Het is er echt, alleen niet in het bekende bos.

Huh, sinds wanneer staat die klok er?

Ik weet niet meer wanneer ik voor het eerst in de Efteling was, maar het zal ergens rond mijn vijfde of zesde jaar zijn. De ingang zat nog op zijn oude plek, de Laven woonden er nog niet en de Python was zo’n beetje de enige thrill ride. Wij gingen er bijna ieder jaar wel naar toe. Mijn ouders spaarden zich rot voor luttele guldens korting bij de waspoeder en we togen altijd bepakt en bezakt met kleffe broodjes richting Kaatsheuvel.

Nu ik er dichter bij in de buurt woon heb ik een abonnement. Heerlijk, kan ik gaan wanneer ik wil. Hoef ik ook geen hele dag rond te sjouwen daar en al helemaal niet met platgedrukte broodjes zweetkaas. Ik dacht ieder hoekje en gaatje van de Efteling inmiddels wel te kennen, maar laatst liepen we vanaf het Anton Pieckplein richting het Carousselpaleis, langs de poffertjeskraam. En ineens zag ik daar een klok. ‘Zwaan Kleef Aan’ stond er boven. Huh, hoe lang stond die er al?

Zwaan Kleef Aan    Zwaan Kleef Aan

Eenmaal thuis raadpleegde ik mijn vriend Google en al snel kroop het schaamrood mij over de wangen. Die klok stond er blijkbaar al sinds de jeugd van mijn moeder! Sinds 1958 om precies te zijn. Maar ook mijn man kende de klok niet en hij had in zijn jonge jaren al een abonnement. Gelukkig zakte mijn blos toen ook mijn moeder zich de klok niet voor de geest kon halen. Maar wie kent het dan wel? Tijd om er eens wat meer aandacht aan te besteden.

Het sprookje van Grimm gaat over Domoor, de jongste van drie zonen. Omdat Domoor een goede vent blijkt te zijn en een dwerg helpt, krijgt hij van die dwerg een zwaan met gouden veren (in sommige vertellingen is het een gans en ook bekend als De Gouden Gans). Domoor gaat op pad met de zwaan en onderweg proberen veel mensen zijn gevederde vriend te stelen. Helaas lukt dit niet, want eenieder die de zwaan aanraakt, blijft aan hem vastkleven. Domoor sjokt rustig verder met een hele rij mensen achter zich aan en komt bij het paleis van de koning. Daar woont een prinses die niet kan lachen. Echter, als de Domoor ziet met die hele rij mensen aan zich vast, barst ze in lachen uit. Als dank mag Domoor met de prinses trouwen.

De klok op het Oud-Hollandse Anton Pieckplein toont ieder kwartier het verhaal van Domoor. Er speelt een muziekje en de poortjes gaan open. Bijna verwacht je de weerpoppetjes uit TikTak, maar daar verschijnt Domoor met in zijn armen de gouden zwaan. Achter hem aan komen een reeks poppetjes. Het gezelschap beweegt zich wat houterig voort en als de bijna op de helft zijn, opent het raam in de toren en zien we de prinses die wiegend naar buiten kijkt. Na twee-en-een-halve minuut verdwijnen de poppetjes in het linker luikje.

Verstopt in de hoek

Het geluid van de bellen die het wijsje spelen, is goed te horen (dit is een understatement). Toch valt het sprookje niet op. De klok staat in een hoekje verstopt op een plek waar je sporadisch langs loopt. Je vindt de klok achter ’t Poffertje, naast het huisje waar ooit het poppentheater was en tegenover het Efteling Museum. Het uiterlijk van de klok past volledig in de stijl van het plein. Logisch ook want de klok is naar een ontwerp van Anton Pieck zelf.

Ik kan niet zeggen dat het schouwspel een spektakel is, maar het is wel grappig om een keer gezien te hebben. En knap als je het die kleine drie minuten vol weet te houden. Een onontdekt pareltje. Sowieso is het Anton Pieckplein een aanrader als je van het Oud-Hollandse tafereeltje houdt. Zeker met kleine kinderen is het leuk, er zitten leuke kermisattracties als een carrousel en rups.

Heb je aan het bezichtigen van de klok op het plein niet genoeg? Loop dan even naar het Diorama. Je weet wel, die hal met miniaturen, waar je alleen komt als het zeikt van de regen. Als je goed zoekt is in het Diorama een miniatuur uit het sprookje te vinden. Heb jij hem gespot?

Zwaan Kleef Aan Efteling

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.