Havermoutcake

havermoutcake

Het was alweer een tijdje geleden dat ik iets had gebakken met havermout. En dat is jammer, want vaak zijn dat hele fijne baksels. Zo ook deze havermoutcake. Tja, een cake is het niet echt, maar we moeten het beestje een naam geven. Belangrijk is dat het lekker is! Je kunt dit eten als ontbijt of als voedzaam tussendoortje.

Nee, een cake is het echt niet. Dan denk ik toch aan zo’n heerlijke luchtige, ietwat kleffe, zoete lekkernij. Met heel veel suiker en boter. Moet best een keertje kunnen, maar ik heb dan altijd de neiging die hele cake op te gaan eten. Met een dot slagroom ook nog. En dan word ik weer misselijk, zoals altijd bij slagroom.

Twee cakes

Vroeger bakte mijn vader vaak cake. Twee tegelijk ook. Heb ik nooit begrepen. Mijn vader is wel vrij simpel in zijn doen en laten. En daarmee bedoel ik dat hij vooral doet en niet denkt. Althans, niet vantevoren. Misschien had hij alleen een recept waarmee je twee cakes kon maken. En rekenen is niet zijn sterkste kant, vooral staartdelingen niet. Het is overigens wel een hele lieve man. En die cakes gingen altijd op.

Soms kochten mijn ouders een cake in de winkel. Maar dan geen lekkere. Nee, zo’n zure, kleffe, niets met cake te maken hebbende supermarktcake. Bah! Stom goedkoop, smerig ding. Met van die ribbeltjes. Als je dan precies plakjes maakte op die ribbeltjes, viel je cake van ellende uit elkaar. Veel te dun die plakjes. En korrelig. Kleffe korreltjes. Je vraagt je af hoe het kan.

Must… eat… cake…

Zelf bak ik nooit cake. Ik ga echt voor gaas door die geur. Dan ben ik niet meer te stoppen en moet ik een plakje eten. En nog één, en nog één. Vorig jaar, toen onze tuin werd aangelegd, bakte ik een cake voor de tuinmannen (en -vrouw). Die vonden hem heerlijk. Ik heb hem gauw meegegeven aan mijn man. Konden zijn collega’s de rest op eten.

Maar genoeg over cake. Ik krijg er trek van. Deze havermoutcake smaakt totaal niet als de roombotercake waarover ik hiervoor zat te orakelen. Gelukkig ook niet als de goedkope supermarktcake. Het smaakt gewoon lekker naar havermout. Heerlijk zoet door de banaan en rozijnen. En enorm voedzaam. De ingrediënten heb je vast wel in huis, dus bakken maar!

Wat gaat erin (ovenschaal 15x21cm):

 • 100 gram havermeel (gemalen havermout)
 • 50 gram amandelmeel
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel kaneel
 • 75 gram rozijnen
 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 150 ml magere yoghurt
 • 25 gram zaden- en pittenmix (o.a. pompoen- en zonnebloempitten, lijnzaad)
 • 25 gram gehakte noten
 • 1 eetlepel havervlokken (optioneel)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een vel bakpapier nat, knijp goed uit en bedek de ovenschaal hiermee. Knip de overtollige rand weg.

Meng het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en de kaneel in een kom. Doe de banaan, het ei en de yoghurt in de keukenmachine en mix tot een glad geheel. Roer dit vervolgens door het meelmengsel. Voeg als laatste de zaden en pitten, de noten en rozijnen toe en roer door.

Giet het mengsel in de ovenschaal en strooi de eetlepel havervlokken erover heen. Bak circa 30 minuten in de oven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.