Pompoensoep

Pompoensoep… ik ben het van huis uit niet gewend om te eten. Wij aten überhaupt geen pompoen vroeger. Volgens mij leerde ik pompoensoep kennen dankzij een amuse die ik eens kreeg in een restaurant. Ik was meteen verkocht! Maar zelf maken was voor mij nog een stap te ver. Ik bestelde het altijd in restaurants. De ultieme soep heb ik daar nooit gevonden en dus maakte ik ‘m toch maar zelf.

Soep met bot, bleegh

Bij ons thuis stond er eigenlijk zelden soep op het menu. Eigenlijk wel gek, want we waren toch met zes man, dus dan zou soep bij mij toch wel minimaal één keer per week de borden vullen. Maar mijn vader, die meestal kookte, is niet zo’n soeptype.

Mijn moeder maakte nog wel eens soep. Maar die hoefden wij dan weer niet. Ze gooide er namelijk rustig zo’n mergpijp in. Nee, geen koekje (I wish) maar een soepbot. Inmiddels weet ik wel dat dat een hele rijke en volle smaak geeft aan soep op basis van runderbouillon. Maar als kind hoefden wij écht geen soep waar een bot in had liggen weken.

Ook de erwtensoep die twee dagen stond te pruttelen kon ons niet bekoren. Of de groentesoep met bleekselderij, bah, vind ik nog steeds smerig. Het kippenkarkas in de kippensoep was eveneens geen succes. Terwijl wij kippensoep uit blik wél naar binnen slobberden. Maar hee, dat kwam uit de fabriek hè, daar zat geen dode kip in.

Zelfgemaakte soep

Zelf soep maken ging ik pas doen toen ik de 25 al gepasseerd was. Groentesoep (zónder bleekselderij), tomatensoep, champignonsoep. De soepsoorten die ik ook regelmatig uit blik of zak at. Tegenwoordig krijg ik al maagzuur als ik aan die Unox rommel dénk. Bah! Achteraf had ik dan toch liever die bottensoep gehad die mijn moeder maakte.

Echter, nu ik oud en wijs ben, maak ik zowat alle soep zelf. Want dat is me toch simpel! En veel lekkerder ook! Ja, het is meer werk dan een zak openknippen, in een pan kletteren en opwarmen, maar het genot achteraf is dat dubbel en dwars waard. Van de Unox soep heb je overigens ook genot achteraf, maar daar zal ik maar niet verder op in gaan.

Een hele bol knoflook

Deze pompoensoep is echt serieus de lekkerste die ik ooit gegeten heb! De pompoen is in de oven gegrild, waardoor de soep een fijne zoete smaak krijgt. Daarentegen maken de kruiden hem een beetje pittig. Ik heb er namelijk pumpkin spice doorheen gedaan. Je bek staat dus niet in de fik, maar het geeft wel dat heerlijk verwarmende dat je zoekt op een gure herfstdag of na een wandeling door de sneeuw.

Een ander ingrediënt dat deze soep zo verrukkelijk maakt is de gepofte knoflook. Er zit maar liefst een hele bol in. Maar omdat deze gepoft is is de smaak veel milder. Echt, ren naar je keuken (okee, misschien eerst even langs de supermarkt) en maak deze soep. Je zult er geen spijt van krijgen!

Wat zit erin (3-4 pers.):

  • ca. 400-500 gram pompoenstukjes (of 1 flespompoen en spierballen)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • paar takjes koriander, naar smaak
  • 1 eetlepel pumpkin spice
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 liter (kippen)bouillon
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe een scheutje olijfolie in een kom en meng dit met de pumpkin spice en het gemberpoeder. Roer de pompoenstukjes hierdoor zodat alles lekker in de marinade zit. Verdeel de pompoenstukjes over de bakplaat.

Snijd van de knoflookbol zowel het onderste als het bovenste kapje er af. Snijd de bol eventueel horizontaal doormidden. Besprenkel met olijfolie en pak goed in in aluminiumfolie. Leg het pakketje op de bakplaat bij de pompoenstukjes. Zet 30 minuten in de oven. Laat na het roosteren even afkoelen.

Snipper de ui en snijd de paprika in kleine stukjes. Verhit wat olie in een soeppan en bak de ui hierin glazig. Voeg de paprika en tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee.

Giet de bouillon in de soeppan, voeg de pompoenblokjes toe en knijp de teentjes knoflook uit de bol (je houdt de schil dus over). Voeg de gemalen komijn toe en roer door. Laat het geheel circa 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg in de laatste paar minuten de koriander toe. Doe dit naar smaak, maar overdrijf niet. Koriander kan nogal overheersen.

Pureer de soep tot een glad geheel. Serveer met brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.