Clubsandwich salade

clubsandwich salade

Bijna iedere horecagelegenheid, waar lunch wordt geserveerd, heeft een clubsandwich op het menu staan. Hij bestaat in vele soorten, zoals met gerookte zalm, vegetarisch of met eiersalade. Ik ben gek op de originele variant, die met gerookte kip, sla en bacon. Maar het eten ervan is altijd een crime. Om het je makkelijk te maken heb ik een heerlijke salade gemaakt op basis van de clubsandwich. En nog een ‘slanke’ versie ook!

Nu heb ik het wel over de originele variant, maar hét echte recept is lastig te vinden. Gebruik je kip of kalkoen, wel of geen ei en is die dan gebakken of niet. Ik ga uit van de versie van getoast brood met gerookte kip, tomaat, komkommer, sla, bacon en een gekookt eitje. Mét zelfgemaakte light cocktailsaus. Echt heerlijk!

Oorsprong

Uiteraard valt er over de oorsprong van de club sandwich weer een hoop te twisten, zoals met zo’n beetje ieder gerecht. Het meest bekende verhaal stamt uit 1889. In een artikel met recept uit The Evening World wordt voor het eerst gerefereerd aan de club sandwich onder de kop: Have you tried a Union Club sandwich yet? Het recept vermeldt twee sneden brood (officieel ‘Graham Bread’ maar dat is weer een apart verhaal) met een laagje kip en ham er tussen. De sandwich wordt warm geserveerd. Credits voor het recept gaan naar de chefkok van The Union Club of New York City.

Tegenwoordig hoort een clubsandwich, volgens de traditie, te bestaan uit twee sneden geroosterd brood, gerookte kip, gebakken bacon, sla, tomaat en mayonaise. Tja, beetje saai zo hè. Ik vind het niet zo erg dat er talloze varianten bestaan op dit recept.

Chips?

Wat ik dan echt absoluut niet snap is waarom je in veel horecagelegenheden naturel geserveerd krijgt naast je clubsandwich. Of patat (in heel erge gevallen zelfs tortilla chips). Waarom? Alsof je nog niet genoeg gegeten hebt na zo’n dubbeldekker boterham. Maar er is een verklaring voor. Moeten we wel even kijken naar de ándere theorie van de oorsprong.

Er zijn namelijk bronnen die beweren dat de clubsandwich is ontstaan in een exclusieve gokclub in Saratoga Springs, NY. De chefkok aldaar was bang dat mensen hun bord met alleen het brood wat karig zouden vinden en dus legde hij er garnering bij. In eerste instantie zou dat koolsla of aardappelsalade zijn geweest, tegenwoordig is het dus chips of patat.

Chips zit niet in mijn salade, het zit er ook niet bij. Je mag er best een chippie of patatje bij eten hoor, moet je zelf weten. Ik vind de salade op deze manier al heerlijk! Met stiekem een extra sneetje geroosterd brood.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • ca. 150 gram (gemengde) ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • 1/2 komkommer
  • 2 eieren
  • paar plakjes bacon
  • ca. 100 gram gerookte kip
  • 2 sneden casinobruin
  • 1 eetlepel cocktailsaus light
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Rooster het brood licht in een broodrooster. Bak de bacon knapperig in een koekenpan.

Verdeel de sla over borden. Was de komkommer en tomaat en snijd in stukjes. Meng dit door de sla. Sprenkel de cocktailsaus er gelijkmatig overheen. Pel de eieren en snijd in vieren. Leg de partjes op de sla, samen met de kip en bacon. Maal een snuf peper over de sla.

Eventueel kun je nog wat geschaafde kaas toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.