Frisse salade met mandarijnen

Al van kinds af aan ben ik gek op mandarijnen. Lekker zoet, fris en niet al te groot. Het zijn schattige vitaminebommetjes en ze staan niet alleen leuk in de fruitschaal, ook in een salade passen ze prima!

Vernoemd naar…

Gekke naam ook eigenlijk hè, mandarijn… Wie bedenkt nu weer zoiets? Zoals met alle woorden is het vaak lastig de echte herkomst te achterhalen. De vrucht komt oorspronkelijk uit China. Een Mandarijn was daar een bestuursambtenaar in het Chinese Keizerrijk.  Zij droegen vaak oranjekleurige mantels. Eén van de opties is dat het vruchtje daar naar vernoemd is.

In China werd het fruit als een vrucht van de rijken gezien. Mandarijnen (die bestuurders dus) hadden veel aanzien in het Keizerrijk en dus had de mandarijn (de vrucht) net zo veel aanzien. Misschien dat ze daarom mandarijnen worden genoemd.

Oranje kleur

Maar er zijn ook theorieën dat: de Mandarijnen degenen waren die de teelt hebben gestimuleerd, de naam is afgeleid van het eiland Mandara (tegenwoordig Mauritius) of de mandarijn overeenkomsten vertoont met de hoed die Mandarijnen droegen.

Ondanks dat vruchten heel zomers aan doen, zijn ze het best te verkrijgen in de herfst en winter. Mandarijnen kleuren namelijk pas oranje onder invloed van lage temperaturen. ze zijn bijna onlosmakelijk verbonden aan Sinterklaas, als gezond snoepgoed. Alsof dat nog zin heeft naast al die marsepein, pepernoten en speculaas.

Vitamientjes

Maar toch is het een goede keuze om een mandarijn van de fruitschaal te pakken. Ze leveren enorm veel vitamine C, zijn rijk aan kalium en ze zijn een goede bron van vezels. Deze dingen zijn allemaal goed voor je lichaam. Oh, en ze bevatten veel antioxidanten, die dan weer zorgen voor een mooie huid.

Dus, reden genoeg om deze heerlijke salade te gaan maken. Lekker met een sneetje toast erbij of als fris bijgerecht.

Wat zit erin (2 pers.):

Salade:

  • 3-4 mandarijnen
  • 1/3 bakje Hüttenkase (feta of geitenkaas is ook lekker)
  • paar handjes bonte sla
  • handje pecannoten
  • 1 eetlepel zonnebloem- en pompoenpitten
  • 1 eetlepel granaatappelpitjes
  • snufje peper

Dressing:

  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • sap van een uitgeperste mandarijn
  • 1 eetlepel honing

Hoe maak je het:

Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar. Pel de overige mandarijnen en scheid in partjes. Verdeel de sla over borden en besprenkel met de dressing. Decoreer de sla met de mandarijnenpartjes, grantaatappelpitjes, pecannoten en pitten. Maak met een lepeltje bolletjes Hüttenkase op de salade. Breng de bolletjes eventueel op smaak met een snuf peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.