Risotto met bospaddenstoelen

risotto bospaddenstoelen

Dat ik gek ben op risotto is al geen geheim meer. Maar dat ik ook gek ben op paddenstoelen, wist je vast nog niet. En eigenlijk ben ik er niet eens heel gek op… Huh? Okee, ik zal het je hieronder uitleggen. Krijg je meteen het recept van deze heerlijke risotto met bospaddenstoelen.

Als eerste: bospaddenstoelen als zodanig bestaan niet. Het is een loze term. Alle paddenstoelen groeien in een bos. Ja, ze kunnen ook ergens anders groeien natuurlijk. In je badkamer bijvoorbeeld, maar dan gaat er iets mis… Bospaddenstoelen zijn net zoiets als bosvruchten. Een verzameling diverse paddenstoelen bij elkaar. Eetbare in dit geval.

Een ander bospad

Maar goed. Ik ben dus dol op paddenstoelen, al dan niet de bos-versie. Want de paddenstoelen die ik eet komen uit de supermarkt en die komen weer uit de kas. Maar nu ga ik een ander bospad op… Ik eet graag champignons, shiitake en oesterzwammen. En portobello, maar da’s gewoon een hele grote champignon. Een beukenzwammetje of eekhoorntjesbrood gaat er ook nog wel in. Hmmm, lekker gebakken, zo’n fijne, nootachtige smaak.

Echter, ik heb een ‘ding’ met de structuur van eten. Zo ben ik gek op de smaak van frambozen en bramen, maar die structuur, brrr. Ook zwarte olijven. Heerlijk, maar korrelig ofzo. Dat heb ik dus ook met paddenstoelen. Dat taaie. Iek! Ze moeten bij mij altijd flink doorbakken zijn, dan worden ze wat zachter.

Schimmels

Wat ook niet meehelpt is dat die dingen eigenlijk gewoon schimmels zijn. Of eigenlijk, het zijn de vruchtlichamen van schimmels aka zwammen. Ja, een zwam is een schimmel en een schimmel is dus een zwam. Een zwam is echter geen paddenstoel… Maar ik dwaal nu weer af. schimmel dus. Bah! Dat wil je toch niet eten? En toch doen we het. Zeer smakelijk ook. Maar zodra ik dan denk dat ik schimmel zit te eten…

Dat dus. Maar omdat ik zo gek ben op de smaak van paddenstoelen, eet ik ze gewoon wel. Niet nadenken en ze lekker ergens door gooien. Door deze risotto bijvoorbeeld. Echt een feest weer!

Zwam… paddenstoel…

Oh en mocht je je afvragen hoe het kan dat een paddenstoel wel een zwam is, maar een zwam geen paddenstoel. Want had ik het niet net over beukenzwammen enzo? Simpel, een zwam (schimmel) is veel groter en complexer dan een paddenstoel. De paddenstoel is de ‘vrucht’ die ontstaat op een schimmel. Als je een paddenstoel plukt zit er onder de grond nog een heel dradenstelsel van zwammen. De oester- en beukenzwam zijn gewoon benamingen. Het zijn ordinaire paddenstoelen.

Tot zover het lesje flora en fauna. Maak maar gewoon deze risotto en vergeet mijn gezwam…

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 200 gram bospaddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, oesterzwam, shiitake)
  • 150 gram risotto (rijst)
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter paddenstoelen bouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • ca. 30 gram roomboter
  • ca. 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3-4 plakjes parmaham
  • handje rucola

Hoe maak je het:

Snipper de ui en knoflook en fruit ze met olijfolie aan in een pan met dikke bodem. Bak de rijst even mee totdat het glazig is en voeg de wijn toe. Als deze is opgenomen, begin je met het toevoegen van de paddenstoelen bouillon, lepel voor lepel. Voeg na de laatste lepel 30 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas en het klontje roomboter toe. Kijk hier voor een stap-voor-stap bereidingswijze van risotto.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of stukje keukenpapier en hak ze in stukjes. Bak ze met wat olijfolie en eventueel een snufje peper in een koekenpan.

Rasp de overige Parmezaanse kaas in grove schilfers. Verdeel de risotto over de borden en verdeel de paddenstoelen hierover. Garneer met de rucola, kaasschilfers en stukjes parmaham.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.