Gentse stoverij

Gentse stoverij

Stoofpotjes zijn één groot feest! Met name in de herfst en winter staan wij flink te stoven in de keuken. Wij zijn niet van die wijndrinkers, dus eigenlijk stoven wij altijd met bier. En dat past prima in deze Gentse stoverij!

In België weten ze hoe ze bier moeten maken en in België weten ze ook hoe ze stoofpotjes moeten maken. Dus waarom die twee heerlijkheden niet combineren? Natuurlijk heb ik het wiel niet zelf uitgevonden, dit is een klassieke stoverij uit Gent. Was gelukkig vrij makkelijk de Vlaamse recepten voor te raadplegen. Voor de verandering had ik eens geen Google Translate nodig.

Op naar Gent

Eerlijk is eerlijk, ik ben nog nooit in Gent geweest, dus ik weet niet hoe de échte stoverij daar smaakt. Ik verwacht heel erg lekker, aangezien dit recept al een feest is! Zodra ons zoontje wat groter is gaan we zeker een weekendje die kant op. België telt veel mooie, gezellige steden en Gent staat wel bovenaan mijn lijstje.

Maar tot die tijd genieten we gewoon van dit heerlijke recept.

Gentse stoverij

Wat gaat erin (ca. 2-3 pers.):

Stoofpot:

  • 500 gram sukadelappen (varkensvlees kan ook)
  • 2 uien
  • 1 snee witbrood
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • 1 flesje Leffe dubbel (of ander donker bier)
  • 1 flesje kriek bier (bijv. Mort Subite kriek lambic)
  • klontje roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • peper en zout
  • klein scheutje olijfolie

Aardappelpuree:

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 100 ml melk
  • klontje roomboter
  • snuf nootmuskaat

Salade:

  • 2-3 stronken witlof
  • handje rode druiven
  • handje walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel honing

Hoe maak je het:

Snijd het vlees in grove stukken en kruid met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan, snipper de ui en fruit deze hierin aan. Laat in een koekenpan de boter smelten en wacht tot de belletjes verdwenen zijn. Bak het vlees hierin rondom bruin. Schep het vlees bij de uien, maar houd circa één opscheplepel nog in de koekenpan. Bak het laatste restje vlees even met de bloem en het bakvet en voeg dit bij de rest van het stoofvlees en de uien.

Blus het vlees in de braadpan met beide flesjes bier. Zet het vuur laag. Voeg de laurier en tijm toe (tijm even fijn hakken). Smeer de boterham in de de mosterd en leg deze op de stoof. Doe de deksel op de pan en laat 4,5 tot 5 uur zachtjes stoven. Als de boterham zacht wordt, roer je hem door de stoof.

Is de saus na het stoven nog niet voldoende gebonden, voeg dan een eetlepel maïzena met wat saus en roer dit door de stoof. Ook kun je het gerecht een half uur zonder deksel laten stoven, dan kookt de saus ook in.

Kook ondertussen de aardappels in circa. 15 minuten gaar. Stamp ze fijn met de melk en boter. Voeg een snuf nootmuskaat toe.

Was de witlof en verwijder de kern. Snijd in lange repen. Halveer de druiven. Maak een dressing van de olie, honing en het citroensap. Sprenkel dit over de witlof. Garneer met de druiven en de witlof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.