Geitenkaassalade met gegrilde vijgen

geitenkaassalade met gegrilde vijgen

Vijgen zijn het allerlekkerst wanneer ze in het seizoen zijn. Dit seizoen loopt ongeveer van augustus tot en met november. Maar aangezien de vijg geïmporteerd wordt, is hij het hele jaar door te verkrijgen in Nederland. Is je vijg nu iets minder sappig? Maak het dan smaakvoller door hem even te grillen!

Grillen maakt zoet

Bij het verwarmen van vruchten komen er meer smaken vrij. En grillen is perfect omdat je ze kort verhit. De vijg houdt dus zijn structuur, maar spat van je bord af qua smaak! En zo’n grillstreepje staat ook wel leuk in een salade.

Het is wel wijs de vijgen even in te smeren met wat (olijf)olie. Fruitsuiker verbrandt namelijk heel snel en dan heb je binnen een mum van tijd een verbrande vijg, of zit hij aan je pan geplakt. Voor wat extra zoete smaak heb ik wat honing toegevoegd aan de olijfolie, zo lekker!

Op de barbecue?

Als je lef hebt kun je de vijgen grillen op de barbecue. Maar aangezien ze vrij klein en teer zijn, zou ik daar niet aan beginnen. Ten zij je er speciale tools voor hebt. Wij gebruiken onze fijne grillpan hiervoor. Ja, ik zeg ‘wij’, mijn man is de grillmaster hier in huis.

Het zoete van de gegrilde vijgen smaakt heerlijk bij het zilte en romige van de geitenkaas. Het zout van de parmaham en het zoet van de druiven maken het af. De druiven kun je vervangen door bijvoorbeeld peer, de ham kun je vervangen door spek. Kortom, je kunt er weer vele kanten mee uit. Ik zou maar eens snel gaan smullen!

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 75 gram gemengde salade (bijv. veldsla, rucola, eikenbladsla)
  • 2 verse vijgen
  • handje witte druiven
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram walnoten
  • 3-4 plakjes parmaham
  • 3 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel citroensap
  • evt. snuf peper

Hoe maak je het:

Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Meng de olijfolie met de honing. Snijd de vijgen in plakjes en smeer beide helften van de plakjes lichtjes in met het olijfolie-honing mengsel. Gril de plakjes vijg ongeveer een minuutje per zijde in een hete grillpan.

Meng het citroensap door het overgebleven olijfolie-honingmengsel en gebruik dit als dressing voor de sla. Voeg er eventueel een snuf peper aan toe. Maak twee borden op met de sla. Sprenkel de dressing erover.

Brokkel de geitenkaas over de sla. Scheur de ham in plakjes en verdeel tevens over de sla. Voeg ook de druiven (gehalveerd), walnoten en plakjes vijg toe.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.