Gegrilde groente

tagliatelle gegrilde groente

Gegrilde groente, ik ben er gek op! Je kunt er eindeloos mee variëren, het in veel gerechten verwerken, het is supersimpel en smaakt fenomenaal. Ook is het zowel koud als warm lekker, dus je kunt het vandaag door de pasta gooien en het restant morgen op je broodje. Ik maakte er onlangs een heerlijke salade mee en belegde het op mijn broodje.

Er zijn verschillende manieren om groente te grillen. Het kan in de grillpan, in een grillijzer of in de oven. Ik gebruik meestal de oven (tenzij het mooi weer is, dan komen ze van de barbecue!). Als ik een kleine hoeveelheid maak gebruik ik mijn braadslede met grillinzet, maar bij een grote hoeveelheid is een bakplaat met bakpapier het makkelijkst.

De groente die ik het meest gebruik zijn paprika’s, vooral de puntpaprika’s zijn heerlijk om te grillen. Verder gebruik ik o.a. courgette, aubergine, groene asperges en rode ui.

Zelfgebakken broodje met gegrillde groenten
Versgebakken waldkornbrood met rucola, mozzarella en gegrilde paprika en courgette.

Dit is hoe ik het doe:

  • verwarm de oven voor op 220 graden
  • bekleed een bakplaat met bakpapier
  • snijd de groente in grove stukken (courgette en aubergine in plakken)
  • meng de groente in een kom met een paar eetlepels olijfolie, peper, tijm en een geperst teentje knoflook
  • verdeel de groente over de bakplaat en bestrooi het lichtjes met grof gemalen zout
  • eventueel kun je ongepelde teentjes knoflook ertussen leggen en takjes tijm eroverheen, dit geeft veel smaak af maar eet je niet op
  • zet de bakplaat in de oven
  • begin met 20 minuten, de groenten moeten een beetje bruin kleuren maar niet zwart blakeren (gebruik de laatste paar minuten eventueel nog de grill in je oven)

Zoals ik al zei smaken gegrilde groenten heerlijk door een pasta, een salade op of een broodje. Je kunt het garneren met o.a. balsamicoazijn, groene pesto, geroosterde pijnboompitten, gegrilde (cherry)tomaten, mozzarella, rucola of parmezaanse kaas, net wat je lekker vindt.

salade met gegrilde groente
Salade van rucola met gegrilde paprika, courgette en aubergine. Bestrooid met parmezaanse kaas en pijnboompitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.