Tof, maar geen koekie @Tof Koekie

Tof Koekie

Een hotspot op whkne word je niet zomaar. Wij moeten wel een dusdanig leuke ervaring hebben gehad om tegen anderen te zeggen “ga hier zeker heen!” Tof Koekie in Den Bosch is een twijfelgeval. Het concept is superleuk, alleen de uitwerking mist hier en daar puntjes. Een koekje bij de koffie? Wij kregen hem niet. Maar toch… deze mensen doen dit vanuit een passie en daar word ik blij van!

Het is een vroege ochtend in de Kerstvakantie als wij met onze peuter de zaak op Achter het Stadhuis 16A binnen stappen. De website van het horecatentje voor ouders met jonge kinderen belooft “altijd gastvrij en gezellig” te zijn. De eigenaar kijkt ons echter wat verdwaasd aan, al groet hij ons wel vriendelijk met een ‘goedemorgen’.

Tof Koekie    Tof Koekie

De zaak is een soort pijpenla met achterin de bar en een speelhoek voor kinderen. Op zoek naar een goed plekje vallen alle tafeltjes langs de kant al af, want als we daar een kinderstoel neerzetten, kan er niemand meer langs. We nemen plaats aan een tafeltje naast de kinderhoek, schuin tegenover de bar. Ik kijk even op mijn telefoon of we niet veel te vroeg zijn. Het is 9.15 uur. De zaak gaat om negen uur open, dus prima tijd om binnen te komen.

Zo voelt het echter niet. De eigenaar is nog druk bezig van alles op te starten en niet veel later komt zijn vrouw binnen. Ze groet ons wel maar we hebben ernstig het gevoel dat ze liever nog even geen gasten hadden gehad. Het duurt ook even voor onze bestelling opgenomen en geserveerd wordt.

Tof Koekie is een ontbijt-, lunch- en borrelbar waar wij – Martin en Marlene – ouders met jonge kinderen bijzonder welkom heten.
Want zo’n plek misten wij in Den Bosch. Met onze twee kinderen van (destijds) 4 en 1,5 jaar oud, was het altijd zoeken naar een locatie waar we inclusief kinderwagen en overige spullen, prettig konden zitten en waar de kinderen zich (liefst langer dan een kwartier) konden vermaken. En áls we zo’n plek al vonden, misten we vaak een echt lekkere menukaart. Want ja, we houden ook van goede koffie of een goed glas wijn op z’n tijd. Daarom besloten we die plek zelf te creëren.

Ons tafeltje is voor vier personen, dus we hebben ruimte voor onze jassen en luiertas op de lege stoelen. Ik zit wel half in de kinderhoek, maar goed, de zaak is nog leeg. Langs de andere kant staat een kinderstoel opgeklapt, die pakken we voor onze peuter. De buggy zetten we naast de tafel zodat het eventuele andere gasten niet stoort. Later blijkt dat we voor een deur van het magazijn zitten en de buggy dus eigenlijk in de weg staat. Het doet allemaal wat krap aan.

Maar goed… koffie. Mijn cappuccino wordt gesierd door een mooi latte art, maar helaas geen koekje. Ook moet ik het snel opdrinken want heel warm is het niet. Okee, eerste bakkie misschien… Laten we een ontbijtje bestellen.

Blote babybillen

Onze kleine krijgt een lekker bakje vers fruit, ik heb yoghurt met huisgemaakte granola en fruit en mijn man een Italiaanse tosti. Over het eten valt niks op te merken. Het is vers en lekker. Helaas is ook ons tweede bakje cappuccino lauw en een koekje… nope, helaas. Maar goed, de koffie is verder prima en wordt met liefde bereid.

Er komen een paar vaders binnen met hun kinderen. Ik schat ze op een jaar of 2 tot 4 (de kinderen dan hè). Voor kinderen is het hier erg leuk. Er is een uitgebreide speelhoek en zelfs een soort box voor kruipende baby’s. En er is een speciale kinderkaart, die best origineel is. Ik snap deze papa’s wel, je kunt hier rustig met je kroost naar toe. Achterin de zaak is een ruime sanitaire voorziening met toiletten en een verschoningsruimte. Jammer wel dat hier een glazen deur voor zit en je dus, genietend van je ontbijt of lunch, tegen blote babybillen zit aan te kijken.

Tof Koekie

Normaal zijn we altijd in voor een praatje met de eigenaar van de zaak. Horecazaken geleid door mensen met een passie trekken ons enorm. Wij juichen dit soort kleine tentjes erg toe. Maar hier hebben we niet het gevoel dat men open staat voor een gezellig praatje. De vermoeidheid straalt van de gezichten af en er wordt flink gekibbeld. Volgens mij is het een zware ochtend, nu al. Passie zit er zeker wel in, dat zie je aan de details in de zaak en vind je terug in het eten. Maar hoe goed de pogingen ook zijn, het straalt er niet van af.

Gek bier

Het kan zijn dat we net op een verkeerd moment binnen komen. Maar mag dat een excuus zijn? Iedereen heeft wel eens een offday, maar als je je eigen horecazaak runt moet je toch dat masker op zetten. Ook lijkt het erop dat men teveel wil. En leuk voor kinderen én leuk voor ouders, zelfs voor mensen zonder kinderen. Ik snap die gastvrijheid, maar je moet wel ergens een grens trekken als je een horecagelegenheid als deze wil uitbaten. Persoonlijk vind ik speciaalbier op de kaart dan niet zo passen.

Ook is de ruimte er niet helemaal. De zaak is niet heel groot en kinderen nemen nu eenmaal ruimte in: kinderwagen, kinderstoel, luiertas/rugzak. Dat past allemaal niet. En dat is zo jammer, want potentie heeft het zeker.

Tof Koekie

Waarom is Tof Koekie dan toch een hotspot? Simpel, het concept is goed. Het zou zonde zijn als een horecagelegenheid met deze insteek het niet zou redden. De eigenaren hebben heel veel liefde en passie gestoken in hun idee. Het zijn van die mensen die je het gunt. Want het moeten wel Tough Cookies zijn! Er ontbreken hier en daar gewoon wat puntjes op de i (en soms mist een hele i). Maar als je daar doorheen kijkt is het een tof tentje. Met waarschijnlijk ook hele lekkere koekjes 😉

https://tofkoekie.nl/

 

Tof Koekie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.